Η χθεσινή συνεδρίαση του OPEC+ οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε μια ανοδική διάσπαση της κορυφής της 25ης Φεβρουαρίου, ανοίγοντας το διάγραμμα πανηγυρικά για τον επόμενο στόχο των 74,20 δολαρίων/βαρέλι.
Οι Σαουδάραβες τελικά ήταν πράγματι αυτοί που έδωσαν την ανοδική «λύση» στις τιμές του πετρελαίου.
Κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή για διατήρηση των περικοπών παραγωγής του OPEC+ και για τον μήνα του Απριλίου, παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις για τη Ρωσία και το Καζακστάν, οι οποίες για λόγους αυξημένης εγχώριας ζήτησης θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή κατά 130.000 και 20.000 βαρέλια αντίστοιχα.
Η αλήθεια είναι ότι με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν ανέλθει άνω του 25% από την αρχή του 2021, οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι χώρες της ομάδας OPEC+ θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια αύξηση της παραγωγής και έτσι περίμεναν αυξημένο αριθμό βαρελιών στην αγορά από τον Απρίλιο.
Πιο συγκεκριμένα περίμεναν αύξηση της παραγωγής από τα τρέχοντα επίπεδα κατά περίπου 1.500.000 βαρέλια την ημέρα και αναπροσαρμογή προς τα κάτω της εκούσιας μείωσης παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, Όμως η πανδημία ακόμα μαστίζει το βόρειο ημισφαίριο, διατηρώντας την αβεβαιότητα για την ζήτηση και έτσι οι Σαουδάραβες κατεύθυναν τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να πράξουν εκ του ασφαλούς και να συμφωνήσουν ομόφωνα στη διατήρηση των περικοπών για άλλον έναν μήνα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο OPEC+ μείωσε την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το περασμένο έτος, όταν η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της πανδημίας. Από τον Μάρτιο, εξακολουθεί να παρακρατεί περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα -ήτοι το 7% της παγκόσμιας ζήτησης- ενώ η Σαουδική Αραβία τον Ιανουάριο αποφάσισε extra εθελοντική περικοπή ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, την οποία προγραμματίζει να άρει σταδιακά από το Μάιο.
Όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα, η «κόντρα» απόφαση του OPEC+ στις εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής εκτίναξε τις τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού πέριξ του 5%, ανοίγοντας πλέον τα διαγράμματα για τους νέους στόχους των 74 δολαρίων/βαρέλι και 69,60 δολαρίων/βαρέλι αντίστοιχα, με ενδιάμεση αντίσταση για το Βrent τα 67,70 δολάρια όπως φαίνεται στο δεύτερο διάγραμμα.
Πέραν όμως των τεχνικών διαγραμμάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καρτέλ, χωρίς πρόσθετη προσφορά, οι ελλείψεις θα αυξηθούν σημαντικά τον Απρίλιο, ενώ ένα σημαντικό μέρος των σχιστολιθικών παραγωγών δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει άμεσα την παραγωγή αν η ζήτηση εκτιναχθεί απότομα μόλις υποχωρήσει η πανδημία. Αυτές οι παράμετροι από μόνες τους θα επιδράσουν υποστηρικτικά στις τιμές. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε τα προβλήματα που υπάρχουν ήδη στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Οι επιπτώσεις στις πληθωριστικές ανησυχίες και στην πορεία των αγορών
Η διατήρηση των περικοπών μια περίοδο που η ζήτηση κινείται ακόμα με χαμηλές ταχύτητες εξαιτίας της πανδημίας, διασφαλίζει τις τιμές και κατ’επέκταση τα ταμεία των μελών του OPEC+.
Από την πλευρά τους η κίνηση αυτή δηλώνει σύνεση, ειδικά μετά από την περιπέτεια της κατάρρευσης των τιμών τον περσινό Απρίλιο. Τα μέλη του OPEC+ από ότι φαίνεται θα προτιμήσουν αυτή τη φορά να δράσουν εκ του ασφαλούς, δηλαδή θ’ αυξήσουν την προσφορά όχι με την προσδοκία, αλλά με την πραγματική αύξηση της ζήτησης.
Για τον υπόλοιπο κόσμο όμως η επιλογή αυτή ενέχει κάποια ρίσκα, καθώς διανύουμε μια περίοδο ανησυχίας για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός όταν η πανδημία υποχωρήσει και ανακτήσουμε ένα σημαντικό ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας, τη στιγμή μάλιστα που η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική έχουν στην ουσία «ξεχειλώσει».
Άρθρα για υπερθέρμανση της οικονομίας και αύξηση του πληθωρισμού φιλοξενούνται σε ολοένα και περισσότερα πρωτοσέλιδα, ενώ η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων δημιουργεί επιπλέον ανησυχίες.
Όπως γίνεται κατανοητό, το υψηλότερο ενεργειακό κόστος δεν θα βοηθήσει στη λείανση των ανησυχιών για το ενδεχόμενο πληθωριστικών πιέσεων. Πόσο μάλλον όταν δεν είναι μόνο αυτό που έχει πάρει την ανιούσα. Οι τιμές πολλών εμπορευμάτων αυξάνονται γρήγορα, από τον χαλκό, το αλουμίνιο και τον χάλυβα έως το καλαμπόκι, το σιτάρι και τη σόγια.
Μια σαφή ένδειξη της επίδρασης της αύξησης των πετρελαϊκών τιμών στους φόβους για τον πληθωρισμό ήταν η χθεσινή ημέρα. Οι αγορές έκλεισαν με βαριές απώλειες ζυγίζοντας περισσότερο την εκρηκτική άνοδο των τιμών του πετρελαίου από τις διαβεβαιώσεις του Κεντρικού τραπεζίτη της Fed, ο οποίος για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι αναμένεται μεν μια πίεση στις τιμές, αλλά δεν θα έχει μακρά διάρκεια, τέτοια που να αναγκάσει τη Fed να τροποποιήσει τη νομισματική της πολιτική.
Τόνισε μάλιστα ότι αύξηση επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί μόνον όταν η οικονομία των ΗΠΑ επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο 2%, με κανένα από τα δύο αυτά στοιχεία να μην αναμένονται μέσα στο 2021.
Ωστόσο, η αντίδραση των αγορών στην επιθετική κίνηση του OPEC+ αποκαλύπτει ότι όχι μόνο η Fed ,αλλά και άλλες Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε έναν νέο πονοκέφαλο. Πρώιμες ή όχι, οι πληθωριστικές ανησυχίες έχουν ξυπνήσει και οι αγορές φαίνεται ότι έχουν βρει την επίσημη δικαιολογία τους για μια διόρθωση. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι όταν οι αγορές διψούν για άνοδο, υποβαθμίζουν ακόμα και τα πιο κακά νέα. Όταν είναι έτοιμες όμως για διόρθωση, προεξοφλούν ως κίνδυνο ακόμα και ψήγματα ανησυχιών.
Πολύ φοβόμαστε ότι δεν προοιωνίζονται ξέγνοιαστες ημέρες για τους Κεντρικούς Τραπεζίτες στο άμεσο μέλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επενδυτική κοινότητα.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.