Ευτυχώς, χιόνισε! Στα ψηλά βουνά και σε «επιλεγμένα» κοντινά σε εμάς σημεία. Τα τελευταία αυτά τα γνώριζαν πάντοτε άριστα οι καλοί αναγνώστες του καιρού. Τουλάχιστον με τους παλιούς κανόνες προ της κλιματικής κρίσης. Όταν έβαζε βοριάδες στο κεντρικό Αιγαίο και θέλαμε χιόνι (προφανώς και τα συμπαραμαρτούντα) γνωρίζαμε οι πρωτευουσιάνοι ότι θα πεταχτούμε μέχρι τη Στενή Ευβοίας.Οι τολμηροί, εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι μπορεί και να επιχειρούσαν μια κάποια ανάβαση προς Δίρφη.
Ευτυχώς, χιόνισε! Το πόσο μεγάλη ανάγκη έχει η χώρα τα χιόνια, για να μαζέψει το νερό που λείπει στους κατοικημένους τόπους, για να στηριχθούν γεωργία, δάση, άγρια ζωή, φαίνεται σαν να το ξεχάσαμε μπροστά στην αναστάτωση των τυχερών των οποίων διαταράχθηκε η νικηφόρος πορεία προς ένα (και μόνον) χιονοδρομικό ριζόρτ.
Ευτυχώς, χιόνισε! Και έδωσε μιαν (ακόμη) ευκαιρία να αποδείξει την «αξία» του ένας (ακόμη) υδροκέφαλος κρατικός μηχανισμός, τοποθετώντας σε τηλεοπτικώς προσβάσιμα σημεία τα ετοιμοπόλεμα συνεργεία του. Και μήπως και δεν τα προσέξουμε όλα τούτα, εκμεταλλεύτηκαν το 112 για να στείλουν ένα (ακόμη) μήνυμα πανικού, χωρίς να αναλογίζονται πόσο μάταιο είναι να σπέρνουν τον πανικό παντού και αδιακρίτως.
Ευτυχώς, χιόνισε! Ώστε να εκδράμουν κλιμάκια αστυνομικού ελέγχου των πορτμπαγκάζ των ΙΧ για να ελεγχθεί η πάντοτε ατελής εφαρμογή του κανονισμού που κατέστησε υποχρεωτική την ιδιοκτησία αλυσίδων. Ελπίζω να ελέγχουν και για τα υπόλοιπα υποχρεωτικά, αφού ένα κίτρινο γιλέκο ή ένα κουτί πρώτων βοηθειών μπορεί να είναι ακόμη πιο χρήσιμο από ένα αντιολισθητικό γκάτζετ που δεν ξέρουμε να χρησιμοποιήσουμε.
Δυστυχώς, όμως, όπως ολοένα και συχνότερα συμβαίνει, μπερδεύουμε την απαραίτητη ενημέρωση και τις συνακόλουθες προειδοποιήσεις με την καθαρόαιμη κινδυνολογία, που βολεύει την ειδησεογραφική απραξία των εορταστικών τηλεδελτίων.
Κάτι πρέπει να ξαναδούν και να προσέξουν οι αξιότατοι επιστήμονες μετεωρολόγοι στις σχέσεις τους με τις κρατικές αρχές. Μπορεί το σύνδρομο της επιστρατευμένης επιστήμης να κρατεί καλά, αλλά εμείς περιμένουμε από τα Δελτία Καιρού να είναι ακριβή, ρεαλιστικά και ζυγισμένα, με λεπτομερή δεδομένα. Στην υπηρεσία του πολίτη, της παραγωγής, του εμπορίου και πάντοτε μακριά από πολιτικο-κρατικές σκοπιμότητες.
Κάθε φορά που χρησιμοποιείται ένα «έκτακτο δελτίο έντονων καιρικών φαινομένων» ως ένα (ακόμη) επεισόδιο στην αλυσίδα προληπτικής κατατρομοκράτησης (το νέο «στυλ» που υιοθέτησε η πολιτική ηγεσία του κρατικού μηχανισμού προστασίας) η επιστήμη των προβλέψεων θα ευτελίζεται.
Προφανώς, οι κεφαλές του κράτους γνωρίζουν άριστα ότι πάμπολλες υποδομές της χώρας δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την αγνώστων επιπτώσεων κλιματική αλλαγή, ειδικά όταν κατασκευάστηκαν. Άλλο όμως μια έντονη κακοκαιρία ή μια χειμωνιάτικη (επιτέλους!) μέρα και άλλο η πολιτική εργαλειοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Οι πολίτες που είναι βεβαίως υποψιασμένοι, απλώς ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών και συνεχίζουν την καθημερινότητά τους, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι να παραμένουν στο «κόκκινο».
Εξίσου προφανές είναι όμως ότι εμείς οι πολίτες οφείλουμε να διαβάζουμε προσεκτικά τις προβλέψεις των ειδικών. Όσο για τους κατά τόπους υπεύθυνους του κρατικού μηχανισμού οφείλουν να ανοίγουν το εγχειρίδιο των αναλογούντων προληπτικών μέτρων. Είvαι βεβαίως πολύ πιθανόν ότι ούτε οι πολίτες έχουν μάθει να υπακούουν στην κοινή λογική, ούτε ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει εγχειρίδιο αντιμετώπισης λογικών κινδύνων.
Καλύτερη, βεβαίως, μια κινητική κρατική γραφειοκρατία, έναντι της εποχής που τα πάντα κατέληγαν στην κραυγή «Μα πού είναι το κράτος;» Επιβάλλεται, όμως, γιατί αυτή είναι η νέα βασική αποστολή του νέου Υπουργείου, η συστηματική αναδιοργάνωση των πάντων, μετά τις τόσες και τόσες προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τις σαρωτικές ανατροπές που φέρνει η κλιματική αναταραχή στον Πλανήτη Γη.