Σε μια ελεύθερη πτώση κατά την οποία προσέγγισε τα χαμηλά του 2003 επιδόθηκε χτες το πετρέλαιο, καθώς διογκώνονται οι ανησυχίες πως μια παγκόσμια ύφεση θα προκαλέσει πιο μακροπρόθεσμες διαταραχές στη ζήτηση.
Η πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ προσέφερε μια μικρή «ανάσα» στήριξης, ωστόσο οι προβλέψεις για τη ζήτηση σε συνδυασμό με τον «πετρελαϊκό» πόλεμο Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας οδηγούν τις τιμές σε συντριβή, με τo Βrent να προσεγγίζει την πολύ σημαντική στήριξη των 24 δολαρίων/βαρέλι και την Goldman Sachs να εκτιμά ότι θα μπορούσαμε σύντομα να το δούμε ακόμα και στα 20 δολάρια/βαρέλι, ήτοι στα επίπεδα των αρχών του 2002. Σύμφωνα με τον οίκο, η πτώση της ζήτησης σε ετήσια βάση το 2020 θα φθάσει το 1,1 εκάτ. βαρέλια ανά ημέρα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί πράγματι, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση ζήτησης στην ιστορία.
Η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας έχει σαν αποτέλεσμα ήδη οι χώρες να ανακοινώνουν μειωμένες εισαγωγές πετρελαίου, όπως για παράδειγμα η Ιαπωνία που ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές αργού στην χώρα υποχώρησαν κατά 9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ ζήτησε άμεση σύγκληση συνόδου των πετρελαοπαραγωγών χωρών, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος του OPEC+, προκειμένου να αναληφθεί άμεση δράση για την εξισορρόπηση της αγοράς του αργού, κάτι που οι traders θα πρέπει να συμπεριλάβουν στις συνισταμένες που παρακολουθούν.
Η συντριβή του πετρελαίου χθες συνέπεσε με την δημοσιοποίηση μιας από τις πιο απαισιόδοξες εκθέσεις όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-2019.
Η Deutsche Bank σε νέα έκτακτη έκθεσή της προχώρησε στην εκτίμηση για τη μεγαλύτερη βουτιά στο ΑΕΠ της ευρωζώνης και των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, τουλάχιστον από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
O γερμανικός οίκος επισημαίνει ότι οι πρώτες ενδείξεις για τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στην Κίνα ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, γι’αυτό και προχωράει σε σημαντικότατη καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η Deutsche Bank πιστεύει ότι η παγκόσμια ύφεση θα είναι σοβαρή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τη ζήτηση στην Κίνα να σημειώνει βουτιά το πρώτο τρίμηνο και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο. Ως εκ τούτου, εκτιμά πως το πραγματικό ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα βυθιστεί κατά 24% στο β΄ τρίμηνο, με οδηγό την βουτιά της Γερμανίας κατά 28% και κατά 13% στις ΗΠΑ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πτώση στο α' τρίμηνο θα ξεπεράσει το 12%, ενώ στο β' τρίμηνο αναμένεται άνοδος λόγω της εκρηκτικής ανάκαμψης της Κίνας.
Στο σημείο αυτό η στήλη να τονίσει ότι η D.B στην έκθεση της διευκρινίζει ότι οι προβλέψεις αυτές ενέχουν αρκετό βαθμό αβεβαιότητας, καθότι δεν υπάρχει επαρκές ιστορικό υπόδειγμα. Στο βασικό της σενάριο υπάρχει η παραδοχή ότι τα αυστηρά μέτρα περιορισμού θα καταφέρουν να μειώσουν τις καμπύλες της επιδημίας μέχρι τα μέσα του 2020 τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον αναμένεται η δημοσιονομική αντίδραση να είναι ιδιαίτερου μεγέθους, καθώς ήδη στις ΗΠΑ εκπονούνται μελέτες για πακέτα τόνωσης ύψους 6% του ΑΕΠ πέρα από τους ήδη σημαντικούς αυτόματους σταθεροποιητές. Στην Ευρώπη επίσης οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν ήδη ανασταλεί και οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύονται να δαπανήσουν «ό,τι χρειάζεται», παίρνοντας για πρώτη φορά στην ουσία την σκυτάλη από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες.
Όλα αυτά, συν το γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα αρχίζει να ανακάμπτει, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ακόμα και ένα σενάριο ανάκαμψης σε σχήμα V σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο.
Αρκεί ο ιός πράγματι να περιοριστεί στον δυτικό κόσμο θα προσθέσουμε εμείς και να μην έχουμε μια νέα έξαρση στην Κίνα, μόλις όλοι επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους.
Ακόμα όμως και αν λάβει χώρα ένα τέτοιο γεγονός, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι 35 εταιρείες ανά τον κόσμο δίνουν αγώνα δρόμου τόσο για το εμβόλιο, όσο και για ένα αποτελεσματικό φάρμακο έναντι να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές του covid-2019. Κάποια στιγμή, η ίωση θα κάνει τον κύκλο της.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες