To πιο διασκεδαστικό «στοίχημα» που έχω βάλει, είναι το φετινό με ένα πολύ καλό φίλο πραγματικά ενημερωμένο επενδυτή και αφορούσε τη μετοχή της ΔΕΗ και μια άλλη εταιρεία του FTSE. Εγώ πήρα τη ΔΕΗ και ο φίλος την άλλη, ο χρονικός ορίζοντας δεν έχει κλείσει, αλλά ήδη είναι κερδισμένο από μένα αφού ήδη η «πολύπαθη» είναι έκτοτε τρεις φορές πάνω. Του πρότεινα cash out, αλλά δεν θέλει...
Ο πανικός του πρώτου τριμήνου που αποτύπωσε μια πραγματικά ασύμμετρη απειλή, ήταν φυσιολογικός. Κανείς δεν ήξερε την πραγματική αρχή της κρίσης, τη διάρκειά της και φυσικά το... τέλος της, που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε. Οι αγορές προεξόφλησαν μάλλον τη βαθύτερη ύφεση εν καιρώ ειρήνης με κατάρρευση των αξιών προσπαθώντας να αξιολογήσουν το τελικό κόστος.
Η δική μας αγορά που στην ουσία δεν είχε ορθοποδήσει μετά την δεκαετή κρίση, λόγω και του ευρέος προβλήματος του τραπεζικού συστήματος, άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης πρωτίστως από τη ΔΕΗ. Τι χρειαζόταν ένας κολοσσός με τα χρόνια προβλήματα που κουβαλούσε και με πολύ μεγάλες ζημιές στο bottom line?. Έναν ικανό manager, ένα business plan πενταετίας τουλάχιστον και συγκεκριμένες ενέργειες απεμπλοκής από παλιές τεχνολογίες για να συναντήσει τη νέα «πράσινη» εποχή από καινούργιο βατήρα. Και φυσικά πολιτική βούληση.
Ε, αυτό ακριβώς χρειάζεται και ολόκληρη η χώρα. Διασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας, μείωση της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων , επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, κίνητρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι η ανταπόκριση της επιστήμης και της ανθρωπότητας σ αυτή την παγκόσμια ανάγκη υπήρξε ταχύτατη στο υγειονομικό επίπεδο. Αλλά και στο οικονομικό πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες και οι εποπτικές αρχές έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά. Παρά τη βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας κατά 30%, δεν υπήρξε μια κανονική χρηματοοικονομική κρίση. Το πλήγμα στην απασχόληση ήταν ήπιο σε σχέση με τη σοβαρότητα του σοκ, η Ελλάδα δε κατατάσσεται τρίτη σε ό,τι αφορά την αναπλήρωση εισοδήματος ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.,σύμφωνα με έρευνα της Eurostat.
Ο δρόμος είναι μακρύς για το Ελληνικό Χρηματιστήριο που πρέπει να επιστρέψει ως υγιής μοχλός άντλησης κεφαλαίων, να εκσυγχρονιστεί, να προσθέσει τρόπους προσέλκυσης νέων επενδυτών και εισαγωγή νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο, όπως επίσης και να δημιουργήσει νέα προϊόντα ώστε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να αποκτήσει βάθος και ρευστότητα.
Προφανώς, όπως απέδειξε το τελευταίο δίμηνο η αγορά μας, κάποιοι δεν είδαν απλά «φως και μπήκαν». Διαπίστωσαν ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις και ότι υπάρχει απτή πρόοδος σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς.
Επιβιβάστηκαν στο τρένο, με σκοπό ένα ταξίδι που δεν είναι θα είναι κοντινό, εκτός αν εμείς οι ίδιοι τους αναγκάσουμε με τις αβελτηρίες μας να κατέβουν. Αλλά φαίνεται πως το 2021 το τρένο θα αναπτύξει ταχύτητα. Επιβιβαστείτε λοιπόν, τα καλύτερα έρχονται!
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.