Με απώλειες που ξεπερνούν το 2% διαπραγματεύονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν μέσω γενικότερης υποχώρησης της επενδυτικής διάθεσης παγκοσμίως μετά τις ενδείξεις ότι η Fed εξετάζει περιορισμό του προγράμματος αγορών της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ενώ οι επενδυτές βγαίνουν από τις μετοχές εταιρειών της κυκλικής οικονομίας καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι για νέα έξαρση της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,95% και κινείται στις 450,56 μονάδες με μεγάλες απώλειες στις εταιρείες των πρώτων υλών που σημειώνουν πτώση κατά 2,7% ως κλάδος, ενώ έντονες πιέσεις δέχονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και οι τράπεζες, καθώς συνεχίζεται η πτώση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων.
Οι σημερινές απώλειες έρχονται σε συνέχεια της πτωτικής κίνησης των ασιατικών αγορών, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να έχει καταγράψει απώλειες σχεδόν 2,9% υπό τον φόβο της εισαγωγής νέων κανονιστικών ρυθμίσεων, ειδικά στις εταιρείες της τεχνολογίας.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κινείται στις 15.374 μονάδες με πτώση 2,03%, ο γαλλικός CAC 40 εμφανίζει απώλειες 2,48% κινούμενος στις 6.365 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 7.010 μονάδες με απώλειες 1,97%.
Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 2,8% κινούμενος στις 24.569 μονάδες, ενώ στην Ισπανία οι απώλειες του ΙΒΕΧ 35 ξεπερνούν το 2,3% με τον δείκτη να υποχωρεί στις 8.642 μονάδες.
Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, χτες δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουνίου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της υποστηρίζουν πως θα πρέπει να αρχίσει να αποσύρει νωρίτερα από ό,τι σχεδίαζε τη στήριξη την οικονομία με φόντο τη μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν ανάπτυξη της οικονομίας το 2021.
«Διάφοροι συμμετέχοντες ανέφεραν πως αναμένουν ότι οι προϋποθέσεις για να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων θα εκπληρωθούν σχετικά νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλέψει σε προηγούμενες συναντήσεις υπό το φως των νέων δεδομένων», ανέφεραν τα πρακτικά.
Γενικότερα πάντως, η τράπεζα χαρακτήρισε παροδική την αύξηση του πληθωρισμού, με 13 από τους 18 αξιωματούχους να βλέπουν αύξηση των επιτοκίων δύο φορές το 2023, οι περισσότεροι εξ αυτών κατά 0,5%.
Πίσω στην Ευρώπη, έπειτα από 18 χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά στην αναθεώρηση της στρατηγικής της και αποφασίζει την αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2%, αφήνοντας παράλληλα περιθώρια και για υψηλότερες τιμές αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ο προηγούμενος στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι το μέγιστο που θα μπορούσε να επιτραπεί είναι «κοντά αλλά χαμηλότερα από 2%», κάτι που σήμαινε ότι κάθε φορά που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό έδειχναν ότι πλησίαζε προς το 2% έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να υποχωρήσουν οι τιμές.
Πλέον, η ΕΚΤ μπορεί να αποδεχθεί υψηλότερα επίπεδα τιμών, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι πολύ ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες και να στηριχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πρωτοφανή περιπέτεια με την πανδημία.
Στις εταιρικές επιδόσεις, κόντρα στο κλίμα της ημέρας, η γερμανική Knorr-Bremse ενισχύεται άνω του 6,2%, αφότου ο κατασκευαστής φρένων απέσυρε το σχέδιο εξαγοράς πλειοψηφικού μεριδίου στην Hella.
Αντίθετα, η TeamViewer βυθίζεται κατά σχεδόν 13% αφότου ανακοίνωσε χαμηλότερες των εκτιμήσεων αύξηση των νέων εγγραφών στο δεύτερο τρίμηνο.