Η Αμαλία Κανελοπούλου, μόλις 20 χρονών, θα γνωριστεί με τον νεαρό τότε υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή σε μια εκδήλωση. Ο αστικός μύθος της εποχής θέλει τον ίδιο να περνά τακτικά και καθόλου τυχαία κάτω από το σπίτι της φορώντας το άσπρο του κοστούμι. Η δική του κομψότητα είναι από τα στοιχεία που θα τη γοητεύσουν, γνωρίζοντας ήδη για τις ικανότητές του.
«Η Αμαλία ήταν τόσο όμορφη όσο και αξιοπρεπής» παραδέχεται στον Τάκη Λαμπρία, ο φειδωλός πάντα σε εκμυστηρεύσεις και προσωπικούς τόνους, μεγάλος πολιτικός.
Ο γάμος τους τον Ιούνιο του 1952 ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Ο γαμπρός είχε στο πλάι του τον αρχιστράτηγο Παπάγο, τον οποίο μετά τον θάνατό του θα διαδεχθεί στην πρωθυπουργία. Εκείνη, «με τα ψηλά ζυγωματικά, τα λακκάκια να πλαισιώνουν τον φωτεινό χαμόγελο της, τον μακρύ λαιμό και το αρχαιοελληνικό προφίλ, φορεί ένα κλασικό νυφικό με μακρύ πέπλο στειρωμένο απαλά στα πλάγια του κεφαλιού της Νταίζη Αντωνοπούλου και κρατά μία χαριτωμένη ανθοδέσμη στα χέρια με μιγκέ», όπως έχει διασωθεί.
Η αρχοντιά, η κομψότητα και η ομορφιά του ζεύγους Καραμανλή στις λιγοστές, δημόσιες, εμφανίσεις τους σφράγισαν τις μεταπολεμικές συνήθειες της αθηναϊκής κοινωνίας, βρήκαν μιμητές και αποτέλεσαν πρότυπο, όπως μαρτυρούν οι σπάνιες φωτογραφίες από την κοινή τους ζωή. Καθώς, όμως, εκείνος ετοιμάζεται για την εξουσία, δεν έχει διαθέσιμο χρόνο για κοσμικές αβροφροσύνες και κομψότητες αστικές.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, με την Αμαλία και την οικογένεια της, στο πλευρό του, εκλέγεται, νεότατος, πρωθυπουργός της χώρας.
Και τότε η Γερμανίδα βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδος, το 1955, θα γράψει στον στρατηγό Μάρσαλ, με την οποία την συνέδεε πολύχρονη και στενή φιλία, για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Ο Παπάγος ήταν σε απελπιστική κατάσταση, κατάκοιτος στο σπίτι του… Βαδίζαμε σε πλήρες χάος. Κι έπειτα ο Παπάγος πέθανε. Μέσα σε μερικές ώρες ο σύζυγός μου διόρισε Πρωθυπουργό ένα νέον άνδρα, αυτοδημιούργητον, από τη Μακεδονία. Για να τον βοηθήσει του παραχώρησε το δικαίωμα να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές, εφ’ όσον δεν θα πετύχαινε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
»Ο κύριος Καραμανλής, ο σημερινός Πρωθυπουργός, είχε διατελέσει υπουργός – εξαιρετικά επιτυχημένος – στην Κυβέρνηση Παπάγου. Η χώρα αισθάνθηκε σαν να είχε πιει σαμπάνια. Σε διάστημα επτά ωρών μία νέα κυβέρνησις σχηματίστηκε, ορκίστηκε και παρουσιάσθηκε στο Κοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 200 υπέρ Καραμανλή και 77 κατά, πράγμα που ήλθε σαν πλήρης δικαίωσις του Βασιλέως… Από τότε εξασφαλίσαμε και πάλι ήσυχο ύπνο τη νύκτα…».
Ωστόσο ο ήσυχος ύπνος διαταράχθηκε σύντομα, η σύγκρουσή του με το Παλάτι δεν άργησε να ‘ρθει, αλλά η φυγή στο Παρίσι και η αυτοεξορία του το 1963 θα τον βρει έχοντας πάντα την Αμαλία Καραμανλή στο πλευρό του. Το διαμέρισμά τους στην 21 Boulevard de Montmorency θα γίνει κέντρο όλων των επιφανών Ελλήνων της εποχής και εκείνοι θα γνωρίσουν όλες τις μεγάλες προσωπικότητες της γαλλικής κοινωνίας. Και όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα επιστρέψει στην Ελλάδα με την πτώση της χούντας, εκείνη θα βγει στο μπαλκόνι του σπιτιού της φωνάζοντας «Καραμανλής, Καραμανλής» και θα γίνει αντιληπτή από τον άντρα της προσωπικής φρουράς του Προέδρου.
Παρά ταύτα, η κοινή τους ζωή υπήρξε αφάνταστα λαμπερή όσο και συγκρουσιακή. Ισχυρές προσωπικότητες και ανυποχώρητοι και οι δυο, παρά τον θαυμασμό που έτρεφε μέχρι το τέλος ο ένας για τον άλλον, όσοι έζησαν κοντά τους έχουν να λένε πως οι κατ’ ιδίαν διενέξεις τους ήταν «καυγάδες ομηρικοί».
Το διαμέρισμα στην Καρνεάδου
Στην Ελλάδα, η Αμαλία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ζήσουν σε ένα διαμέρισμα στην οδό Καρνεάδου στο νούμερο 24, στο Κολωνάκι. Είναι αυτό το διαμέρισμα που είχε παγιδεύσει η Ιntelligence Service καταγράφοντας κάθε επικοινωνία του Καραμανλή σε μαγνητόφωνο, το οποίο είχε εγκαταστήσει στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας, δύο τετράγωνα από την πρωθυπουργική κατοικία.
