Στο συμβόλαιο του Ιουνίου μεταφέρονται τώρα οι πιέσεις για το αμερικανικό αργό, δείγμα ότι η αγορά βλέπει πως η ύφεση θα έχει βάθος και διάρκεια, η κατάρρευση της ζήτησης θα συνεχιστεί για καιρό, άρα και το πρόβλημα με τους αποθηκευτικούς χώρους στις ΗΠΑ και όχι μόνο θα παραμείνει.
Στην πράξη η αγορά βλέπει ότι ακόμη και αν αρχίσουν να αίρεται σταδιακά τα lockdown στην αμερικανική οικονομία, και πάλι είναι αμφίβολο σε ποιο βαθμό θα ενισχυθεί η κατανάλωση, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας.
Σαν αποτέλεσμα η τιμή στο Future Ιουνίου για το αμερικανικό αργό (WTI), κινείται αυτή την στιγμή στα 9,90 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει μέσα στην ημέρα ακόμη και πάνω από 44%. Τυχαίο δεν είναι επίσης ότι οι τιμές σποτ για το αμερικανικό αργό κινούνται αυτή την στιγμή στα 7,70 δολάρια το βαρέλι, με χαμηλό ημέρας ακόμη και το… 1,5 δολάριο και πτώση άνω του 70%.
Πρόκειται για μια ακόμη ημέρα όπου η αγορά κινείται στα όρια του πανικού με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ να έχουν συγκαλέσει εκτάκτως για σήμερα το βράδυ τηλεδιάσκεψη με θέμα την άμεση εφαρμογή των συμφωνημένων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι περικοπές αυτές υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ξεκινήσουν άμεσα και όχι την 1η Μαίου, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση της ομάδας ΟΠΕΚ+.
Βουτιά και στο μπρεντ
Η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η αγορά πετρελαίου επηρεάζει πτωτικά και το μπρεντ. Τα συμβόλαια Ιουνίου κινούνται αυτή την στιγμή στα 18-19 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας βουτιά κατά 26% έναντι της χθεσινής ημέρας, δείγμα ότι η αγορά δεν βλέπει σύντομα φως στο τούνελ.
Κοινός παρονομαστής, όμως και για το αμερικανικό αργό, είναι η πολύ χαμηλή ζήτηση παγκοσμίως που εντείνει το πρόβλημα της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων για πετρέλαιο, οι οποίοι εμφανίζουν πληρότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Το έλλειμμα των αποθηκευτικών χώρων και το γεγονός ότι η κατάσταση δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης, εκτινάσσει και τα ναύλα για μίσθωση δεξαμενόπλοιων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα 123.000 δολάρια πριν από μερικές εβδομάδες, αυτά εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα 160.000 δολάρια και πλέον γίνονται μισθώσεις δεξαμενοπλοίων σε επίπεδα 200.000 δολαρίων την ημέρα. Τα παραπάνω συμβαίνουν μια ημέρα μετά την πρωτοφανή κατάρρευση των τιμών του αμερικανικού αργού για τα futures Μαίου, οι οποίες έφτασαν χθες ακόμη και στα -40 δολάρια το βαρέλι.