Βέτο έβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, με αιτία την αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης του ευρωομολόγου, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
«Εντός δέκα ημερών η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή με εργαλεία του παρελθόντος κάνουν λάθος. Μπορούν να τους κρατήσουν για τους ίδιους αλλά η Ιταλία δεν τους χρειάζεται», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.
Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Ιταλός πρωθυπουργός όχι μόνο δεν σκοπεύει να υπογράψει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων των «27», αλλά σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ δίνουν τελεσίγραφο δέκα ημερών στους ηγέτες στην Κομισιόν στην ΕΚΤ για να επιστρέψουν με πρόταση κατάλληλη για τη δραματική περίσταση από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.
«Προτείνω μια νέα σύνοδο με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων», είπε ο Κόντε εννοώντας τους Νταβίντ Σασολι πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Σαρλ Μισέλ πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν, πρόεδρο της Κομισιόν και τον Μάριο Σεντενο του Eurogroup.
Την στάση του Ιταλού πρωθυπουργού επικρότησε ο Υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μαγιό ο οποίος είπε "Έκανε σωστά, θα ξοδέψουμε όσα έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας για να βγούμε από αυτή τη κρίση".
Σύμφωνα με το Blοomberg, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι αν η ΕΕ δεν αντιδράσει, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με κίνδυνο την οικονομική αστάθεια.
Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Bloomberg, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της για κοινή έκδοση χρεωστικού τίτλου κατά την τηλεδιάσκεψη, λέγοντας ότι η κρίση είναι "επικών" διαστάσεων. Πρότεινε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών από τον ESM, της ρευστότητας και των εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και της κοινής έκδοσης χρεωστικού τίτλου για να επιμεριστεί το βάρος και ο κίνδυνος της απαιτούμενης εκτός ορίων δαπάνης.
Η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με την εκτίμηση της κατάστασης, αντιστάθηκε όμως στις εκκλήσεις για αμοιβαιοποίηση δημόσιου χρέους, προειδοποιώντας για μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Από την πλευρά του ο Εμ. Mακρόν προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση μετά από αυτή την κρίση θα μπορούσε να “σκοτώσει” το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Νωρίτερα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με τις οποίες δεν περιελάμβανε καμιά αναφορά στο ευρω-ομολόγο. Σε αυτό αναφέρεται η δέσμευση των χωρών-μελών να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ είχε αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή. Ενδέχεται η τελική του μορφή να περιλαμβάνει νέες αλλαγές.