Tα μέλη του OPEC+ θα ξεκινήσουν από σήμερα την αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς με απώτερο σκοπό κάθε μέλους να διαπραγματευθεί το ύψος των μελλοντικών όγκων παραγωγής.
Στον διεθνή τύπο υπάρχουν πολλές αναφορές για μια αλλαγή της πορείας πλεύσης του καρτέλ, με πιο συγκεκριμένο το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι θα είναι αυτοκαταστροφικό για τον OPEC να συνεχίσει να στηρίζει τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου μέσω των περικοπών παραγωγής.
Η αλήθεια είναι ότι οι περικοπές παραγωγής της τάξης των 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα στις οποίες προέβησαν τα μέλη του OPEC+ τον Απρίλιο, αποτέλεσαν το απόλυτο ανάχωμα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Πράγματι, από τα χαμηλά του Απριλίου το Brent έχει ανακάμψει πέριξ του 170% και το αμερικανικό αργό πέριξ του 135%. Οι περικοπές παραγωγής σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των περισσότερων οικονομιών συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος.
Ως ένα σημείο όμως.
Αν δούμε τις τιμές του πετρελαίου στις αρχές του έτους, θα συνειδητοποιήσουμε ότι απέχουν 40% περίπου από τα επίπεδα λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Στις 8 Ιανουαρίου το αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν με υψηλό τα 65,65 δολάρια/βαρέλι και το Brent έδωσε το δικό του υψηλό στα 71,28 δολάρια/βαρέλι.
Επίσης, στα διαγράμματα είναι εμφανής η αδυναμία απομάκρυνσης των τιμών από το exponential κινητό μέσο των 200 ημερών ήτοι τα επίπεδα των 45,77 δολαρίων/βαρέλι για το Brent και των 41,30 δολαρίων/βαρέλι για το WTI.
Πώς μεταφράζεται η απόκλιση των τιμών από την προ-covid περίοδο και η αδυναμία απομάκρυνσης από καίρια τεχνικά επίπεδα;
Ότι η κατανάλωση δεν μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω ανοδικές τιμές.
Ο λόγος είναι ηλίου φαεινότερος. Η επανεκκίνηση των οικονομιών υλοποιήθηκε αλλά δεν επανήλθαμε ποτέ στην κανονικότητα –άρα και στις καταναλωτικές μας συνήθειες- της προ –covid-19 εποχής.
Δυστυχώς το καλοκαιρινό παράθυρο ευκαιρίας, ήτοι η μείωση της εξάπλωσης του ιού λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας δεν υφίσταται, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές του πλανήτη να σημειώνεται έξαρση κρουσμάτων και τοπικά lockdowns.
Η βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα είναι αυτή που οδήγησε τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας την Παρασκευή να επισημάνει ότι αν και η ζήτηση πετρελαίου ανέκαμψε σημαντικά στην Κίνα και στην Ινδία τον Μάιο, παγκοσμίως αναμένεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η όποια ανάκαμψη θα παρατηρηθεί ενδεχομένως από το 2021 και μετά.
Αν οι διαρροές που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής στον διεθνή τύπο όσον αφορά την πρόθεση του OPEC+ να χαλαρώσει τους περιορισμούς και να αρχίσει σιγά σιγά να αυξάνει την παραγωγή, αντικατροπτίζουν τις αληθινές προθέσεις της πλειοψηφίας των μελών, τότε καλό θα ήταν να ετοιμαστούμε για νέες περιπέτειες στις πετρελαϊκές τιμές.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.