Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή οι τιμές του αργού, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν πως ο OPEC+ θα προχωρήσει σε νέα μεγάλη μείωση της ημερήσιας παραγωγής, σε μία προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι τιμές μετά τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου.
Αναλυτικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κατέγραψε άνοδο 5,7% ή 2,14 δολάρια/βαρέλι και διαμορφώθηκεστα 39,55 δολάρια/βαρέλι.
Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου να βρίσκεται στα 42,07 δολάρια/βαρέλι, με άνοδο 5,2% ή 2,07 δολάρια/βαρέλι, αφού την Τετάρτη ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο το φράγμα των 40 δολαρίων ανά βαρέλι.
Υπενθυμίζεται, πως έπειτα από αίτημα της Αλγερίας, η οποία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας, η συνεδρίαση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών και των συμμάχων τους θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, νωρίτερα απ' ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ώστε να συζητηθεί η παράταση της μείωσης παραγωγής πετρελαίου και να επικυρωθεί μια νέα προσέγγιση που έχει στόχο να αναγκάσει χώρες όπως το Ιράκ και τη Νιγηρία να συμμορφωθούν με τις τρέχουσες περικοπές.
Σύμφωνα με το Reuters, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν να παρατείνουν τις περικοπές μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ είναι πιθανό η Σαουδική Αραβία να πιέσει για παράταση έως το τέλος Αυγούστου.
Τον Απρίλιο, ο OPEC+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Η κίνηση αυτή είχε σχεδιαστεί για να στηρίξει τις τιμές καθώς η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου.
Οι περικοπές παραγωγής άρχισαν την 1η Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσουν έως τα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία, οι περικοπές θα μειωθούν στη συνέχεια στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα από τον Ιούλιο έως το τέλος του 2020 και στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.