Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη συνέργεια και την συλλογική αποδοχή της κοινωνίας, της πολιτικής τάξη και των οικονομικών παραγόντων ήταν το αντικείμενο της πρώτης θεματικής συζήτησης που οργάνωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
«Η διεθνής συνεργασία είναι το παν. Κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος», τόνισε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε τη νομική λογική στη λήψη των δικαστικών αποφάσεων που πλέον βασίζεται και στη διασφάλιση της ευημερίας των μελλοντικών γενιών, την ανάγκη αποδοχής των μέτρων από τις τοπικές κοινωνίες και τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.
Ο Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής και πρόεδρος στο ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου, δήλωσε πως «οι επιστήμονες έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου, κάλιο αργά παρά ποτέ».
Δεν βιώνουμε πια την κλιματική αλλαγή, βιώνουμε την κλιματική κρίση, τονίστηκε στη συζήτηση, όπως και η θετική πορεία που μπορεί να διασφαλιστεί με τη συμμετοχή στη συνθήκη του Παρισιού και την εκμετάλλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης στην πράσινη οικονομία.
Από την πλευρά της η Εμμανουέλα Δούση, καθηγήτρια του εθνικού καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κάτοχος έδρας Ουνέσκο στην κλιματική διπλωματία, τόνισε πως «υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις, ο προβληματισμός άργησε να έρθει».
Ο Βασίλης Αντωνιάδης, διευθύνων σύμβουλος Boston Consulting Group Hellas, επισήμανε πως «η μετάβαση πρέπει να είναι όχι μόνο ενεργειακή, αλλά και μετάβαση της βαριάς βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής».
Το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, αν δεν ληφθούν μέτρα, υπολογίζεται να ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ και όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της WWF και της Greeanpeace, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα είναι από εκείνες πού θα υποστούν τις πιο βαριές συνέπειες.