Στα βήματα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε και η δική μας χρηματιστηριακή αγορά, με πολύ χαμηλό τζίρο στα 35 εκατ. ευρώ, χωρίς τις προσυμφωνημένες συναλλαγές και απώλειες -1,57%.
Το σενάριο που διακινείται στην Ευρώπη περί διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, φτάνει στο χρονικό πυρήνα του, καθώς ξεκίνησαν χθες οι εργασίες συντήρησης του Αγωγού Νord Stream 1 που είναι προγραμματισμένες μέχρι τις 21 Ιουλίου. Ο φόβος είναι να μην επανέλθει η ροή τη συγκεκριμένη ημέρα, κάτι που θα δημιουργούσε τεράστια ενεργειακά προβλήματα στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρώπη προσανατολίζεται σε πολιτικές που θα μπορέσουν να απορροφήσουν το σοκ αυτό.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης, που θεωρεί την κινδυνολογία αυτή αβάσιμη, η οποία όμως προκαλεί δολιοφθορά στην ανάπτυξη, γιατί μπορεί να φρενάρει την καταναλωτική δαπάνη.
Φυσικά, όλα αυτά τα σενάρια πιέζουν τις αγορές, ακόμα και σε περιπτώσεις –όπως στην Ελλάδα- που σε τέτοια περίπτωση δεν θα είχε πρόβλημα ανεπάρκειας, αλλά σίγουρα θα είχε πρόβλημα με τις πολύ ψηλές τιμές. Το συμβόλαιο Αυγούστου ΤFF του φυσικού αερίου πάντως, υποχώρησε χτες κατά 6,1% στα 164,5 ευρώ ανά ΜWh.
Ο Οίκος Fitch παρά τα καλά λόγια, όπως ήταν αναμενόμενο κράτησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας σε ΒΒ με θετική προοπτική επισημαίνοντας τα πολύ υψηλά, ακόμη, επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα πολύ μεγάλα αποθέματα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.
Παρόλα αυτά, αναμένει μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 2022 και 3,2% το 2023για την Ελλάδα που εμφανίζει κατά κεφαλήν εισόδημα που ξεπερνά κατά πολύ τους μέσους όρους των χωρών με αξιολόγηση «ΒΒ» και «ΒΒΒ». Ταυτόχρονα, εμφανίζει από τις υψηλότερες βαθμολογίες στη διακυβέρνηση, στη μόρφωση και στο επίπεδο ζωής σε σύγκριση με τους μέσους όρους των ίδιων χωρών.
Ο οίκος ΙΝG και αυτός εκτιμά την ανάπτυξη στο 4,2% για το 2022 με επιβράδυνση στο 1,7% το 2023 και 2,3% το 2024. Η στήριξη της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα, η βιωσιμότητα του χρέους και η εκτίμηση για πτώση του πληθωρισμού στο 3,2% το 2023 θα υποστηρίξουν το σενάριο της ανάπτυξης σύμφωνα με τον Οίκο.
Όμως παρόλα αυτά, το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένει χαμηλά με επιτόπιο τροχάδην πέριξ σημαντικών στηρίξεων, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές και τους φόβους που τις διαπνέουν χωρίς να μπορεί να προβεί σε τεχνική αντίδραση διαγραμματικά σημαντική, στον βαθμό που ορισμένα επίπεδα τιμών δεν φαίνεται προσώρας να μπορούν να υπερβληθούν.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Ο δείκτης παραμένει στα επίπεδα από τα οποία διέρχεται ο αξιόπιστος κινητός 200 εβδομάδων και πάνω από την ισχυρή στήριξη που παρέχει η μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης από τον Μάρτιο του 2020. Ο ταλαντωτής RSI 14 πλησιάζει την υπερπουλημένη ζώνη και ευρίσκεται στις 36 μονάδες, ενώ ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση της F, θα προκαλέσει αύξηση του όγκου συναλλαγών, ορμή πωλητών και ψυχική καταπόνηση των επενδυτών με επόμενο στόχο τις 720 μονάδες. Μια πρώτη σοβαρή αντίδραση θα πρέπει να κατακτήσει τις 830 μονάδες, καθώς ο,τιδήποτε μέχρι εκεί δεν προσφέρει σημαντική διαγραμματική αλλαγή συμπεριφοράς.
FTSE – EBΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Ανάλογη συμπεριφορά και για τον δείκτη των blue chips, που προηγείται της πτώσης καθώς δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, τα ΕΛΧΑ, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχουν ήδη εισέλθει στην υπερπουλημένη ζώνη του εβδομαδιαίου ταλαντωτή RSI 14, που κατά τεκμήριον είναι πιο αξιόπιστος από τον ημερήσιο. Έτσι, διασπάστηκε καθοδικά η αντίστοιχη γραμμή τάσης F με την αρνητικής απόκλισης F1 να είναι ο επόμενος στόχος. Στα επίπεδα αυτά, οι 1845 μονάδες παρέχουν επίσης σημαντική στήριξη και κατόπιν οι 1830 μονάδες. Και εδώ ο εβδομαδιαίος RSI14 36 μονάδες.
ΔΤΡ- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Τυχόν αδυναμία εβδομαδιαίου κλεισίματος πάνω από τις 470 μονάδες, θα οδηγήσει τη συνέχεια της πτωτικής κίνησης προς τη σημαντική στήριξη των 440-443 μονάδων, που αν διασπαστεί θα οδηγήσει προς τη ζώνη των 400-405 μονάδων, με τον εβδομαδιαίο ταλαντωτή RSI 14 σε αυτή την περίπτωση να εισέρχεται και εδώ στην υπερπουλημένη ζώνη, καθώς βρίσκεται ήδη στις 34 μονάδες. Σε ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης η ζώνη 506-518-539 μονάδων είναι πολύ σημαντική καθώς η υπέρβασή της θα απελευθερώσει τους αγοραστές για συνέχιση της κίνησης.