Ακόμα μία συνεδρίαση, στην οποία ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ακολούθησε τον βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, έδειξε διαθέσεις υπεραπόδοσης στην πτωτική κίνηση και αυτό δεν αποτελεί θετική ένδειξη για την συνέχεια. Ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 870 μονάδες και σημείωσε πτώση 2,82% στις 866,42 μονάδες. Η μετοχή της Coca-Cola βυθίστηκε 6,04%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος.
Σύμφωνα με αναλυτές, «η διαφαινόμενη πτώχευση της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής «Sberbank«, συνδυαστικά με τη σημαντική έκθεση Γερμανίας - Ιταλίας στο σύστημα αγοράς φυσικού αερίου, έχουν πυροδοτήσει ένα γύρο ρευστοποιήσεων σε τραπεζικές μετοχές, ενώ η μετοχή της Coca – Cola (-6,04%), συνεχίζει να ‘πληρώνει’ την σημαντική έκθεση της εταιρείας σε Ρωσία και Ουκρανία».
Σύμφωνα με τους ίδιους, «με τον κλιμακούμενο γεωπολιτικό κίνδυνο να αποτελεί το νέο «μαύρο κύκνο» των αγορών, μετά την πανδημία και τον πληθωρισμό, η επιδεινούμενη επενδυτική ψυχολογία, δύσκολα επιτρέπει τη σκέψη για μετοχικές τοποθετήσεις και ιδιαίτερα σε «ρηχές» χρηματιστηριακές αγορές, όπως η ελληνική».
Εν τω μεταξύ, «η Ρωσία θα επιβάλει, προσωρινά, περιορισμούς, στους ξένους επενδυτές που επιδιώκουν να αποχωρήσουν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, για να διασφαλίσει ότι θα λάβουν μια εξεταζόμενη απόφαση, που δεν οφείλεται σε πολιτική πίεση. Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να λάβουν μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε μια προεδρική εντολή για την επιβολή προσωρινών περιορισμών για την έξοδο των ρωσικών assets». Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα μηνυμάτων SWIFT, συμπεριλαμβανομένων των VTB Bank PJSC και Bank Rossiya, σύμφωνα με προσχέδιο της λίστας. Η λίστα δεν περιλαμβάνει τη Sberbank, τον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας, ή την Gazprombank. Ο τελικός κατάλογος θα πρέπει να συμφωνηθεί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», ανέφεραν άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, “τα άλλα ιδρύματα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι οι Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank και VEB.RF”. Σημειώνεται ότι η λίστα εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνητικών απεσταλμένων της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να κάνει στο Bloomberg σχόλιο για τη λίστα.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και σήμερα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, βρέθηκαν στο στόχαστρο όσων έχουν επιλέξει να μειώσουν επιθετικά θέσεις, έστω και αν έδωσαν σχετική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.
Έτσι, αν και ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 586,27 μονάδες (-8,27%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 602,52 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,78%.
Να σημειωθεί ότι η Lansdowne Partners, μείωσε την καθαρή αρνητική της θέση στην ΑΛΦΑ από 0,58%, στο 0,50%.
«Η ΔΕΗ μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές προσφέροντας τις μεγαλύτερες εκπτώσεις, πιέζοντας και τους άλλους παρόχους να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρας είπε, «είπατε ότι η ΔΕΗ θα βγάλει 200 εκατ. ευρώ. Ψέματα. Δεν θα βγάλει καθόλου κέρδος φέτος, ή θα έχει οριακά κέρδη. Ξέρετε γιατί; Επειδή όλη της κερδοφορία αξιοποιήθηκε για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Υπό πίεση η μετοχή της επιχείρησης ηλεκτρισμού, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 4,07%, καθώς τα ακριβά πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και οι φόβοι για νέα “φέσια” πιέζουν τον τίτλο.
Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση προέχει η αυξημένη ρευστότητα, για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.
Σύμφωνα με την Beta Securities, «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν μια εξέλιξη που μπορεί να φαινόταν σχετικά πιο ακίνδυνη στο ξεκίνημά της, ωστόσο η πολεμική σύρραξη ήταν αυτή που έδωσε ένα δυνατό ξεπούλημα στις αγορές. Οι γεωπολιτικές αναταράξεις δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουν οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς είναι οι απρόβλεπτες ειδήσεις που ενσωματώνονται σχετικά άμεσα στις τιμές, προσπαθώντας να προεξοφλήσουν το οικονομικό αποτύπωμα των εξελίξεων».
«Περιμένουμε η πίεση να συνεχιστεί, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την επίδραση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την δυνητική διακοπή των ροών στα εμπορεύματα και την επιτάχυνση των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία», αναφέρει η Euroxx Sec.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «αν και η έναρξη του 2022 ήταν πολλά υποσχόμενη, με το Χ.Α. μάλιστα να επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές σε ένα δύσκολο περιβάλλον, το πολεμικό σκηνικό που ξέσπασε στην ανατολική Ευρώπη τελικά το ‘λύγισε».
Μαζική μεταφορά κεφαλαίων και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου να υποχωρεί στο 2,35%.
Από εκεί και πέρα και σήμερα ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 859,21 μονάδες (-3,63%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 866,48 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,82%.
Ο τζίρος στα 108 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΟΤΕ (+0,79%), ΟΠΑΠ (+1,62%) και ΚΟΥΕΣ (+0,44%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΜΠΕΛΑ.
Στην αντίθετη πλευρά, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-6,35%), ΕΤΕ (-5,76%), ΠΕΙΡ (-8,19%), ΕΕΕ (-6,04%) και ΣΑΡ (-5,52%).
Κακή η τελική εικόνα με 23 ανοδικές μετοχές, έναντι 107 πτωτικών και 14 τίτλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.
ΕΠΣΙΛ (+4,98%), ΚΟΥΑΛ (+3,24%) και ΑΛΜΥ (+1,01%) ξεχώρισαν θετικά από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνδυάζοντας αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.