Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων μεταλλάξεων του κορονοϊού στην Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, κρούσματα των δυο νέων μεταλλάξεων διαπιστώθηκαν στην Αττική και καταγράφηκαν από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Eιδικότερα το ένα κρούσμα αφορά παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Σημειώνεται πως για τα δυο κρούσματα των δυο μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.
Αξίζει να επισημανθεί πως οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί έντονα για αυτή την εξέλιξη, καθώς η δεύτερη μετάλλαξη -που σχετίζεται με τα στελέχη της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας- φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του φονικού ιού.
Φόβος για στέλεχος ανθεκτικό στα εμβόλια
Σε αυτό αναφέρθηκε άλλωστε και η πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη, η οποία μιλώντας στον Alpha επισήμανε πως «υπάρχει η μεγάλη απειλή» το να δημιουργηθεί ένα πολύ δυνατό στέλεχος που δεν το πιάνουν τα εμβόλια.
Εντούτοις όπως ξεκαθάρισε «μεταλλάξεις πάντα υπάρχουν και για τους ιούς και για τους κοροναϊούς. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι πως δεν πρέπει να φοβηθούμε, γνωρίζουμε ότι είναι πολύ επιθετικοί, αλλά μέχρι τώρα οι μεταλλάξεις που είχαμε μέχρι προχθές ήταν όλες ελεγχόμενες, εκτός από την τελευταία που περιμένουμε τα αποτελέσματα».
«Οι μεταλλάξεις κυριαρχούν στην Ελλάδα»
Σχετικά με τις μεταλλάξεις, μίλησε σήμερα στο MEGA και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.
«Παρατηρούμε αύξηση κρουσμάτων και πίεση στο σύστημα υγείας που είναι αποτέλεσμα των ανάλυσης του ιικού φορτίου των προηγούμενων εβδομάδων. Δεν υπάρχει καμία μείωση στο ιικό φορτίο στα λύματα. Αναμένουμε τα νέα περιοριστικά μέτρα για το αν θα υπάρξει ύφεση» είπε.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις με αυτό το επιδημιολογικό φορτίο για την επαναλειτουργία. Με τέτοιο υψηλό ιικό φορτίο και τέτοια πίεση στο σύστημα υγείας, είναι εντελώς παρακινδυνευμένο να μιλάμε για άνοιγμα» πρόσθεσε σχετικά με το αν πρέπει να ανοίξει οι δραστηριότητες που έβαλαν «λουκέτο» λόγω πανδημίας.
Επιπροσθέτως ο καθηγητής, υπογράμμισε ότι εκτός από την Αττική, όπου το ιικό φορτίο είναι «σταθερό και υψηλό», υψηλά επίπεδα καταγράφηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας. «Υπάρχει αύξηση συνολικά στο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα».
Παράλληλα, εξήγησε ότι στην Αττική έχουν επικρατήσει η βρετανική και ισπανική μετάλλαξη της Covid-19, οι οποίες «παράγουν στο κάθε άτομο πολύ υψηλό ιικό φορτίο. Όλα τα θετικά δείγματα είναι πολύ υψηλά σε ιικό φορτίο».
Οι μεταλλάξεις οφείλονται για την εκτόξευση κρουσμάτων στην Ελλάδα
Αντίστοιχα αναφερόμενη στην «έκρηξη» των κρουσμάτων, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής υπογράμμισε πως «το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται και έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 15 ημέρες».
«Ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε, αγγίζοντας το 4%» τόνισε χαρακτηριστικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός», ξεκαθάρισε πάντως η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Αναφερόμενη μάλιστα στους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στον χειμωνιάτικο καιρό «που μας έκλεισε μέσα», αλλά και στη βρετανική μετάλλαξη που κάνει τον κοροναϊό να μεταδίδεται γρηγορότερα.
«Μας έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν διαφορετικό ιό» τόνισε. «Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την κόπωση των πολιτών, που οδήγησαν στη χαλάρωση και την ήδη μεγάλη διασπορά του ιού, έφεραν την αύξηση», τόνισε η καθηγήτρια.
Ειδικότερα, δε, για τις μεταλλάξεις υπογράμμισε ότι αυτές απασχολούν πολύ τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κάποια εμβόλια. Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, ανέφερε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων».
Τέλος χαρακτήρισε εν μέρει αποτελεσματικά τα μέτρα που ελήφθησαν, λέγοντας: «Σκεφτείτε πού θα ήμασταν τώρα χωρίς αυτά. Αν δεν είχαμε εφαρμόσει τα μέτρα, θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη εικόνα. Η πλειοψηφία ακολουθεί τα μέτρα και δημιουργεί ένα τείχος προστασίας» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για άνισο αγώνα στην εποχή των μεταλλάξεων.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.301 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και 41 θανάτους. Επίσης, 452 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, «καλπάζει» η βρετανική μετάλλαξη
Παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας με έναν μ.ο. 330 εισαγωγών την ημέρα στα νοσοκομεία και περισσότερους από 3.200 ασθενείς να νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού. Την ίδια ώρα το 60-70% των νέων κρουσμάτων αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, με την καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου να επισημαίνει πως το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 90% σε Αττική και Κρήτη.
