Στα 19 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Έκλεισε το βιβλίο προσφορών, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τη δυνατότητά της να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις και μετά το 2033. Στόχος της έκδοσης η άντληση κεφαλαίων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ
Η ζήτηση για το 15ετές ομόλογο ήταν από την πρώτη στιγμή ισχυρή και είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο κινήθηκε κάτω του 1,9% (διαμορφώθηκε στο 1,87%) αν και αρχικά άγγιζε το 2%
Η υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε και η ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών εδραιώνεται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο που το αξιόχρεο αναβαθμίζεται από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης και οι προοπτικές ανάπτυξης δείχνουν να είναι πολύ πιο ευνοϊκές σε σύγκριση με το παρελθόν.
Με βάση τα στοιχεία της έκδοσης ως ημερομηνία διακανονισμού του 15ετούς ομολόγου το οποίο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο και θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, έχει οριστεί η 4η Φεβρουαρίου 2020 και η ωρίμανση του τίτλου στις 4 Φεβρουαρίου 2035.
Ως διαχειριστές του βιβλίου προσφορών ενήργησαν οι Barclays, Βank of America, ΒΝP Paribas, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.
Διαβάστε ακόμα: