Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση σε ό,τι αφορά νέες προσφυγικές ροές που ενδέχεται να προκύψουν από το Αφγανιστάν, ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η συνομιλία διήρκεσε μισή ώρα, έγινε σε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους
Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά, καθώς είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ομόλογός του Σεντάτ Ονάλ.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με τη γείτονα χώρα είναι απαραίτητη καθώς το ενδεχόμενο να επηρεαστούν και οι δύο χώρες από νέες προσφυγικές ροές είναι ορατό, με το πρόβλημα αυτό να είναι κοινό.
Σε κάθε περίπτωση, η φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων αποτελεί προτεραιότητα με τη χώρα μας να συνεχίζει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα.