Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε το ΧΑ την εβδομάδα που πέρασε εν μέσω της αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου αλλά και των απαισιόδοξων μηνυμάτων από το μέτωπο του Πληθωρισμού. Παρά την ικανοποιητική επίδοση που σημειώθηκε στην αύξηση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου (+7%), η αγορά αγνόησε τα δεδομένα ανάπτυξης της οικονομίας υπό το βάρος των πιο πρόσφατων στοιχείων που αφορούσαν τον πληθωρισμό του Μαΐου (11,3%), την υψηλότερη μηνιαία μέτρηση αύξησης από το 1995.
Οι ρυθμοί αύξησης χτίζουν κάθε μήνα και ένα νέο υψηλό με την κατάσταση στην ενέργεια να δείχνει ότι η αποκλιμάκωση θα έρθει αναγκαστικά τον Σεπτέμβριο, όταν οι τιμές θα βρουν τις υψηλές τιμές του περυσινού έτους. Το οικονομικό κλίμα επιβαρύνθηκε και από τη ρητορική της Τουρκίας η οποία σε καθημερινή βάση πλέον αφήνει αιχμές και υπονοούμενα για την Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου που κάθε άλλο παρά εφησυχασμό δημιουργούν.
Η πτώση της αγοράς ευθυγραμμίστηκε και με την τάση των ξένων χρηματιστηρίων χωρίς να υπάρξουν κάποιες δεικτοβαρείς διαφοροποιήσεις, που στο πρόσφατο παρελθόν λειτουργούσαν σαν δίχτυ ασφαλείας στην υποχώρηση του βασικού δείκτη. Παράλληλα, η πτώση των κρατικών ομολόγων και η άνοδος της απόδοσης της δεκαετίας δεν έμεινε απαρατήρητη στην αγορά, αφού προσδιορίζει το ασφάλιστρο κινδύνου λειτουργώντας ως ένας επιπλέον φορέας πίεσης στις αποτιμήσεις.
Στο εξωτερικό η ΕΚΤ δεν άφησε πολλά περιθώρια παρερμηνειών για τις βραχυπρόθεσμες προθέσεις της που αφορούν την παύση του προγράμματος των αγορών ομολόγων, καθώς δύο αυξήσεις επιτοκίων μία τον Ιούλιο (0,25%) και μία τον Σεπτέμβριο. Στην συνέντευξη τύπου που ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτοκίων η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λαγκάρντ μίλησε ακόμα για «ταξίδι» σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων υπονοώντας την διάρκεια και ενδεχομένως την ένταση των αυξήσεων που θα έχει η νομισματική σύσφιξη.
Ωστόσο αναφερόμενη στον Ευρωπαϊκό Νότο δήλωσε ότι «δεν θα επιτραπούν οι έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των αγορών κρατικών ομολόγων» το οποίο μεταφράζεται σε μια εν δυνάμει παρέμβαση με στοχευμένες αγορές εφόσον χρειαστεί. Το επόμενο ραντεβού των αγορών με τις κεντρικές τράπεζες είναι την προσεχή Τετάρτη κατά την οποία η FED θα ανακοινώσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,25%), τη μείωση των δράσεων επαναγορών ομολόγων καθώς και την προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Στις 17 Ιουνίου αναμένεται η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν τα τελικά νούμερα για τον πληθωρισμό της Ευρώπης. Επομένως και η ερχόμενη εβδομάδα θα μείνει ισχυρά φορτισμένη από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και κυρίως από την προοπτική που θα δώσουν για τη συνέχεια της χρονιάς.
Τεχνικά η καθοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστήριο Αθηνών συνοδεύτηκε από ένα μεγαλοπρεπές χάσμα μεταξύ 879 - 885 μονάδων, επίπεδο που σηματοδοτεί πλέον την κυριότερη αντίσταση. Η υπέρβαση των 900 μονάδων ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα με τους χαμηλούς τζίρους που σημειώθηκαν από την αρχή του μήνα και η πτώση που ακολούθησε ενεργοποίησε όλα τα τεχνικά σήματα πωλήσεων από τους κινητούς μέσους και τον MACD. Από το πρωί της Παρασκευής ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδική αγορά εκ νέου μετά και τη διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών.
Σημείο αναφοράς πλέον για τους αγοραστές είναι οι 850 μονάδες που αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο πριν ο Γενικός Δείκτης επιχειρήσει να δοκιμάσει τα φετινά χαμηλά του Μαρτίου, λίγο χαμηλότερα από τις 800 μονάδες. Προς το παρόν η τάση έχει γείρει υπέρ των πωλητών, οι τζίροι έδειξαν ένταση σε πτωτικές ημέρες και η διάχυση των απωλειών είχε σχεδόν καθολική έκταση. Αν σε αυτή τη φάση δεν υπάρξει κάποιος νέος σχηματισμός ανάσχεσης της τάσης (συσσώρευση) ή μείωση της έντασης των συναλλαγών το επικρατέστερο σενάριο θα βάλει τις 800 μονάδες ως βασικό στόχο στην κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη στο κοντινό μέλλον.