Πολύ πιθανή θεωρούν οι Αμερικανοί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε ότι μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Όπως τόνισε, περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα ρωσοουκρανικά σύνορα, ενώ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα αυτή μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους.
«Δεν λέμε ότι ο Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.
Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», επισήμανε.
Πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν
Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε απόψε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.
«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είπε στους δημοσιογράφους.
Άλλους 3.000 στρατιώτες στέλνουν οι ΗΠΑ στην Πολωνία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία εντός των επόμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, αφού συγκέντρωσε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπε ότι οι ενισχύσεις αυτές θα προέλθουν από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και όχι από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Η μία από τις πηγές του πρακτορείου Reuters είπε ότι πρόκειται για μια «σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων».
Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που είναι ήδη σε επιφυλακή, ώστε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν χρειαστεί και στους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες που η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει στην Πολωνία και τη Ρουμανία.
Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει
Oι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να διαβουλεύονται για τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση δυνάμεων της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία αναφέρει αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση.
«Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες των συζητήσεων, αλλά οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να διαβουλεύονται στενά για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Όλοι οι Σύμμαχοι ήταν ξεκάθαροι ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Φον ντερ Λάιεν: Τους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας θα αφορούν οι ενδεχόμενες κυρώσεις στη Ρωσία
Τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας θα πλήξουν οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.
Την ίδια ώρα, οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να αναφέρει ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του εν μέσω μιας ενίσχυσης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο μιας πιο μακροπρόθεσμης παρουσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
«Υπάρχει μια εν εξελίξει ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Έχουμε αυξήσει επίσης την ετοιμότητα της δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Αυτά τα στρατεύματα είναι στις βάσεις των χωρών τους, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα οπουδήποτε στη συμμαχία αν χρειαστεί».
«Επιπλέον εξετάζουμε πιο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις στη στάση μας, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της συμμαχίας, που σημαίνει στη Ρουμανία αλλά και σε άλλες χώρες γύρω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
Ποιες χώρες ζητούν από τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία
Την ίδια ώρα μια σειρά χωρών, προέτρεψαν τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Ουκρανία να αποχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν. Το μπαράζ αυτό ξεκίνησε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα.»
Μέχρι στιγμής οι χώρες που ακολούθησαν το παράδειγμα των ΗΠΑ και προέτρεψαν τους πολίτες να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα λόγω κλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή είναι η Βρετανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Λετονία, η Βόρεια Μακεδονία και η Ιαπωνία. Παράλληλα, την ίδια ώρα το Ισραήλ απομάκρυνε από τη χώρα τις οικογένειες του προσωπικού της πρεσβείας στη χώρα.