«Η Άγκυρα επιθυμεί να σκίσει τις Συνθήκες, κυρίως με την Ελλάδα, αλλά επίσης με τη Συρία, το οποίο έχει εν μέρει επιτευχθεί, με την Αρμενία, με το Ιράκ, ακόμη και με το Ιράν -σχετικά με τις κουρδικές περιοχές. Πραγματικά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διακύβευμα για την Ελλάδα που μπορεί να βασιστεί στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Μισέλ Φουσέ, καθηγητής στην Ecole Normale Superieure και διευθυντής Σπουδών στο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών Εθνικής Αμύνης της Γαλλίας.
Επιπροσθέτως, ο διάσημος γάλλος αναλυτής της γεωπολιτικής τονίζει ότι «η Άγκυρα έχει κατανοήσει ότι η παγκοσμιοποίηση διεξάγεται κυρίως μέσω των θαλάσσιων οδών. Το ζήτημα δεν αφορά το πετρέλαιο και τους υδρογονάνθρακες, υπάρχουν ελάχιστα κοιτάσματα στο βόρειο κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου και τα περισσότερα βρίσκονται στο Δέλτα του Νείλου».
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «η Τουρκία δεν απομακρύνεται από τη Δύση. Στρέφεται στον εαυτό της, σε μια νοσταλγία μεγαλείου (grandeur) και προς πολλές αντιφατικές κατευθύνσεις». Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο κ. Φουσέ, «η ηγεσία του σουνιτικού κόσμου και οι διεκδικήσεις επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν ταιριάζουν μαζί. Η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και η αγορά των S-400 από τη Ρωσία δεν έχουν συνοχή για την Άγκυρα. Η ισχυρή αλληλεπίδραση με την Ε.Ε. και πρωτίστως με τη Γερμανία δεν δίνει όμως το δικαίωμα για τη χρηματοδότηση τεμένων στο Στρασβούργο της Γαλλίας υπό τουρκική θρησκευτική επιρροή. Αυτή η προσέγγιση προς πολλαπλές κατευθύνσεις δεν οδηγεί πουθενά».
Τέλος, ο καθηγητής στην Ecole Normale Superieure, που θα συμμετάσχει στο Delphi Economic Forum το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10-15 Μαΐου, εκτιμά ότι ο όρος «κατευνασμός» αποτελεί μια λογική επιλογή για τη Γερμανία έναντι της Τουρκίας -μία επιλογή υπόψιν που ασκεί ισχυρή επιρροή σε όλη την πολιτική της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο και να αντισταθεί στον τουρκικό αναθεωρητισμό, προβάλλοντας το δικό της αφήγημα, όπως υποστηρίζει.