Σε κρίση τα blue chips των αγορών κρυπτονομισμάτων

Σε κρίση τα blue chips των αγορών κρυπτονομισμάτων

Στην ευρύτερη κρίση που αντιμετωπίζουν οι αγορές κρυπτονομισμάτων, αντίστοιχα προβλήματα έχουν τα κρυπτονομίσματα των άλλοτε κραταιών πρωτοκόλλων της αποκεντρωμένης οικονομίας, decentralised finance

Όταν το κίνημα της αποκεντρωμένης οικονομίας απογειώθηκε το 2020, είχε παρουσιαστεί ως πανάκεια στα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και των διεθνών πληρωμών. Τα πρωτόκολλα αυτά υπόσχονταν μια νέα σειρά επενδυτικών και άλλων οικονομικών προϊόντων χωρίς τράπεζες. 

Τα κεφάλαια που βρίσκονται κατατεθειμένα στα πρωτόκολλα DeFi έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η DefiLlama. Συγκεκριμένα, η συνολική κλειδωμένη αξία, γνωστή TVL, έχει μειωθεί στα 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο από το τέλος του 2021 όπου τα κεφάλαια άγγιζαν τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πτώση των αγορών κρυπτονομισμάτων, οι ρυθμιστικές παρεμβάσεων των αμερικανικών αρχών, οι συνεχείς κυβερνοεπιθέσεις, και η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που τα κεφάλαια συνεχώς συρρικνώνονται. 

Πολλά πρωτόκολλα έχουν χάσει περισσότερο από το ήμισυ της κλειδωμένης αξίας τους μόνο τον περασμένο μήνα. Ένα από αυτά είναι το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Velodrome που παρουσίασε πτώση 58% στο TVL. Αντίστοιχα το Balancer, ένα από τα μεγαλύτερα πρωτόκολλα ρευστότητας, έχει δει το TVL του να μειώνεται κατά 35% στα 641 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ένας από τους λόγους που συχνά αποσιωπείται είναι και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα αποκεντρωμένα πρωτοκολλα, μετά από αρνητικές επιλογές που έχουν γίνει. 

Μία από αυτές ήρθε στην επιφάνεια σχετικά πρόσφατα. Πριν από μερικές εβδομάδες, μια κυβερνοεπίθεση μεγέθους 70 εκατομμυρίων δολαρίων στο πρωτόκολλο Curve, ένα από τα μεγαλύτερα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, δημιούργησε στην αγορά ανησυχίες για την βασική υπόσχεση της αποκεντρωμένης οικονομίας. Αυτήν της ασφάλειας.

Το χακάρισμα πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που ώθησαν τον δανεισμό των πρωτοκόλλων DeFi στα όρια, απειλώντας να δημιουργήσει μια καθοδική τάση στο κρυπτονόμισμα $CRV λόγω των ρευστοποιήσεων και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν τα πρωτόκολλα είναι πραγματικά κατάλληλα για τη διαχείριση του κινδύνου.

Τα χρήματα που δανείζουν τα πρωτόκολλα DeFi όπως το Aave, το Frax και το Abracadabra συγκεντρώνονται από μια «αποκεντρωμένη» κοινότητα μεμονωμένων καταθετών, καθένας από τους οποίους κερδίζει ένα ποσοστό από τους τόκους που καταβάλλουν οι δανειολήπτες.

Ο κίνδυνος κατανέμεται επίσης μεταξύ αυτών των καταθετών. Εάν ένας δανειολήπτης δεν μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του, αυτοί οι δανειστές θα μείνουν με οποιαδήποτε αξία (εάν έχει) το ενέχυρο με το οποίο το πρωτόκολλο έχει δώσει δάνειο. Οι ιδιώτες που συμμετέχουν στην αποκεντρωμένη οικονομία έχουν σαφώς λιγότερα εργαλεία και επιρροή απ' ό,τι οι τράπεζες για να κρίνουν την πιστοληπτική ικανότητα ενός δανειολήπτη, επομένως τείνουν να έχουν αυστηρές απαιτήσεις υπερβολικής εξασφάλισης. Κάτι που δεν κάνει τον δανεισμό παραγωγικό για τους δανειζόμενους.