«Ο ιός έγινε ακόμη πιο έξυπνος, βρήκε έναν τρόπο να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Η απλή καθολική και ορθή χρήση της μάσκας είναι το σημαντικότερο όπλο μέχρι να αυξηθεί ικανοποιητικά το ποσοστό εμβολιασμού» είπε για τις μεταλλάξεις η κα Παπαευαγγέλου.
Στην εποχή των μεταλλάξεων, ο αγώνας μας κατά του κορονοιού είναι ακόμα πιο άνισος, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. «Ελπίζουμε ότι μία μείωση των κρουσμάτων θα μας επιτρέψει μετά τις επόμενες 2 εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ανέφερε, αλλά τόνισε πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες ακόμα. «Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση κάποιον μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, μόνο στην Αττική την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 1.600 εισαγωγές. Όπως διεκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου, 196 ασθενείς διασωληνώθηκαν την τελευταία εβδομάδα πανελλαδικά, αυξάνοντας την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 63% στην επικράτεια και στο 87% στην Αττική παρότι αυξήθηκαν οι κλίνες, ωστόσο ο δείκτης θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα παραμένει σχετικά χαμηλός, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως στη χώρα μας αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο με έναν εβδομαδιαίαο μ.ο 1.909 κρούσματα ανά μέρα, έχοντας διπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, ο δείκτης θετικότητας στον κορονοϊό αυξήθηκε αγγίζοντας το 4% και πλέον τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 16.500.
Στην Αττική, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 ενεργά κρούσματα. «Δεν προβληματίζει μόνο η Αττική», είπε η κα Παπαευαγγέλου καθώς αύξηση της εικόνας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα. «Σχεδόν 2.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.
Η λοιμωξιολόγος τόνισε πως άτομα ηλικία 20 ως 65 ετών είναι η πλειοψηφία των ατόμων που προσβάλλονται από τον κορονοϊό.
Στα θετικά, πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου πως παρατηρείται μικρή μείωση στο ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 75 γεγονός που οφείλεται στους εμβολιασμούς.
Γ. Παυλάκης: Ο ιός επεκτείνεται, άμεση ανάγκη για τήρηση των μέτρων
Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα η πανδημία του κορονοϊού επεσήμανε ο ιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι τώρα η Αττική και τι θα γίνει την επόμενη βδομάδα» για να υπογραμμίσει ότι θα υπάρξει κορύφωση την επόμενη εβδομάδα, η οποία όμως θα είναι «εφιαλτική».
«Μακάρι να σταματήσει εκεί, μακάρι να υπάρχει συμμόρφωση μετά από όλα αυτά που λέμε τις προηγούμενες εβδομάδες» υπογράμμισε ο κ. Παυλάκης, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει συμμόρφωση από τον πληθυσμό, μιλώντας στο Mega.
Για την κορύφωση του γ΄ κύματος της πανδημίας, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι αναμένονται ακόμα περισσότερα περιστατικά, από παιδιά μέχρι μεγάλους, οι οποίοι θα συνωστίζονται στα νοσοκομεία.
Ν. Τζανάκης: Μέχρι και 3.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες - Τέλη Μαρτίου η αποκλιμάκωση
«Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και γι’ αυτό δε μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό», τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, εξηγώντας τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων.
Ο κ. Τζανάκης εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «λόγω του ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στην Αττική, η εκθετική αύξηση σε αυτό το κύμα είναι αισθητά λιγότερο δυναμική από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα αυτή η πολύτιμη διαφοροποίηση να δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί, έστω και με δυσκολία».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτά τα κρούσματα θα επιμείνουν και ίσως υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα, της τάξης των 2.500 κρουσμάτων.
Μάλιστα, «δεν αποκλείεται να δούμε και 2.800-3.000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά».
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι προς το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα είναι περίπου 1.000-1.500.
Καπραβέλος: Φόβος και τρόμος οι μεταλλάξεις του κορονοϊού
Την αυξημένη ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξέφρασε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας. Εντούτοις οι μεταλλάξεις είναι ο φόβος και το τρόμος των ειδικών, και συγκεκριμένα το αν αυτές μπορούν να κερδίσουν το εμβόλιο.
«Η επιστήμη θα προσαρμοστεί, αλλά θα πάρει χρόνο. Kαλό είναι να αποφεύγουμε τη διασπορά και να ελέγξουμε τις αλυσίδες μετάδοσης για να μπορέσουμε τελικά να εκριζώσουμε τον ιό» υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος. Οι μεταλλάξεις όπως είπε παίζουν ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων, και πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα και ο συνωστισμός, και σε παρέες αλλά και στα ΜΜΜ.
Διαβάστε ακόμα:
Μεταλλάξεις: Όλα όσα ξέρουμε, τι δεν γνωρίζουμε
Συναγερμός απο διασωληνώσεις 20άρηδων και 30άρηδων - Μ. Γκάγκα: Κανείς άτρωτος
ΑΠΘ - Θεσσαλονίκη: Αυξητική η ημερήσια τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων
Μ. Θεμιστοκλέους: Τέλη Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών
Χ. Θεοχάρης: Αισιοδοξούμε πως θα υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού