Σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τη Γαλλία προκειμένου να την αλλάξει προσθέτοντας πω αν υπάρξει άρνηση ως πρωθυπουργός θα δει μετά τι θα πράξει. Παράλληλα δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν πρωθυπουργός για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και αρνήθηκε πως λέει όχι σε όλα χωρίς όμως να καταστεί εφικτό να αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα. «Ουδείς εξ ημών άνοιξε πόλεμο με τις δημοσκοπήσεις» σημείωσε λέγοντας όχι για την επέκταση της εξεταστικής που έχει ζητήσει για την περίοδο 2015-2019.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης για την πανδημία επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των νεκρών από τον κορονοϊό και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν διότι δε διαθέτει αξιοπιστία.
Κληθείς όμως να διευκρινίσει πώς ο ίδιος θα έπειθε τους ανεμβολίαστους παρέπεμψε στο τι έχει γίνει σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία τονίζοντας πως «κάτι φταίει που είμαστε χαμηλά» στα ποσοστά εμβολιασμού. Τονίζοντας πως δε θα επιχειρούσε να πείσει μέσα από τη λογική μια καμπάνιας που είχε στόχο να αποτελέσει το όχημα για να αποκτήσει ο πρωθυπουργός ερείσματα σε ΜΜΕ και να φτιάξει δικό του καθεστώς κι δε θα έδινε 150 ευρώ και gigabyte αναφέρθηκε απλά στην πρόταση που είχε κάνει για κοινής αποδοχής υπουργός Υγείας και σύσκεψη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να χαραχθεί μια… κοινή τακτική.
«Δεν είμαστε οι πολιτικοί αρμόδιοι οι ειδικοί μας οδηγούν» είπε στη συνέχει παραγνωρίζοντας τις επιθέσεις ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο κατά των επιστημόνων από στενούς του συνεργάτες όπως ο Παύλος Πολάκης και τις επιθέσεις που δέχθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πολλά μέλη της επιτροπής των ειδικών που έχει συσταθεί.
Ακόμη πιο περίεργη ήταν η αναφορά του στην υποχρεωτικότητα που αποφασίστηκε για τους υγειονομικούς την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. «Η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς είχε λογική. Στηρίζουμε τη λογική» τόνισε την ώρα που καταψήφισε ζητώντας να είναι... προαιρετική και να μην υπάρχουν επιπτώσεις στους υγειονομικούς που θα αρνηθούν. Και συνέχισε λέγοντας πως η υποχρεωτικότητα «δεν είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει θετικό κλίμα πρόσληψης νέων νοσηλευτών» καθώς και ότι «δημιουργηθήκαν κενά».
Συμπλήρωσε δε πως το «εμβόλιο είναι βασικό όπλο όχι μοναδικό» και ότι «δεν ξεμπερδεύουμε» με αυτό με τον ιό καθώς και ότι πρέπει «να πείσουμε τους συμπολίτες να εμβολιαστούν» και «να μη δημιουργείται κλίμα εφησυχασμού».
Στο σημείο αυτό σταμάτησαν και οι... προτάσεις αλλά και οι διευκρινίσεις σχετικά με το τι θα έπραττε ο ίδιος ως πρωθυπουργός για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.,
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε και στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι σε όλα. Eίπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει όχι σε όλα αλλά βάζει πλάτη. Για παράδειγμα, αναρωτήθηκε «εμείς δεν προτείναμε κοινό υπουργό Yγείας και κοινή στρατηγική» αλλά και ότι «εμείς δεν είχαμε εποικοδομητική στάση όταν καιγόταν η χώρα;». «Δεν βγήκα στα κεραμίδια αλλά κατέθεσα προτάσεις» υπογράμμισε για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και δεν μπορεί να τη ρίχνει στην αντιπολίτευση καλώντας τον πρωθυπουργό να την αναλάβει.
Οι δημοσκοπήσεις και η εξεταστική
«Ουδείς εξ ημών άνοιξε πόλεμο με τις δημοσκοπήσεις» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με την εξεταστική που έχει ζητήσει περί χειραγώγησης της κοινής γνώμης. «Έχουμε ζητήσει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα, για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς κριτήρια» τόνισε προσθέτοντας πως η εξεταστική αφορά συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων.
Μάλιστα στο σημείο αυτό ανέφερε πως οι δημοσκοπήσεις είναι έναν εργαλείο και υποστήριξε πως δε γνωρίζει δηλώσεις συνεργατών του και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλουν τις δημοσκοπήσεις τις μετρήσεις και τα σε βάρος του κόμματός του αποτελέσματα.
Στο σημείο αυτό εξέφρασε και την άρνησή του ως προς την πρόταση Μητσοτάκη να διευρυνθεί ο χρόνος που η εξεταστική θα εξετάσεις σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τις προσπάθειες χειραγώγησης των ΜΜΕ τονίζοντας πως τα ερωτήματα που θέτει η δική του πρόταση αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις που πρέπει να διερευνηθούν.
Ελληνογαλλική συμφωνία
Στο θέμα της ελληνογαλλικής συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε απευθυνόμενος μάλιστα και στους Γάλλους πως όταν γίνει κυβέρνηση θα την επαναδιαπραγματευτεί. Αφού στηλίτευσε το κόστος το οποίο ανέβασε στα 7 δισ. ευρώ σημειώνοντας πως είναι υπερβολικό για μια χρεοκοπημένη, όπως χαρακτήρισε την Ελλάδα, χώρα σημείωσε πως η Γαλλία δεν υποχρεούται να συνδράμει τη χώρα αν προκληθεί εντός μιας... δυνητικής ΑΟΖ.
Και απαντώντας στο ερώτημα τι θα πράξει αν γίνει πρωθυπουργός, προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση και η γαλλική πλευρά αρνηθεί υπογράμμισε τα εξής
Ότι θα διεκδικήσει να υπάρξει σαφής διευκρίνηση πως η Γαλλία θα σταθεί δίπλα μας με κάθε τρόπο
θα υπάρξει αναπροσαρμογή για να γίνει η κατασκευή των φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία
θα καταργήσει το σημείο που αφορά στο Σαχέλ (επαναφέροντας όσα είπε στη Βουλή για τα 53 φέρετρα γάλλων στρατιωτών που έχουν επιστρέψει στη Γαλλία)
Και αν οι Γάλλοι πουν όχι; Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σαφής: «Τότε θα δούμε πώς θα το χειριστούμε...». Θέση που θύμισε την περίοδο των μνημονίων όταν ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριζε ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να πουν όχι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στο αίτημα που θα κατέθετε ο ίδιος...