Ελον Μασκ: Προσφορά 43 δισ. δολάρια για να κάνει το Twitter πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου

Ελον Μασκ: Προσφορά 43 δισ. δολάρια για να κάνει το Twitter πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Έλον Μασκ έβαλε στο στόχαστρο το Twitter καταθέτοντας μια «καλύτερη και τελική» πρόταση εξαγοράς ύψους 43 δισ. δολαρίων, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla να λέει ότι η εταιρεία κοινωνικών μέσων πρέπει να γίνει ιδιωτική για να αναπτυχθεί και να γίνει πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια «αρένα» χωρίς αποκλεισμούς στην ελευθερία του λόγου, είπε ο Μασκ σε ομιλία του όταν ρωτήθηκε για το λόγο που έκανε την προσφορά.

Ο Μασκ, που είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, υπέβαλε την προσφορά κοινοποιώντας επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο του Twitter την Τετάρτη. Δείτε εδώ την επιστολή.

«Η ύπαρξη μιας δημόσιας πλατφόρμας που τυγχάνει μαζικής εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού», πρόσθεσε ο Μασκ.

Η τιμή προσφοράς του στα 54,20 $ ανά μετοχή αντιπροσωπεύει ένα premium 38% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής του Twitter την 1η Απριλίου, την τελευταία ημέρα συναλλαγών πριν δημοσιοποιηθεί η απόκτηση μεριδίου 9,1% στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μασκ - ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 273,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με καταμέτρηση του Forbes - απέρριψε μια πρόσκληση να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter αυτή την εβδομάδα, μια κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές σηματοδότησε τις προθέσεις εξαγοράς του καθώς μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο θα περιόριζε τη μετοχή του σε μόλις κάτω από 15%.

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ σχολίασε στο Twitter από τον επίσημο λογαριασμό του σχετικά με τη συμφωνία ότι η  προσφορά του Μασκ υποτίμησε την εταιρεία και ο ίδιος την απέρριψε. Περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν από τους «μεγαλύτερους και μακροπρόθεσμους μετόχους του Twitter. 

«Δεν πιστεύω ότι η προτεινόμενη προσφορά του Έλον Μασκ (54,20 δολάρια ανά μετοχή) πλησιάζει την εγγενή αξία του Twitter, δεδομένων των προοπτικών ανάπτυξής του», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Μασκ, από την πλευρά του, είπε ότι αυτή ήταν η «καλύτερη και τελευταία του προσφορά» και δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την επένδυσή του εάν το διοικητικό συμβούλιο την απορρίψει.

"Από τότε που έκανα την επένδυσή μου, συνειδητοποιώ τώρα ότι η εταιρεία ούτε θα ευδοκιμήσει ούτε θα εξυπηρετήσει αυτήν την κοινωνική επιταγή στην τρέχουσα μορφή της. Το Twitter πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρεία", ανέφερε ο Μασκ στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Twitter, Μπρετ Τέιλορ.

Το Twitter θα εξετάσει την προσφορά με συμβουλές από την Goldman Sachs και την Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Διαβάστε Περισσότερα