Εκεί ζουν οκτώ χρόνια, όπου πυροδοτούν σχόλια για εκρηκτική συζυγική ζωή. «Όμως, ο χαρακτήρας και η αξιοπρέπεια εκείνης, δεν καταδεικνύει γυναίκα που να ανέχεται βίαια ξεσπάσματα από το σύντροφο της και το ότι έμεινε μαζί του, στα δύσκολα και στα ακόμα δυσκολότερα, μάλλον υπογραμμίζουν την κακοήθεια της καλής κοινωνίας των γειτόνων στην Καρνεάδου.»
Στο Παρίσι:
«… Ο Καραμανλής στο Παρίσι είχε ένα εξαίσιο διαμέρισμα, πρέπει να σου πω. Σε υπέροχο σημείο, φωτεινό, καλόγουστο, με ωραία θέα..» διηγείται η Μαρλέν Καρρέρ στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Η ζωή ένα πάρτι» και αναφερόμενη στην Αμαλία θα πει:
«… Έρχεται η γυναίκα του η Αμαλία. Όταν μιλάμε για ευγένεια, χάρη, γοητεία, κομψότητα και ομορφιά, το μυαλό μου πάει μόνο στην Αμαλία. Όλες τις χάρες και την καλοσύνη, έδωσε αυτής της γυναίκας ο Θεός. Μια κούκλα και μια κυρία: δύσκολος συνδυασμός. Εγώ προσωπικά δεν τον έχω ξανασυναντήσει, παρά μόνο στο δικό της πρόσωπο. Η παρουσία της είναι σκέτη ευλογία. Ακόμη, να σκεφτείς, δεν έχει χάσει τίποτα απ’ αυτή τη γοητεία, φαντάσου, λοιπόν τότε. Φοράει ένα κομψότατο, εντελώς λιτό μαύρο φόρεμα και έχει τα μαλλιά πιασμένα ψηλά. Αγκαλιαζόμαστε. “Πείτε, κορίτσια, τα δικά σας”, μας λέει ο Πρόεδρος και αναχωρεί για το γραφείο του. Πάμε με την Αμαλία, για φαγητό στο Φουκέ. Οι αδιάφοροι και πάντα αφ’ υψηλού Παριζιάνοι, ξαφνικά, μας κοιτάζουν καλά- καλά. Να τι θα πει φινέτσα, Φράγκοι!»
«Ήξερε πως είναι καλλονή; Σαφώς. Την ένοιαζε; Όχι», εξομολογείται μια αγαπημένη της φίλη. «Αν καμιά φορά της έλεγες “μα τι ωραίο είναι αυτό που φοράς”, σε έκοβε με ένα “ε, καλά χρυσό μου, φτάνει!”». Όταν η Κάλλας επισκέφθηκε εκείνη και τον Καραμανλή στο Παρίσι, έχοντας χωρίσει από τον Ωνάση, αποφάσισαν να πάνε στην όπερα. Η Μεγαπάνου την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε διακριτικά, έτσι ώστε η Κάλλας να αισθάνεται η μόνη γυναίκα στο πλευρό του συζύγου της. Και όταν έσβησαν τα φώτα, πήγε και κάθισε δίπλα τους.
«Στην κηδεία του Καραμανλή έφθασε πρώτη, με τα λουλούδια της, στάθηκε λίγο απόμερα και χάιδεψε το φέρετρο με τα εκπληκτικής ομορφιάς δάχτυλά της, σαν νεύμα για το ύστατο ταξίδι. Διατηρούσε πολύ ζεστές σχέσεις με τους δύο άνδρες που παντρεύτηκε, αλλά και με τον Αλέξανδρο Μεγαπάνο, γιο του Νώντα, καθώς και ένα μέρος της οικογένειας Καραμανλή», όπως θα πει σε ραδιοφωνική εκπομπή η Αναστασία Λαμπρία.
Η Αμαλία Μεγαπάνου έζησε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή επί 21 χρόνια και τον ακολούθησε στην αυτοεξορία του στο Παρίσι, μέχρι το 1972, οπότε πήραν διαζύγιο. «Ως σύζυγος πρωθυπουργού, ήταν διακριτική, όπως διακριτική ήταν και στην κηδεία του το 1998», θυμάται η Αναστασία Λαμπρία. «Αλλά και ο Καραμανλής τη σεβάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του».
Ωστόσο, δεν μίλησε ποτέ για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την κοινή τους ζωή.
Όμως, η Αμαλία Μεγαπάνου, εκτός από ανεψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Πρώτη Κυρία και πρώην σύζυγος Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρξε συγγραφικά καινοτόμος και πρωτοποριακή. Ο Φιλελεύθερος, αναλαμβάνει να την ξανασυστήσει ξεκινώντας με το βιβλίο της «Συνομιλία με την Άννα» το Σάββατο στις 5 Σεπτεμβρίου. Τα βιβλία της Αμαλίας Μεγαπάνου, θα είναι η μεγάλη λογοτεχνική προσφορά του Φιλελεύθερου.
Αύριο στο Liberal.gr: «Το ζεύγος Αμαλία και Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Λευκό Οίκο επισκιάζει τους Κένεντι».
Διαβάστε επίσης: Αμαλία Μεγαπάνου: Μια γυναίκα που προηγήθηκε της εποχής της