Την τελευταία διετία παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα στην αγορά ενέργειας με τη ΔΕΗ να μην ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά να τις συνδιαμορφώνει. Κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τη στάση των αγορών απέναντι στην εταιρεία, οι οποίες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον οργανωτικό και ευρύτερο σχεδιασμό της εταιρείας.
Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό της εταιρείας διαδραματίζει η απολιγνιτοποίηση, ο μετασχηματισμός που επιχειρείται και η πράσινη μετάβαση. Για όλα αυτά μίλησε στο Delphi Economic Forum ο Γιώργος Στάσσης, CEO της ΔΕΗ, ο οποίος τόνισε πως «έχουμε ξεκινήσει έναν πολύ μεγάλο μετασχηματισμό που αφορά στην πράσινη ενέργεια και με σεβασμό στο περιβάλλον και τους συνεργάτες μας προωθούμε την πράσινη ενέργεια».
Η μετάβαση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει ομαλά και θα έχει ένα οργανωμένο πλαίσιο ανακόρφωσης. Σημειώνεται πως η ΔΕΗ διαθέτει το πλέον φιλόδοξο πλάνο απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη, με το πρόγραμμα ναι μεν να έχει ξεκινήσει από το 2009, αλλά για πρώτη φορά η εταιρεία σήμερα έχει αποκτήσει έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό.
«Έως το 2025 ο λιγνίτης πρέπει να είναι παρελθόν, χρονιά που θα προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση του σταθμού της Πτολεμαϊδας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στάσσης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η πράσινη μετάβαση εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον, έχει και για την οικονομία.
Αναφέρθηκε στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα που είναι σήμερα στα 50 ευρώ, πριν λίγο καιρό ήταν στα 25 ευρώ και αναμένεται σε μερικά χρόνια να ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Η αναγκαιότητα άλλωστε της πράσινης μετάβασης αποδεικνύεται και από το γεγονός πως παρά τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, η αύξηση της θέρμανσης του πλανήτη το 2020 ήταν σε παρόμοιο επίπεδο με αυτό του 2014.
«Όλα αυτά μας κάνει να κινηθούμε γρήγορα και με την απολιγνιτοποίηση κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να απαλλαγούμε από μελλοντικές ζημιές» σχολίασε ο κ. Στάσσης.
Η απολιγνιτοποίηση εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό της εταιρείας για την πράσινη μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΗ επενδύει σταθερά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, με τον Γιώργο Στάσση να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «σήμερα το μερίδιό μας στην αγορά ΑΠΕ είναι 2% και έως το 2024 θα πάει στο 20%. Πρέπει να επωφεληθούμε από το γεγονός πως η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο ή τον αέρα είναι φθηνότερη από αυτήν από ορυκτά καύσιμα».
Ο CEO της ΔΕΗ αναφέρθηκε στα έργα που δρομολογούνται όπως το έργο στη Μεγαλόπολη 50 MW, το project στην Πτολεμαϊδα 230 MW και τόνισε πως στόχος είναι να παράγει η ΔΕΗ συνολική ενέργεια 1,5 GW. Σχετικά με το πράσινο ομόλογο της εταιρείας τόνισε πως «ήταν το πρώτο πανευρωπαϊκά πράσινο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας, αφού είχε δέσμευση για μείωση πάνω από 40% των ρύπων».
Τέλος, ο κ.Στάσσης τόνισε πως «η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα εξασφαλίσει ένα στρατηγικό εταίρο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση του δικτύου, θα μειώσουμε το δανεισμό και θα επενδύσουμε στην πράσινη ενέργεια».