Θα έδινε ο Αϊνστάιν παράταση στις δηλώσεις;

Πρέπει να είναι μοναδικό, στην Ευρώπη, φαινόμενο. Κάθε χρόνο, κοντά στις μέρες που λήγει η προθεσμία υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων έχουμε τις ίδιες ανταλλαγές αιτιάσεων για την παράτασή της.

Από τη μια οι επαγγελματίες του κλάδου, οι πολύτιμοι «Λογιστές», δηλαδή οι επαγγελματίες που βοηθούν τους πολίτες να κάνουν τη δήλωσή τους.

Από την άλλη το υπουργείο που θέλει να γίνουν, επιτέλους, σεβαστές οι προθεσμίες που ορίζει.

Σίγουρα, επίσης, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάστηκε να συμβεί το ακόλουθο, όπως το διηγείται σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Πρόεδροι των 52 Ενώσεων Μελών της ΠΟΦΕΕ από όλη την Ελλάδα αψήφησαν χιλιόμετρα και καύσωνα για να δώσουν το παρών στο Σύνταγμα μπροστά από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να διαμαρτυρηθούν απέναντι στην άκαμπτη στάση του Υπουργού στο θέμα των Φορολογικών Δηλώσεων».

Εξίσου σίγουρα, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν χρειάστηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών να δώσει την ακόλουθη περίεργη εξήγηση:

«Δεν είναι ότι για πρώτη φορά θέλουμε μετά από πολλές δεκαετίες να σταματήσει αυτή η λογική των θεσμικών παρατάσεων που έχει εμπεδωθεί. Ο βασικός λόγος είναι το ότι δημοσιονομικά δεν μας παίρνει να προχωρήσουμε σε μια παράταση πέραν του Ιουλίου, καθότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι περιμένει χρήματα μέχρι τις 26 Ιουλίου».

Στο μεταξύ, μέχρι την Παρασκευή 26/7 που λήγει η προθεσμία θα έχουν περάσει στο σύστημα 9 στις 10 δηλώσεις. Αν δώσουν και την απολύτως λογική παράταση μέχρι την 31η Ιουλίου (παρόλο που σε όλες τις χώρες η ημερομηνία εκπνοής της προθεσμίας είναι μια οιαδήποτε μέρα), θα έχουν υποβληθεί σχεδόν όλες οι δηλώσεις.

Είναι σωστό, όπως το αναδεικνύουν οι επαγγελματίες, ότι ένα κομμάτι του κράτους έχει βάλει το χεράκι του για να ακυρώσει όσα σωστά επιδιώκει ένα άλλο κομμάτι του κράτους.

Κρατικές υπηρεσίες καθυστέρησαν να «ανεβάσουν» τα δικά τους παραστατικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ορθός προσδιορισμός του φόρου. Η ίδια η εφορία δεν έχει φροντίσει να βρίσκει το σύστημα σημαντικά παραστατικά έκπτωσης φόρου, όπως είναι τα μισθωτήρια. Και άλλα πολλά και παρόμοια.

Θα μπορούσε βεβαίως η ΑΑΔΕ να κάνει ένα από τα δύο ή και τα δύο: να επιβάλει πρόστιμο στις κρατικές υπηρεσίες που καθυστερούν ή/και να δώσει ίσο χρόνο παράτασης στις δηλώσεις όσων επηρεάζονται από την αμεριμνησία τμημάτων του κράτους.

Εφέτος, η ΑΑΔΕ είχε τη σωστή ιδέα να προετοιμάσει όσο μπορεί καλύτερα τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να μπορούν να υποβληθούν χωρίς το «μάτι», δηλαδή την ουσιαστική βοήθεια των επαγγελματιών. Τι το ήθελε; Ξέσπασε πόλεμος. Εκατοντάδες επαγγελματίες θεώρησαν ότι η Αρχή, δηλαδή το υπουργείο, δηλαδή ο Χατζηδάκης, δηλαδή προσωπικά ο Μητσοτάκης, τους «παίρνει το ψωμί απ’ το στόμα».

Τελικά, όμως, το ίδιο το κράτος φρόντισε να ευτελίσει την προσπάθεια της ΑΑΔΕ αφού οι περισσότερες «έτοιμες» δηλώσεις είχαν προβλήματα και χρειαζόταν τροποποιητική δήλωση. Ακόμη χειρότερα από το να την κάνεις από την αρχή.

Είχε προηγηθεί και το επεισόδιο με τις επίσης «αυτόματες» δηλώσεις τεκμαρτού εισοδήματος, άρα επιβολής «αυθαίρετου» φόρου σε πολλές χιλιάδες επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες.

Γιατί οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν οργανωμένο λογιστήριο ή έχουν αναθέσει το λογιστήριό τους σε μεγάλες ελεγκτικές και λογιστικές εταιρείες. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχουν πρόβλημα ούτε με τις προθεσμίες ούτε με τεκμαρτούς φόρους.

Μένουν οι απλοί θνητοί. Οι οποίοι απειλούνται με πρόστιμο. Αυτό είναι το θέμα και όχι το ανήκουστο ότι τα κρατικό ταμείο χρειάζεται χρήματα «μέχρι τις 26 Ιουλίου». Σιγά μην πέσει έξω το Λογιστήριο, αφού οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν ήδη ξεκινήσει να πληρώνουν το φόρο που δεν τους έχει ήδη παρακρατηθεί.

Υποκριτική είναι και η «συμπαράσταση» εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, όταν και οι ίδιοι πέρασαν από την ίδια διελκυστίνδα της προθεσμίας. Θα μπορούσαν να υποδείξουν στο υπουργείο να τα πάει από το περίφημο «μαξιλάρι των 37 δισ.».

Ανοησίες.

Για να σας ελαφρύνω τη διάθεση υπενθυμίζω τη μικρή ιστορία, το φόβο του γίγαντα Αϊνστάιν με τη φορολογική δήλωση.

Ο λογιστής του σοφού ανθρώπου, ονόματι Λίο Μάτερσντορφ το διηγήθηκε ως εξής:

«Ήμουν στο σπίτι του Αϊνστάιν στο Πρίνστον (το Πανεπιστήμιο) και ετοίμαζα τη δήλωσή του. Η κυρία Αϊνστάιν, που τότε ζούσε ακόμα, μου ζήτησε να μείνω για φαγητό. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο καθηγητής γύρισε προς το μέρος μου και με το μειλίχιο χιούμορ του μου λέει:

«Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο να καταλάβεις είναι η νομοθεσία για το φόρο εισοδήματος».

Απάντησα: «Υπάρχει ένα πράγμα πιο δύσκολο: η θεωρία της σχετικότητας». «Ω, όχι», απάντησε εκείνος, «αυτό είναι εύκολο».

Με την κυρία Αϊνστάιν να σχολιάζει: ''Ναι, για σένα''».

Δώστε μια παράταση να πάμε όλοι διακοπές κ. Χατζηδάκη! Όλα σχετικά είναι…