Από τις 17 Ιουνίου ο χρυσός αποχαιρέτισε τον μέσο κινητό των 200 ημερών που βρίσκεται πέριξ των 1830 δολαρίων/ουγγιά και έκτοτε διαπραγματεύεται σε ένα σχετικά στενό εύρος διακύμανσης με κατώτατο όριο τα 1750 δολάρια και ανώτατο τα 1797 δολάρια/ουγγιά.
Όσο αδυνατεί να κάνει βάση τον 90αρη σε ημερήσιο διάγραμμα -πέριξ των 1790 δολαρίων/ουγγιά- προϋπόθεση που ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση του 200αρη, τόσο η έλξη προς τις 1675 μονάδες θα γίνεται ισχυρότερη, ειδικά αν χάσει τις 1744 μονάδες σε εβδομαδιαίο κλείσιμο.
Η απαίτηση Net Stable Funding Ratio στην ουσία θα καταστήσει δύσκολη για τις τράπεζες τη διατήρηση θέσεων σε μη κατανεμημένο χρυσό.
Αντίθετα οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους χρυσό σε φυσική μορφή ως νομισματικό ισοδύναμο, το οποίο μάλιστα θα είναι «risk free», κάτι που συμβαίνει προς το παρόν μόνο για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Σε απλά ελληνικά, ο φυσικός χρυσός πλέον αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο της κατηγορίας 1 χωρίς κίνδυνο, δηλαδή αντιμετωπίζεται ως μετρητά και η στάθμιση του ως προς τον κίνδυνο είναι στο 0%. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η διατήρηση χρυσού σε κατανεμημένη βάση θα εξακολουθεί να είναι ακριβότερη από την κατοχή του σε μη κατανεμημένη βάση, εντούτοις οι τράπεζες θα ανταμείβονται γενναία για την κατοχή του πραγματικού και μη μοχλευμένου φυσικού μετάλλου.
Αν και από το 2017 έχει ανακοινωθεί ότι ο χρυσός θα γίνει περιουσιακό στοιχείο της κατηγορίας 1, εντούτοις από τα τέλη του φετινού Ιουνίου ο κανονισμός Net Stable Funding
Ratio υποχρεώνει τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία με μακροπρόθεσμα χρήματα. Επομένως ο χρυσός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται πλέον ως εμπόρευμα, αλλά ως νόμισμα, καθώς επί της ουσίας μετά από 48 χρόνια επανέρχεται ως νομισματικό ισοδύναμο στο τραπεζικό σύστημα.
Μπορεί λοιπόν εν αναμονή αυτού του νέου κανονισμού, οι τράπεζες εδώ και μήνες να έχουν μπει στη διαδικασία να κλείσουν τις αρνητικές θέσεις τους- με σαφή στόχευση να τις κλείσουν όσο γίνεται χαμηλότερα- όμως μόλις πλησιάσουν στο σημείο που θα είναι τουλάχιστον ουδέτερες-και είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο- πολλές τράπεζες θα ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τα φυσικά αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου.
Επιπλέον με την εφαρμογή της Βασιλείας III, η προσφορά μη κατανεμημένου χρυσού –άρα και η δυνατότητα σορταρίσματος- θα περιοριστεί, ενώ η ζήτηση για φυσικό χρυσό θα συνεχίσει νομοτελειακά να αυξάνεται λόγω της υποτίμησης των χαρτονομισμάτων και της δραματικής αύξησης των τιμών
Όπως είναι λογικό, η εξέλιξη αυτή θα έχει ανοδικό αντίκτυπο για τον φυσικό χρυσό. (σ.σ: Περισσότερες λεπτομέρειες για τις αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθεσία στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.