Σε κανένα από τα 7 ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά το Δικαστήριο, όπως και στους περισσότερους από τους πρώην βουλευτές. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Αυτό σημαίνει πως το πλαίσιο των ποινών για τα συγκεκριμένα άτομα δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και είναι από 5 έως 15 έτη κάθειρξης.
Επιπλέον, ελαφρυντικά δεν αναγνωρίστηκαν στους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση.
Όσον αφορά τη δολοφονία Φύσσα, δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στον Γιώργο Ρουπακιά, καθώς και στους Πατέλη, Καζαντζόγλου, Αγγο, Κομιανό, Κορκοβίλη, Μιχάλαρο, Σταμπέλο, Τσαλίκη, Θ. Τσόρβα και Ν. Τσόρβα, οι οποίοι εκτός από το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση θα αντιμετωπίσουν ποινή και για συνέργεια στην ανθρωποκτονία.
Για την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους Αντωνακόπουλο, Καστρινό και Πανταζή, ενώ για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στον πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Τάσο Πανταζή.
Αντίθετα, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τέσσερις βουλευτές που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Αυτοί είναι οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, που έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.
Επίσης, το Δικαστήριο αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Σκάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).
Με νέα σύνθεση το Δικαστήριο εξετάζει το αίτημα Γ. Λάγου - «Να απορριφθεί» ζήτησε η εισαγγελέας
Να απορριφθεί ως αόριστο και αβάσιμο το αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου πλην της ίδιας, το οποίο κατέθεσε ο Γ. Λαγός, ζήτησε η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου. Όπως είπε, «δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Να κριθεί αόριστο και απαράδεκτο γιατί ασκείται καταχρηστικά».
Μετά την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου για απόρριψη του αιτήματος Λαγού, η πολιτική αγωγή ζήτησε να αναπτύξει τις απόψεις της για την εξαίρεση της αρχικής σύνθεσης του δικαστηρίου με πρόεδρο την κυρία Μαρία Λεπενιώπη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης αντιτάχθηκαν λέγοντας ότι αφού έχει ανακοινωθεί η απόφαση για την ενοχή η πολιτική αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου.
Η νέα σύνθεση του δικαστηρίου αποσύρθηκε για να αποφασίσει. Σημειώνεται ότι η νέα σύνθεση προέκυψε μετά το αίτημα που υποβλήθηκε από τον συνήγορο του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστής που ορίστηκε ως πρόεδρος της νέας σύνθεσης δήλωσε κώλυμα, γιατί όπως είπε είχε οριστεί δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στη κύρια ανάκριση, ενώ σημειώνεται πως το αίτημα για κώλυμα της νέας προέδρου θα εξεταστεί και αυτό με τη σειρά του από άλλη σύνθεση δικαστών.
Ως εκ τούτου, απροσδιόριστη παραμένει η εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς μετά την απόφαση της έδρας για τα ελαφρυντικά που αιτήθηκαν οι καταδικασθέντες αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις ποινές και τον ανασταλτικό τους χαρακτήρα.
Τις εξελίξεις σχολίασε ο καταδικασμένος για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός λέγοντας «έναν - έναν σας στέλνουμε στα σπίτια σας».
Σημειώνεται πως μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, ο ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που βρισκόταν στην αίθουσα, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.
«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Γ. Λαγός.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα και λίγο μετά τις 11 π.μ. προσήλθε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του Γ. Λαγού, κ. Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος είπε ότι ζητά την εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου, πλην της εισαγγελέως της έδρας. Όπως είπε, υπάρχουν υπόνοιες επηρεασμού του δικαστηρίου από όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ, ακόμα και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως είπε.
Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο κ. Πλεύρης υποστήριξε: «Εισερχόμενος στην αίθουσα σχημάτισα την εντύπωση ότι εισέρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως…. Ελπίζω να εγγυηθείτε τη σωματική μου ακεραιότητα…».
«Η Ευρωπαϊκή σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει ότι ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικασθεί. Τα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται να προεξοφλούν το αποτέλεσμα της δίκης. Όλα αυτά που αποτελούν νόμο του κράτους έχουν παραβιαστεί με την ανοχή του δικαστηρίου σας» πρόσθεσε.
Ακόμη, ο συνήγορος Λαγού είπε: «Υπάρχει επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλες τις εφημερίδες, τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα. Αυτός ο επηρεασμός για μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακυβεύεται η ανεξαρτησία του δικαστηρίου σας».
«Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πίνακες, που έλεγαν ότι δεν είναι αθώοι. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δήλωσε ικανοποιημένη για τη δίκη. Η δίκη αυτή είναι ποινική, αλλά με την ανοχή σας μεταβλήθηκε σε πολιτική δίκη» συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο κ. Πλεύρης είπε: «Όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Γράφανε ότι είστε η καλή και αδέκαστη δικαστής, αυτό δεν το αμφισβητούμε, αλλά υπάρχουν άλλοι δικαστές ανίκανοι. Οι εφημερίδες γράφουν σε σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουν αναστολή. Πρόκειται για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του νόμου, κλπ. Δεν είδατε τις παρανομίες; Δεν κάνατε μια δήλωση. Το δικαστήριο είναι ποινικό, όχι πολιτικό. Δεν δικάζεται ούτε ο φασισμός ούτε ο ναζισμός, δεν είναι ποινικές πράξεις».
Χειροκροτήματα για την απόφαση, δέκα προσαγωγές οπαδών της Χρυσής Αυγής
Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».
Νωρίτερα, η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 10 προσαγωγές ατόμων που πρόσκεινται στη Χρυσή, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, επειδή συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών παρά τη σχετική απαγόρευση με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής.
Μάλιστα, ένταση προκλήθηκε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί έξω από το Εφετείο ανάμεσα σε μέλη του ΠΑΜΕ και υποστηρικτές της ΧΑ και οπαδών της ΕΛΑΣΥΝ του Γιάννη Λαγού. Αφορμή αποτέλεσε η ρίψη καφέδων από τη μια στην άλλη πλευρά. Η άμεση παρέμβαση, ωστόσο, των ΜΑΤ εκτόνωσε το περιστατικό.