Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνουν, υποστήριξε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ εξήγησε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις για τη 28η Οκτωβρίου, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυστηρά πρωτόκολλα.
«Αυτό το λέω γιατί θα πρέπει όλο το ακροατήριο της πόλης να συνεχίσει να μας παρακολουθεί. Αλλιώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης θα νιώσει στενοχωρημένο και αδικημένο κάνοντας συγκρίσεις με άλλες εκδηλώσεις», όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι υπάρχει τρόπος να γίνουν με ασφάλεια αυτές οι εκδηλώσεις. «Τον τρόπο αυτόν τον είδαμε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα», είπε και ζήτησε να μη λέγεται ότι οι εκδηλώσεις αυτές πέρυσι ήταν που προκάλεσαν το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη. «Συμμετείχαν κι αυτές, αλλά δεν ήταν αυτός ο αποκλειστικός παράγοντας», σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος
«Αυτή τη χρονική στιγμή που με δυσκολία συνεννοούμαστε όλοι μεταξύ μας χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία και καταλλαγή για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον πολύπλοκο αυτό χειμώνα που έρχεται», κατέληξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Από πλευράς του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δείχνουν λόγο αναβολής των παρελάσεων.
Αντιστοίχως σχετικά με τις παρελάσεις νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ η κ. Κεραμέως σχολίασε ότι η όποια λύση πιθανότατα θα αφορά και τις στρατιωτικές και τις μαθητικές. «Θα ακούσουμε τις εισηγήσεις των ειδικών και εν συνεχεία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ναι στις παρελάσεις με προστασία της δημόσιας υγείας», επεσήμανε.
«Εορτασμός και ασφάλεια, ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της πανδημία, μπορούν να συνδυαστούν», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ενόψει των αποφάσεων την εβδομάδα που έρχεται για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, οι οποίες πέρσι δεν είχαν πραγματοποιηθεί υπόψιν υπό τον φόβο μεγάλου συνωστισμού και, κατ' επέκταση, διάδοσης του κορονοϊού.
Εντούτοις, φέτος πραγματοποιήθηκε, έστω και με περιοριστικά μέτρα, η παρέλαση για την 25η Μαρτίου και το μοντέλο αυτό φαίνεται πως δείχνει τον δρόμο για την επικείμενη εκδήλωση της 28ης.
Υπενθυμίζεται ότι στην προαναφερθείσα παρέλαση είχε προβλεφθεί μικρή προσέλευση κοινού, με προσκλήσεις στα επίσημα πρόσωπα και περιορισμούς για το κοινό.
Αυτό είπε, μιλώντας στο «Mega» χτες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέροντας πως «θα μελετήσουμε επίκαιρα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα», σε κάθε περίπτωση «υπάρχει η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τη μεγάλη συνάθροιση κοινού», θυμίζοντας τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε πέρυσι στην Αθήνα την 25η Μαρτίου και η οποία «ενίσχυσε το εθνικό φρόνημα χωρίς κατ' ανάγκην να έχει υψηλό συγχρωτισμό»
«Πάνω από όλα για μας είναι το ζήτημα της δημόσιας υγείας», δήλωσε κατηγορηματικά και έκλεισε το εν λόγω θέμα με τη διαπίστωση, «οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορούν και τις μαθητικές παρελάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα», θυμίζοντας και την περυσινή έξαρση κρουσμάτων τον Οκτώβριο, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα.