Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ επανήλθε στην κριτική του σχετικά με τα πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας (Decentralised Finance) τονίζοντας ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως «αποκάλυψε σημαντικά διαρθρωτικά ζητήματα σχετικά με το οικοσύστημα DeFi» και «σύγκρουση συμφερόντων».
«Στο οικοσύστημα DeFi, εντοπίζονται πολύ σημαντικά ζητήματα έλλειψης διαφάνειας», είπε σε συνέδριο που διοργάνωσε η Banque de France.
Οι παρατηρήσεις του Πάουελ ήρθαν μετά ομιλία της Mairead McGuinness, η οποία, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε διεθνή συντονισμό για την εφαρμογή νέων κανόνων, τόσο στα κρυπτονομίσματα, όσο και στα πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας DeFi.
«Η αποκεντρωμένη οικονομία... θέτει υπό αμφισβήτηση κάποιες από τις θεμελιώδεις πτυχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως υφίσταται», δήλωσε η McGuinness, υπεύθυνη για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Κομισιόν.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και τους κινδύνους στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα», υπογράμμισε.
Ως προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο Πάουελ ανέφερε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ του οικοσυστήματος DeFi και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν είναι τόσο μεγάλη.
Σχετικά με το ότι οι αγορές κρυπτονομισμάτων διανύουν περίοδο bear market, ο Πάουελ σχολίασε πως αυτό είναι καλό για τις κεντρικές τράπεζες.
«Νομίζω ότι καταδεικνύει τις αδυναμίες και το έργο που πρέπει να γίνει σχετικά με τη ρύθμιση της αποκεντρωμένης οικονομίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μας δίνει λίγο χρόνο, αλλά αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ' αόριστον. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πραγματική ανάγκη για κατάλληλη ρύθμιση, ώστε όσο οι αγορές DeFi επεκτείνονται και αρχίζουν να προσελκύουν περισσότερους ιδιώτες επενδυτές, να υπάρξει ρύθμιση».
Με τα σχόλιά του ο Πάουελ προτρέπει εμμέσως τις ρυθμιστικές αρχές να βιαστούν να επιβάλλουν κανόνες στον απόηχο των πρόσφατων σκανδάλων και της κατάρρευσης κρυπτονομισμάτων, όπως του αλγοριθμικού stablecoin terraUSD (UST).
«Ο χειμώνας στις αγορές DeFi… δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και στην ευρύτερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» λόγω της έλλειψης δεσμών μεταξύ τους, σχολίασε.
Ο Πάουελ ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της επέκτασης της εφαρμογής των κανονισμών που ισχύουν στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά ιδρύματα στα πρωτόκολλα DeFi, καθώς εντοπίζονται ίδιοι κίνδυνοι - ωστόσο, κάλεσε να εισαχθούν νέα χαρακτηριστικά, όπως η αντικατάσταση των διαμεσολαβητών με αυτοματοποιημένο κώδικα..
Ο Πάουελ ανέφερε επίσης ότι δεν βιάζεται να εισαγάγει ψηφιακό νόμισμα που θα εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Θα αποφασίσει αν θα δημιουργήσει ψηφιακό νόμισμα σε περίπου ένα χρόνο.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε ένα ψηφιακό ευρώ να μην παραγκωνίσει τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών. Οι εμπορικές τράπεζες και άλλα ιδιωτικά μέρη θα πρέπει να εμπλακούν, αλλά «η τιμολόγηση πρέπει να είναι σωστή», ανέφερε.
Στον αντίποδα, η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας προχωρά πιο αποφασιστικά, και ήδη δημιουργεί πιλοτικά προγράμματα που συνδέουν το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα με τα πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας.
Τα CBDC της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας στοχεύουν στη διαχείριση της ρευστότητας σε πρωτόκολλα DeFi. Η Banque de France ανακοίνωσε νέα έργα με σκοπό να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών νομισμάτων που εκδίδονται από την Κεντρική Τράπεζα (CBDC).
«Ένα CBDC θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των διασυνοριακών και διασυναλλαγματικών πληρωμών», δήλωσε ο Villeroy de Galhau, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. Ένα από τα πιλοτικά προγράμματά μας θα επικεντρωθεί στο να βελτιώσει τη διαχείριση της ρευστότητας των CBDC.
Άλλο έργο, το οποίο θα επικεντρωθεί στην έκδοση και διανομή ομολόγων σε δίκτυο blockchain, βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Δεν βλέπω αξία εξαργύρωσης» στα κρυπτονομίσματα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ravi Menon εκ μέρους της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης.