Ως μια «πυριτιδαποθήκη» έτοιμη να αναφλεγεί θεωρείται από τους κατοίκους ένα οικόπεδο επί της λεωφόρου Μαραθώνος στα όρια του δήμου Ραφήνας και Μαραθώνα, γνωστό στην περιοχή ως «οικόπεδο Αντωνίου», με τους κατοίκους να ζητούν την άμεση απομάκρυνση των δεκάδων τόνων καμένων κλαριών που έχουν συσσωρευτεί.
Σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο για το Μάτι», οι διαδικασίες καθυστερούν σημαντικά, με υπαρκτό το ενδεχόμενο τα στοιβαγμένα κλαριά να παραμείνουν στο χώρο ακόμα έως το τέλος της φετινής χρονιάς ή και περισσότερο.
Η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά Έμυ Κροκίδη, στη συνέλευση των κατοίκων της περιοχής που έγινε την περασμένη Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 στον Αθλητικό Σύλλογο του οικισμού, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το επίμαχο οικόπεδο, σημείωσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το οικόπεδο Αντωνίου. Κατά τη γνώμη μας αξιολογώντας όλα τα προβλήματα, τα οποία είναι πάρα πολλά, αυτό είναι το σημαντικότερο. Εμείς θα κάνουμε μία τελευταία κίνηση προς τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό μέχρι τις 7 Ιουλίου».
«Θα προσπαθήσουμε να τους συναντήσουμε, αν δεν τους συναντήσουμε θα τους κοινοποιήσουμε ένα υπόμνημα που θα τους καλούμε να λύσουν άμεσα αυτό το ζήτημα. Θα δώσουμε και ένα εύλογο χρονικό περιθώριο π.χ. ενός μηνός για να αδειάσουν το οικόπεδο. Σε περίπτωση που δεν γίνει τίποτα στον χρόνο που θα ορίσουμε, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις», πρόσθεσε.
Το ιστορικό και η αρμοδιότητα
Η συγκεκριμένη έκταση περίπου 25 στρεμμάτων, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Μαραθώνος στο ύψος της α' εξόδου για Νέο Βουτζά, νοικιάστηκε τις πρώτες ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου από το δήμο Ραφήνας με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, για λογαριασμό του υπουργείου Υποδομών με σκοπό εκεί να μεταφερθεί όλη η καμμένη οργανική ύλη της πληγείσας περιοχής (δέντρα δηλαδή, κυρίως πεύκα που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φλόγες).
Την υλοτόμηση και την απομάκρυνση των καμένων δένδρων από τους πυρόπληκτους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής ανέλαβε λίγο μετά την καταστροφή το υπουργείο Υποδομών που προχώρησε σε συμβάσεις με έξι εργολάβους με τον καθένα να έχει υπό την ευθύνη του από 1.500 στρέμματα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, σήμερα το έργο τους έχει τελειώσει οριστικά και έχουν αποχωρήσει οι τέσσερις εργολαβίες. Μία παραμένει, οποία έχει οριστικοποιήσει τις εργασίες κοπής αλλά δεν έχει περαιώσει τα μαζέματα και μία άλλη (έκτη εργολαβία) έχει ακόμη περίπου 5% άκοπα δένδρα από την υποχρέωσή της και περίπου 20% αμάζευτα.
Το σχέδιο ήταν τα κλαδιά που μεταφέρονται στο οικόπεδο Αντωνίου να θρυμματίζονται και στη συνέχεια να απομακρύνονται από το σημείο. Ωστόσο η διαδικασία μέχρι στιγμής δεν έχει κυλήσει τόσο ομαλά, με αποτέλεσμα στο οικόπεδο επί της Μαραθώνος να παραμένουν έως σήμερα «βουνά» αθρυμμάτιστων ξύλων.