Για μια νέα «εκρηκτική» αύξηση των κρουσμάτων σήμερα προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας πως «είναι πιθανόν να ακούσουμε πάλι για 2.000 κρούσματα. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας αναμένεται να επεκταθούν έως τον Μάρτιο, ενώ επισημαίνουν ότι το κρίσιμο σημείο για να τεθεί σε lockdown η Αττική δεν είναι μόνο η αυξητική τάση των μολύνσεων, αλλά η πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε πως μετά τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες όπου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων της Κυριακής, σήμερα αναμένονται πάνω από 2.000 κρούσματα πανελλαδικά, διευκρινίζοντας πως «κύριος λόγος» για τη διασπορά του ιού είναι οι μετακινήσεις.
Να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα καταφέρουμε έστω σταθεροποίηση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας, επισημαίνοντας πως γίνεται αξιολόγηση και εξετάζονται σε κάποιες περιοχές και οι μαθητές, εξηγώντας ότι, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, «γίνεται εκτίμηση ρίσκου, δηλαδή αν πρόκειται για συρροή ή όχι».
Ο κ. Αρκουμανέας επισήμανε πως ανεξάρτητα του τεστ κάποιος που ιχνηλατήθηκε ως στενή επαφή πρέπει να τηρήσει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Τόνισε ακόμη πως ο σχεδιασμός για μαζικά rapid tests σύντομα θα περιλαμβάνει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενώ οι κινητές μονάδες συνεχίζουν στη Βόρεια Ελλάδα, με επόμενους σταθμούς την Κομοτηνή και τη Δράμα.
«Πρώτη μας προτεραιότητα για να προφυλάξουμε το σύστημα υγείας, είναι οι ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Χ. Γώγος: Η Αττική κοντά σε lockdown
Στην εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση των μέτρων κατά της πανδημίας έως το Μάρτιο, προέβη ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, με αφορμή την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, καθώς όπως σημείωσε «είμαστε κοντά, ιδιαίτερα η Αττική, στο να γίνουμε Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Γώγος επεσήμανε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού. «Εξετάζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και τις καθημερινές παραμέτρους», πρόσθεσε.
Μπορεί και τα Χριστούγεννα να χρειαστεί να υπάρξουν μέτρα. Αν τα μέτρα τηρηθούν μπορεί να γλιτώσουμε, επισήμανε για να σημειώσει ότι «από τώρα θα κριθεί τι θα γίνει και το Φεβρουάριο. Πρέπει να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας».
Στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε, έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID. Αν κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική, είπε ο καθηγητής. «Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», τόνισε. Επίσης, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση,, ανέφερε.
Θ. Τσακρής: Πιθανό το lockdown στην Αττική
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, επισημαίνοντας πως το πραγματικά κρίσιμο σημείο για ένα πιθανό lockdown στην Αττική δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας.
Ο καθηγητής τόνισε ότι «είναι πιθανό ένα lockdown και στην Αττική», με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής. Τόνισε, επίσης, ότι «τώρα ξεκινάει το πραγματικό δεύτερο επιδημικό κύμα».
«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας», είπε ο κ. Τσακρής και συμπλήρωσε πως αυτό θα είναι και το «καμπανάκι» για την Αττική. «Αν υπάρξει συμμόρφωση της κοινωνίας, θα περιοριστεί το επιδημικό κύμα.» Την κατάσταση, ωστόσο, δυσκολεύουν και οι καιρικές συνθήκες, όπως ανέφερε.
Συμπλήρωσε πως σε μια βδομάδα θα έχουμε μια πρώτη εικόνα από την απόδοση των μέτρων, ενώ θα επανεκτιμηθούν την επόμενη βδομάδα, κυρίως για την εστίαση. Η χρήση μάσκας ως μέτρο θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα, ενώ το καλοκαίρι θα είναι πιο ήπια τα πράγματα.
Ν. Θωμαΐδης: Τα λύματα στην Αττική δείχνουν 60.000 κρούσματα
Στη γνωστοποίηση ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά, έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαίδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας.
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» ο καθηγητής ανέφερε ότι «την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».
Κατά τον κ. Θωμαίδη με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα». Σημείωσε ακόμα ότι «τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» και διευκρίνισε ότι «είδαμε για παράδειγμα μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». Όπως είπε «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας».
