Σήμα κινδύνου στέλνουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στη χώρα, με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού να εξαπλώνεται στη χώρα, με την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη να μπαίνουν κι αυτές πλέον στο χάρτη, πέραν της Αττικής και της Κρήτης.
Την ίδια ώρα, τα κρούσματα στη χώρα και οι εισαγωγές στις εντατικές της Αττικής αυξάνονται με το αναπόφευκτο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία να είναι σαφώς λιγότερα, αφού η νόσος απαιτεί πολυήμερη θεραπεία.
Η αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους προβληματίζει ιδιαίτερα τη χώρα μας, καθώς έφτασε σε μια περίοδο όπου είχε προηγηθεί αυστηρό lockdown, με την οικονομία να δέχεται τρομακτικές πιέσεις, τη στιγμή που έστω και η ελάχιστη άρση των περιοριστικών μέτρων φέρνει την κοινωνία και το σύστημα υγείας στην κόψη του ξυραφιού.
Σημαντική παράμετρος στο όλο πρόβλημα είναι η αγγλική μετάλλαξη του ιού, που έχει ήδη φτάσει στην κοινωνία και δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες εστίες που θα μπορούσαν να απομονωθούν, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι δυνατότητες προβλέψεων, αφού τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν παραμένουν τα ίδια. Το επόμενο διήμερο αναμένεται η επιβεβαίωση για την ύπαρξη του νέου στελέχους σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.
Όσο για τα υπόλοιπα επιδημιολογικά δεδομένα, τα νέα κρούσματα διπλασιάστηκαν χθες στα 842, μέσα σε μια μέρα που πραγματοποιήθηκε πλήρης αριθμός διαγνωστικών τεστ - περίπου 36.000, και μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες αν επρόκειτο για τυχαίο εύρημα ή υπάρχει επιτάχυνση στην εξάπλωση της νόσου. Ευτυχώς μέχρι στιγμής, ο δείκτης θετικότητας παραμένει ακόμη χαμηλά - στο 2,3% περίπου, παρά το άνοιγμα σχολείων και εμπορικών καταστημάτων που συνδυαστικά έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 10-20% ανά περιοχή.
Την ίδια ώρα, στην Αττική αυξάνονται οι εισαγωγές στις εντατικές, με το τελευταίο τριήμερο η πληρότητα να ανεβαίνει από το 61% στο 63%, αν και το αντίστροφο συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη όπου παρατηρούνται πτωτικές τάσεις κινούμενες γύρω στο 50%. Στην επικράτεια η πληρότητα των ΜΕΘ δείχνει σταθερή στο 48%. Οι νέες εισαγωγές κυμαίνονται πλέον γύρω στις 150 την ημέρα και τα εξιτήρια γύρω στα 140, ενώ οι νοσηλευόμενοι σε κλινικές COVID (απλούς θαλάμους) ξεπερνούν τους 1.000.
Στο σημείο αυτό οι ειδικοί προβληματίζονται, καθώς οι περισσότερες εισαγωγές αφορούν άτομα ηλικιών μεταξύ 30-57, άτομα παραγωγικής ηλικίας, συνήθως χωρίς υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι περνούν τη νόσο βαριά με άγνωστες τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία τους, εφόσον αναρρώσουν.
«Καμπανάκι» σημαίνει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης για το μεταλλαγμένο στέλεχος και την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας πως «ο μέσος όρος των κρουσμάτων κυμαίνεται ακόμη γύρω στα 600-700 την ημέρα, όπως ήταν αναμενόμενο από την αύξηση της κινητικότητας. Όμως με την ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους στη χώρα, πρέπει να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο ανοίγματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
«Κι αυτό», όπως τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης, «γιατί φαίνεται να υπάρχει ένα όριο με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, πέρα από το οποίο η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί. Πρέπει να αποσαφηνιστεί και να προσδιοριστεί το ποσοστό της αυξημένης μετάδοσης από το νέο στέλεχος του ιού, γιατί αν κυμαίνεται μεταξύ 35-40%, τότε η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη με ταυτόχρονο άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων».
«Αν όμως είναι 56-60%, όπως εκτιμάται, τότε το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα φέρει το σύστημα υγείας πολύ γρήγορα στα όριά του», κατέληξε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Ταυτόχρονα όμως, οι ειδικοί της υγείας, δεν παραγνωρίζουν το πρόβλημα που έχει εγκατασταθεί πλέον στην οικονομία της χώρας η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συρρίκνωσης του ΑΕΠ της, εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής του ιού στην καθημερινότητά μας. Αναγνωρίζουν μάλιστα ότι η έκταση της ύφεσης είναι τέτοια που και αυτή πλήττει πλέον την υγεία των πολιτών. Σε αυτό το "δίκοπο μαχαίρι", η μόνη λύση όπως επισημαίνουν θα παραμείνει η διαχείριση των κρουσμάτων με εφαρμογή περιοριστικών μέτρων που θα επιβάλλονται και θα αίρονται κατά περιόδους, μέχρι να εμβολιαστεί η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Και αν αποφασιστεί η εκρίζωση του ιού, τότε ακόμη και μετά τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών, τότε θα χρειαστεί και πάλι ένα -ολιγοήμερο αυτή τη φορά - lockdown, αφού τα εμβόλια παρέχουν προστασία κατά 95% στην καλύτερη περίπτωση, οπότε θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του υπόλοιπου 5%.
Χ. Γώγος: Η απόφαση για τα σχολεία δεν αποκλείεται να αλλάξει
Ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει φρένο στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, άφησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς όπως τόνισε «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο κ. Γώγος σημείωσε πως αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων «όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».
«Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Εν συνεχεία, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ανέφερε ότι «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», τόνισε αρχικά ο καθηγητής, για να συμπληρώσει: «Όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι η δημόσια υγεία. Επομένως στο τραπέζι είναι τα πάντα. Δε έχει αλλάξει κάτι. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι΄ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα».