Το Yearn Finance είναι αναμφίβολα από τα blue chip κρυπτονομίσματα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποκεντρωμένη οικονομία. Παρά τη σημαντική πτώση του παραμένει μεταξύ των κορυφαίων decentralised finance κρυπτονομισμάτων. Ένα νέο μοντέλο οικονομικών, επιχειρεί να βοηθήσει τον aggregator να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη του και την κεφαλαιοποίησή του.
Το Yearn Finance είναι ένα πρωτόκολλο aggregator που συλλέγεται από άλλα πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας. Αυτοματοποιεί στρατηγικές για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων σε κρυπτονομίσματα που μπορούν να παράγουν απόδοση, κυρίως μέσω αποκεντρωμένου δανεισμού.
Το μοντέλο veYFI χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να δημιουργηθεί, δήλωσε ο ιστορικός ιδρυτής του Yearn Finance, Andre Cronje, που ωστόσο είχε απομακρυνθεί από τη διαχείριση του πρωτοκόλλου τα τελευταία χρόνια.
Η πολυαναμενόμενη ανανέωση των νέων κρυπτονομισμάτων του Yearn Finance που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, δημιουργεί την αισιοδοξία στους επενδυτές ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος τρόπος προσέλκυσης καταθέσεων.
Το νέο κρυπτονόμισμα, που ονομάζεται «veYFI», απαιτεί από τους επενδυτές να κλειδώσουν το YFI, το κρυπτονόμισμα διακυβέρνησης του Yearn, στο πρωτόκολλο για να κερδίσουν ενισχυμένες ανταμοιβές και να ψηφίσουν ποιες στρατηγικές απόδοσης θα λαμβάνουν τα έσοδα του πρωτοκόλλου.
Ακριβώς όπως και άλλα μοντέλα «ve», όσο περισσότερα κρυπτονομίσματα κλειδώνει ένας χρήστης, τόσο μεγαλύτερη επιρροή έχει στο πού πηγαίνουν τα έσοδα του πρωτοκόλλου. Αντίστοιχα μοντέλα διακυβέρνησης έχουν το Curve Finance, το Balancer και το Velodrome.
Η ελπίδα είναι ότι το μοντέλο veYFI θα δώσει κίνητρα στους κατόχους YFI και όσοι θέλουν να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους από τις στρατηγικές συγκέντρωσης απόδοσης του Yearn, να κλειδώσουν το YFI στο πρωτόκολλο. Ωστόσο, ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να καταρρεύσει εάν δεν καταφέρει να προσελκύσει αρκετούς χρήστες εξαρχής.
Σε αντίθεση με άλλα ve tokens, το veYFI σταθμίζεται στην ενίσχυση των υπαρχόντων ανταμοιβών εσόδων. Έως και 10 φορές περισσότερο από αυτό που μπορούν να κερδίσουν οι χρήστες χωρίς να κλειδώσουν τα κρυπτονομίσματά τους. Αντίστοιχα το μοντέλο του Yearn είναι πιο βιώσιμο από άλλα μοντέλα ve, επειδή τα κίνητρα προέρχονται εξ ολοκλήρου από έσοδα από πρωτόκολλο και όχι από έκδοση νέων κρυπτονομισμάτων.
Μέχρι στιγμής το veYFI έχει ξεκινήσει δυναμικά. Οι κάτοχοι διακριτικών έχουν κλειδώσει πάνω από 1.727 YFI στο πρωτόκολλο. Αυτό είναι περίπου το 4,7% του συνόλου της προσφοράς από τα συνολικά 36.666 YFI στην κυκλοφορία.
Η μετάβαση του Yearn σε ένα νέο μοντέλο βρίσκεται στα σκαριά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Κατά την κυκλοφορία του Yearn το 2020, το πρωτόκολλο δημιούργησε κρυπτονομίσματα YFI ως κίνητρο σε όσους κατέθεσαν περιουσιακά στοιχεία στις στρατηγικές συγκέντρωσης απόδοσης. Αυτά τα κίνητρα λειτούργησαν καλά και βοήθησαν το πρωτόκολλο να συγκεντρώσει καταθέσεις αξίας άνω των 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, όταν αυτά τα κίνητρα εξαντλήθηκαν, οι χρήστες κατευθύνθηκαν σε άλλα πρωτόκολλα για καλύτερες αποδόσεις και οι καταθέσεις άρχισαν να μειώνονται. Αυτό, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο «χειμώνα» στις αγορές κρυπτονομισμάτων, είδε τις καταθέσεις στο Yearn να πέφτουν σε περίπου 320 εκατομμύρια δολάρια - πτώση 95%.
Το νέο μοντέλο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα κίνητρα για τους χρήστες να καταθέσουν περιουσιακά στοιχεία.
Το πρωτόκολλο Yearn χρησιμοποιεί τα έσοδά του για να αγοράσει πίσω κρυπτονομίσματα YFI από την αγορά. Όσοι χρησιμοποιούν τις στρατηγικές απόδοσης του Yearn λαμβάνουν dYFI, ένα διακριτικό που τους επιτρέπει να αγοράζουν YFI από το πρωτόκολλο με έκπτωση. Οι χρήστες μπορούν να αυξήσουν το ποσό του dYFI που δίνεται κλειδώνοντας τα διακριτικά YFI.
Αυτό το μοντέλο στοχεύει στη δημιουργία μιας κυκλικής οικονομίας που δίνει κίνητρα στους χρήστες να καταθέσουν περιουσιακά στοιχεία στο Yearn και να αγοράσουν και να κλειδώσουν το YFI, υπογραμμίζοντας τα κίνητρα του πρωτοκόλλου Yearn, των χρηστών της και των κατόχων κρυπτονομισμάτων.