Μ. Παγώνη: Περιμέναμε τέλος Νοεμβρίου 2.000 ημερήσια κρούσματα και ήρθαν νωρίτερα
Τα 2.000 ημερήσια κρούσματα τα περιμέναμε τέλος Νοέμβρη και ήρθαν νωρίτερα γεγονός που μας φοβίζει και όχι μόνο αυτό αλλά και το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν ξέρουμε αν θα είναι και το τελευταίο, ανέφερε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.
Τα κρούσματα, ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτών που νοσηλεύονται με Covid-19 στις κλινικές, καθώς και ο αριθμός θανάτων αυξήθηκαν. Άρα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες Νοέμβριο – Φεβρουάριο, που θα είναι οι πιο δύσκολοι, τόνισε η κα. Παγώνη.
Αναφορικά με τα χειρουργεία και τις επεμβάσεις των No-Covid ασθενών η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ δήλωσε πως » για εμάς του ιατρούς δεν υπάρχουν μόνο ασθενείς με Covid-19, αλλά και οι No-Covid, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετηθούν, να λύσουν τα προβλήματα τους και να χειρουργηθούν. Σαν ΕΙΝΑΠ εισηγηθήκαμε τα χειρουργεία στην Αττική προς το παρόν να μην κλείσουν».
Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι 152 και ήδη υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Η πίεση δε είναι ίδια σε όλες τις πόλεις. Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή και η Β. Ελλάδα δέχονται την μεγαλύτερη πίεση κρεβατιών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών για Covid-19. Εκεί λοιπόν χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη ενίσχυση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και μην ξεχνάμε ότι στις ΜΕΘ χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό.
Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι αυξημένο το ποσοστό πληρότητας σε κλίνες ΜΕΘ, υπάρχει όμως περιθώριο για εξυπηρέτηση ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με την κα. Παγώνη.
Τι ισχύει από σήμερα στην Αττική
Από σήμερα στις 6 π.μ. έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα για την Αττική. Μεταξύ άλλων, κλείνει η εστίαση, μπαίνει τέλος στις αθλητικές δραστηριότητες και ισχύει η τηλεργασία σε ποσοστό 50%.
Αναλυτικά, από τις 6 το πρωί για την Αττική και για όλη τη χώρα ισχύουν:
1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
2. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ, εξαιρούνται όσοι μετακινούνται για εργασία και για λόγους υγείας.
3. Τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να προστατεύεται η υγεία αλλά να συνεχιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων.
4. Τηλεκπαίδευση σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με εξαίρεση τις κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων.
5. Σε όλη τη χώρα επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε όλες τις δομές πρόνοιας.
6. Σε όλη τη χώρα (εκτός Θεσσαλονίκης – Σέρρες) μένουν ανοιχτά το λιανεμπόριο, το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα σχολεία, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.
Παράλληλα ως περιοχή στη ζώνη Β (αυξημένου κινδύνου) στην Αττική για τις επόμενες 4 εβδομάδες κλείνουν:
- η εστίαση με την εξαίρεση του take away και του delivery
- αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία
- γυμναστήρια
- οι εμποροπανηγύρεις
- τα κέντρα διασκέδασης
- οι κινηματογράφοι
- οι παιδότοποι
Στις εκκλησίες επιτρέπονται μόνο 9 άτομα για κάθε τελετή και λειτουργία, στις λαϊκές αγορές προβλέπεται συμμετοχή του 50% των πωλητών, με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και λειτουργία παράλληλων αγορών, στο λιανεμπόριο προβλέπεται περιορισμός βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον των 100 τ.μ.), στις μετακινήσεις επιτρέπονται μέχρι τρια άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση τις οικογένειες), στα κομμωτήρια παραμένει ο περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει εμβαδού ενώ καταργείται η αναμονή και η λειτουργία γίνεται μόνο με ραντεβού, για τα σούπερ μάρκετ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.
-Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας.
-Επιτρέπεται η ατομική άσκηση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή).
-Επιτρέπεται η ατομική άθληση μόνο σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε συγκεκριμένα αθλήματα όπως αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα), κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, κολύμβηση (σε ανοιχτή μόνο θάλασσα), ποδηλασία, γκολφ, ιππασία και μηχανοκίνητος αθλητισμός.
-Επιτρέπεται, επίσης, η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA και της FIBA.