Η ανάγκη να σταματήσει η μαζική μετακίνηση γονέων κατά την μεταφορά παιδιών από και προς τα δημοτικά και νηπιαγωγεία το πρωί και το μεσημέρι βρίσκεται πίσω από την εισήγηση των ειδικών για lockdown στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος είναι να αποφευχθούν επιπλέον μετακινήσεις 1,5 εκατ. πληθυσμού, ενός αριθμού που αντιστοιχεί στην παράδοση και παραλαβή των 700.000 μαθητών που φοιτούν στα δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της χώρας.
Αποτέλεσμα των πιο πάνω μετακινήσεων, που πραγματοποιούνται καθημερινά με τα σχολεία ανοιχτά, είναι η δημιουργία εστιών πιθανής μετάδοσης του ιού εκτός των σχολείων. Στόχος της εισήγησης των ειδικών για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι να εξαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος.
Από εκεί και πέρα, η εικόνα που μεταφέρουν οι ειδικοί είναι ότι η κατάσταση εξελίσσεται πολύ δυσάρεστα και το Σαββατοκύριακο θα αποτελέσει το βαρόμετρο για την λήψη ακόμη σκληρότερων μέτρων.
Η εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση για κλείσιμο των δημοτικών και νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα αναμένεται να «συμπαρασύρει» και τους παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων.
Οι ειδικοί εισηγούνται, ωστόσο, να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown.
Το Σάββατο οι ανακοινώσεις από τη Ν. Κεραμέως
Οι τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων αναμένονται αύριο και θα τις ανακοινώσει η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας δεν συμμετείχε στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, αφού η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν σε εξέλιξη.
Στόχος των αποφάσεων είναι ο περαιτέρω περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών, ενώ οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται πλέον από την υπουργό Παιδείας το Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος στη σύσκεψη της επιτροπής τέθηκαν τρεις εισηγήσεις για το κλείσιμο των σχολείων.
- Η πρώτη εισήγηση αφορούσε το κλείσιμο των σχολείων στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας
- Η δεύτερη αφορούσε το κλείσιμο των σχολείων σε όλες τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και
- Η τρίτη αφορούσε πανελλαδικό κλείσιμο, στην οποία και κατέληξαν.
Αθ. Τσακρής: Μεγάλη η κινητικότητα που συνδέεται με τη λειτουργία των σχολείων
H απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έκλινε προς το να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία πανελλαδικά, τόνισε ο Αθανάσιος Τσακρής, εξηγώντας πως για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων.
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας, «παρότι ξέρουμε ότι οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά μεταξύ άλλων γονείς και ηλικιωμένους», σημειώνοντας ότι το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας.
Ο κ. Τσακρής ανέφερε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας».
Η απόφαση των ειδικών συνέκλινε στο να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί αν και η βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο» είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και παράλληλα είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας.
Σημειώνεται ότι στο ζήτημα είχε αναφερθεί νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας λέγοντας για το κλείσιμο των Δημοτικών και νηπιαγωγείων ότι «είναι κάτι που θα το δούμε σήμερα», ενώ είχε εξηγήσει ότι είναι μέτρο που εξετάζεται «για να περιορίσουμε μια ακόμη πηγή κινητικότητας, και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα υπερμετάδοσης από τα σχολεία».