Εικόνες απόλυτης καταστροφής καταφτάνουν από το λιμάνι της Βηρυτού στο Λίβανο, μετά την ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε την πόλη, σε μια από τις πλέον εύφλεκτες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που συνεχίζουν να βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, ο τραγικός απολογισμός των καταγεγραμμένων θυμάτων ανήλθε στα 73, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.700.
Ο κυβερνήτης της Βηρυτού χαρακτήρισε την κατάσταση «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα», ενώ η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά την έκρξη και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.
عنبر رقم ١٢ مرفأ بيروت pic.twitter.com/cy9iiITUX2
— RIM ( ريم) (@tayyaraoun1) August 4, 2020
Αρχικά είχαν κυκλοφορήσει φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Την ίδια ώρα και η Χεζμπολάχ αρνήθηκε επίσης ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα μιας επίθεσης πυραύλων, καλώντας σε εθνική συστράτευση για να αντιμετωπιστεί η τραγωδία.
Η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ) μετέδωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο, με τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς ενημερώνει ότι η χώρα του προσφέρθηκε να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.
This was shot from another angle pic.twitter.com/p319RdvhCH
— Overly enthusiastic man (@MonoTwo_robot) August 4, 2020
Ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε σε πολλούς τομείς της πρωτεύουσας. Τζάμια καταστημάτων και σπιτιών έσπασαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι κατέρρευσαν μπαλκόνια, ενώ υλικές ζημιές σημειώθηκαν και στην ρωσική πρεσβεία, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς από το προσωπικό.
Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, μια πρώτη μικρότερη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου και ακολούθησε η μεγαλύτερη που προκάλεσε την καταστροφή.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι οι υπεύθυνοι της καταστροφής θα λογοδοτήσουν
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ δεσμεύτηκε απόψε ότι όσοι ευθύνονται για την έκρηξη στην «επικίνδυνη» αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού θα λογοδοτήσουν.
«Σας υπόσχομαι ότι αυτή η καταστροφή δεν θα περάσει χωρίς να αποδοθούν ευθύνες. Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
«Τα δεδομένα γύρω από αυτήν την επικίνδυνη αποθήκη, που βρισκόταν εκεί από το 2014, θα γίνουν γνωστά και δεν θέλω να προκαταλάβω τις έρευνες», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Χ. Ντιάμπ απηύθυνε έκκληση στις «φίλες χώρες» να βοηθήσουν τον Λίβανο. «Απευθύνω κατεπείγουσα έκκληση σε όλες τις φίλες και αδελφές χώρες που αγαπούν τον Λίβανο να σταθούν στο πλευρό του και να μας βοηθήσουν να γιατρέψουμε τις βαθιές πληγές μας», είπε.
Another view of the explosions in Beirut pic.twitter.com/efT5VlpMkj
— Borzou Daragahi 🖊🗒 (@borzou) August 4, 2020
#BREAKING - #Lebanese media claims the MASSIVE #explosions in #Beirut occurred in a fireworks warehouse. Fireworks can be seen in the video, moments later a secondary explosion caused most of the damage. #Lebanon pic.twitter.com/ddM0tojmlU
— SV News 🚨 (@SVNewsAlerts) August 4, 2020
Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.
Δείτε live εικόνα:
«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου διαβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.
Αυτή την ώρα το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στους δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς τραυματίες να περπατούν στους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία. Στη συνοικία Ασραφίεχ, τραυματίες προσπαθούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο Οτέ λ Ντιε. Έξω από το ιατρικό κέντρο Κλεμανσό, πολλοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, περίμεναν να τους παραλάβουν οι τραυματιοφορείς.
Σχεδόν όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων στις συνοικίες Χάμρα, Μπαντάρο και Χάζμιεχ έχουν σπάσει. Έσπασαν επίσης τα παρμπρίζ και τα παράθυρα των αυτοκινήτων. Οχήματα έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου, με τους αερόσακους ανοιχτούς.
Huge explosion rock Beirut https://t.co/dxeNzR9pgE
— The Daily Star Lebanon (@DailyStarLeb) August 4, 2020
BREAKING: Massive explosion in Beirut. Footage from the daily star office now in Lebanon pic.twitter.com/2uBsKP5wCH
— Ghada Alsharif (@GhadaaSharif) August 4, 2020
Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών» και εκτεταμένες υλικές ζημιές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι LBC TV.
Σε αναταραχή εδώ και μήνες ο Λίβανος
Οι εκρήξεις έρχονται πάντως λίγες μέρες πριν το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, εκδώσει την απόφαση για τα τέσσερα μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ που δικάζονται ερήμην και κατηγορούνται για την δολοφονία του πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι το 2005.
Η βόμβα, που σκότωσε τον πρώην πρωθυπουργό, άνοιξε ρήγμα μεταξύ της σουνιτικής κοινότητας του Χαρίρι και των σιιτών του Λιβάνου, πιστών στη Χεζμπολάχ.
Ο Λίβανος βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση εδώ και καιρό, αφού τον κήρυξε χρεοκοπία τον περασμένο Μάρτιο και η κυβέρνησή του ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάσωση της βαρύτατα κλονισμένης οικονομίας, που υποφέρει από υπερπληθωρισμό, κύμα πτωχεύσεων και εκθετική αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.
Με το εθνικό νόμισμα να έχει χάσει την αξία του κατά 85%, την ανώτερη τάξη να μην μπορεί να τραβήξει από τα ATM μερικά δολάρια και με την τρέχουσα κυβέρνηση να αδυνατεί να βρει μια φόρμουλα διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθίσταται σαφές πως το επόμενο τρίμηνο – αναμένεται δύσκολο.
Την ίδια ώρα, είναι δεδομένο ότι οι πολιτικές ηγεσίες διστάζουν να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς, τις οποίες ζητούν οι διεθνείς δυνάμεις ως όρο για τη χορήγηση της βοήθειας.
Ωστόσο, οι πολιτικές ηγεσίες διστάζουν να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς, τις οποίες ζητούν οι διεθνείς δυνάμεις ως όρο για τη χορήγηση της βοήθειας.
Αισθητές και στην Κύπρο οι εκρήξεις
Εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε το απόγευμα της Τρίτης (04/08) πολλές περιοχές της Κύπρου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να βρίσκονται σε κινητοποίηση, προσπαθώντας να εξακριβώσουν από πού προήλθε.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο κρότος να προέρχεται από το ωστικό κύμα που προκάλεσε ισχυρότατη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, το οποίο πολύ πιθανόν να έφτασε μέχρι την Κύπρο.
Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για έκρηξη πιθανόν σε πυρομαχικά που βρίσκονταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πόλης.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις κυπριακές Αρχές, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, την αναστάτωση έχει προκαλέσει το εν λόγω γεγονός που σημειώθηκε στο Λίβανο.