Ωστόσο, η πρόσφατη κρίση ξεσκέπασε ένα άλλο πρόβλημα. Για παράδειγμα, ο ιδρυτής του Curve, Michael Egorov, δανείστηκε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια από πολλά πρωτόκολλα. Ως εγγύηση, είχε καταθέσει CRV αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, το κρυπτονόμισμα του πρωτοκόλλου Curve.

Τα πρωτόκολλα είναι προγραμματισμένα να ρευστοποιούν αυτόματα το ενέχυρο ενός δανειολήπτη εάν πέσει σε μια συγκεκριμένη τιμή – που σημαίνει ότι την πουλούν στην ανοιχτή αγορά. Οι δανειστές του Egorov θεώρησαν ότι είχαν αρκετές εξασφαλίσεις CRV για να καλυφθούν σε περίπτωση πιθανής χρεοκοπίας.

Ωστόσο, όταν σημειώθηκε η κυβερνοεπίθεση οδηγώντας την τιμή του CRV προς τα κάτω κατά 20%, οι δανειστές συνειδητοποίησαν ότι σύντομα θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με εκατομμύρια δολάρια επισφαλούς χρέους. Η κατάσταση έγινε χειρότερη λόγω του μεγέθους των θέσεων σε πολλά πρωτόκολλα και της ελάχιστης ρευστότητας της αγοράς για να αντέξει ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων.

Κατά τη χορήγηση των δανείων, τα έξυπνα συμβόλαια δανεισμού προφανώς απέτυχαν να λάβουν υπόψη την πλήρη θέση του Egorov, η οποία ήταν διαμοιρασμένη σε διάφορα πρωτόκολλα δανεισμού και επομένως ήταν δύσκολο να υπολογιστεί προγραμματικά. Συνολικά, ο Egorov είχε βάλει ως εγγύηση το ένα τρίτο του συνόλου των κυκλοφορούντων CRV. Εάν έστω ένας δανειστής ρευστοποιούσε στην ανοιχτή αγορά, πιθανώς το κρυπτονόμισμα θα είχε καταρρεύσει.

Η θέση του Egorov δεν ρευστοποιήθηκε γιατί επιφανείς προσωπικότητες συμμετείχαν σε ένα μαζικό σχέδιο διάσωσης με σκοπό να γλιτώσουν την αγορά με μια ακόμα χρεοκοπία με πιθανές μαζικές συνέπειες για τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Σήμερα, η τιμή διαπραγμάτευσης του CRV πλησιάζει την τιμή των 0,4 δολαρίων όπου οι επενδυτές αγόρασαν 158 εκατομμύρια κρυπτονομίσματα.

Πολλοί θεωρούν ότι ορισμένοι αγοραστές μπορεί να πουλήσουν τα CRV τους για να αποφύγουν τις απώλειες, δημιουργώντας νέα πίεση στο κρυπτονόμισμα. Την 1η Αυγούστου, ο Egorov άρχισε να προσφέρει το απόθεμα του CRV του για να αποπληρώσει τα επισφαλή δάνεια. Για να προσελκύσει αγοραστές, πούλησε τα κρυπτονομίσματα στην κατοχή του με έκπτωση στα 0,4 $ το καθένα - δηλαδή περίπου 30% κάτω από την τιμή αγοράς των 0,61 $ - αλλά με την προϋπόθεση ότι οι αγοραστές δεν θα πρέπει να τα πουλήσουν για διάστημα μεταξύ έξι και 12 μηνών μετά την αγορά.

Ωστόσο, λιγότερο από ένα μήνα μετά την πώληση αυτή η έκπτωση 30% έχει σχεδόν εξαφανιστεί.