Στα μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα και την Κροατία αναφέρεται με δημοσίευμά του το BBC, με τον συντάκτη του άρθρου να αναλύει τον τρόπο που οι δύο χώρες περιόρισαν την πανδημία, ενώ πλέον το ενδιαφέρον των αρχών συγκεντρώνεται στην διάσωση της τουριστικής σεζόν.
Αναλυτικότερα, στο άρθρο του βρετανικού μέσου ενημέρωσης που υπογράφεται από τους Guy Delauney και Κώστα Καλλέργη, οι συντάκτες σταχυολογούν τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών το χρονικό διάστημα μετά την διαπίστωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο και εστιάζουν στις επιπτώσεις που πιθανόν να έχει η πανδημία στο τουριστικό προϊόν, το οποίο και για τις δύο χώρες αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων αλλά και μεγάλο τμήμα του ετήσιου ΑΕΠ.
«H Ελλάδα ήταν πάντα περήφανη για τον ηλιόλουστο καιρό, τις παραλίες και τα νησιά της. Και μια ξαπλώστρα στις γεμάτες κόσμο ακτές της Κροατίας αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο η πανδημία του κορoνοϊού απειλεί να καταστρέψει την καλοκαιρινή σεζόν, τόσο σημαντική για τις οικονομίες των δυο χωρών, παρόλο που κινήθηκαν γρήγορα για να σταματήσουν την εξάπλωση», αναφέρεται στην αρχή του δημοσιεύματος, ενώ στη συνέχεια οι συντάκτες αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κροατίας έλαβαν εγκαίρως μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων της πανδημίας.
«Η Κροατία σήμανε γρήγορα συναγερμό όταν κυκλοφόρησαν τα νέα περί επιδημίας κορονοϊού από την Κίνα. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας εξέδωσε οδηγίες πολύ πριν την άφιξη τουριστών από την Γουχάν στα τέλη Ιανουαρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προειδοποίησαν πως Κινέζοι εργάτες στην ανακατασκευή της γέφυρας Pelješac στις δαλματικές ακτές μπορεί να έχουν επιστρέψει από μολυσμένες περιοχές της Κίνας.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση βλέποντας τα κρούσματα να αυξάνονται στη γειτονική Ιταλία, δημιούργησε άμεσα ειδική επιστημονική επιτροπή με κορυφαίους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους».
«Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κροατία ήταν στις 25 Φεβρουαρίου, περίπου ένα μήνα μετά την Ιταλία και την Βρετανία και αφορούσε έναν άντρα, ο οποίος είχε βρεθεί στο Μιλάνο έξι ημέρες νωρίτερα για να δει τον αγώνα μεταξύ Ατλάντα και Βαλένθια.
Στην Ελλάδα, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε μια ημέρα αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς για τις επόμενες εβδομάδες, όπως το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων από τις 10 Μαρτίου, το κλείσιμο επιχειρήσεων εστίασης 3 ημέρες αργότερα και την επιβολή μέτρων περιορισμού στην κυκλοφορία των πολιτών στις 23 του ίδιου μήνα.
«Έκτοτε οι Έλληνες επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι μόνο για λόγους εργασίας, για την αγορά τροφίμων ή για περίπατο με τα κατοικίδιά τους», σημειώνει το BBC, τονίζοντας πως τα μέτρα ήταν αυστηρά με περισσότερα από 60.000 πρόστιμα να επιβάλλονται για παραβάσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τα πρόστιμα να ξεπερνάει τα 9 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα μνεία γίνεται και στην διαχείριση της κατάστασης κατά τις ημέρες του Πάσχα, καθώς όπως σημειώνεται «αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση», με τον πρωθυπουργό σε διάγγελμά του να αναφέρει χαρακτηριστικά «Προσωπικά, τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ωστόσο πως «πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες». «Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας»,
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο του BBC «όλα αυτά φαίνεται πως αναχαίτισαν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας για την Ελλάδα είναι 13 ανά εκατομμύριο, και 18 ανά εκατομμύριο στην Κροατία», σημειώνοντας για την Κροατία πως έκλεισε επίσης πολύ νωρίς τα σύνορά της και απέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών.
Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον των συντακτών επικεντρώνεται στην επερχόμενη τουριστική περίοδο, με το ερώτημα που κυριαρχεί να είναι το αν οι δύο χώρες που περιμένουν πολλά από τον τουριστικό τομέα και αίρουν σταδιακά τα μέτρα περιορισμού, είναι σε θέση να σώσουν την σεζόν και να προσελκύσουν εκ νέου ξένους επισκέπτες.
«Για την Κροατία το πρόβλημα δεν είναι πλέον πώς να κρατήσει εκτός τους ξένους, αλλά πώς να τους φέρει πίσω. Περίπου οι μισοί από τους 20 εκατομμύρια ετήσιους επισκέπτες της Κροατίας φτάνουν τον Ιούλιο και ο τουρισμός «ευθύνεται» για σχεδόν το 1/5 της οικονομικής παραγωγής». αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος σημειώνει πως το «φετινό μότο είναι πως η Ελλάδα είναι ασφαλής από κορονοϊό»
«Η ελληνική οικονομία είχε μόλις αρχίσει να ανακάμπτει από την οκταετή οικονομική κρίση όταν επιβλήθηκε το lockdown», σημειώνει το BBC, ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως «περίπου το 25% του ΑΕΠ και μια στις πέντε θέσεις εργασίας καλύπτεται από τον τουρισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα κρίση», ενώ την ίδια στιγμή «το 65% των Ελλήνων ξενοδόχων θεωρούν πιθανή» ή «πολύ πιθανή μια χρεοκοπία, σύμφωνα με σχετική έρευνα».
Σύμφωνα με το BBC «οι Έλληνες επιστήμονες επεξεργάζονται τις υγειονομικές προϋποθέσεις για τους επισκέπτες, λέει ο υπουργός Τουρισμού. «Οι βασικές αρχές πίσω από τους νέους κανόνες είναι οι αποστάσεις καθώς επίσης συχνότερες και διαφορετικού είδους διαδικασίες καθαρισμού», εξηγεί.
«Με άλλα λόγια, το προσωπικό των ξενοδοχείων θα ελέγχεται τακτικά για να διασφαλιστεί πως τουρίστες και Έλληνες θα είναι προστατευμένοι», προσθέτει το δημοσίευμα.
Αβεβαιότητα για τις αεροπορικές πτήσεις
Με το ερώτημα πότε θα επιτραπούν ξανά οι αεροπορικές πτήσεις να παραμένει αναπάντητο, η Ελλάδα, όπως και η Κροατία, αναζητά τουρίστες που μπορούν να επισκεφτούν την χώρα οδικώς.
Προς το παρόν οι δυο χώρες περιμένουν την ΕΕ να θέσει τους κανόνες που θα επιτρέπουν στον κόσμο να ταξιδέψει για διακοπές. Ωστόσο αν δεν υπάρξει συναίνεση, η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να το κάνει μόνη της, προκειμένου να «ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα όσο γίνεται πιο σύντομα αλλά με υγιή τρόπο», λέει ο κ. Θεοχάρης. «Πρώτα θα εξετάσουμε τον εγχώριο τουρισμό, μετά τουρίστες από γειτονικές χώρες και μετά όλα τα υπόλοιπα. Στην αρχή, τα ταξίδια οδικώς θα είναι είναι πιο ασφαλή συγκριτικά με τα αεροπορικά, οπότε θα δούμε νωρίτερα τέτοιου είδους τουρίστες», σημειώνει.
Παραδοσιακές αγορές από η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα αντικατασταθούν από χώρες που είναι και πιο κοντά και ενδεχομένως δεν χτυπήθηκαν τόσο πολύ από την πανδημία, αναφέρει το BBC.
«Μπορεί να φαίνεται περίεργο να σκέφτεται κανείς διακοπές, αλλά πρόκειται για δυο χώρες με οικονομίες που βασίζονται στον τουρισμό και, έχοντας δράσει έγκαιρα και άμεσα, ένα επιτυχές καλοκαίρι μπορεί να θεωρηθεί ως επιβράβευση», καταλήγει το δημοσίευμα.
AP Photo/Petros Giannakouris