Η Ελλάδα βρίσκονται σε επιφυλακή στο πλαίσιο της εγρήγορσης στην οποία βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την αναμενόμενη δημιουργία προσφυγικών ροών, κάτι που κατέστησε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Άλλωστε, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε -και υπήρξε συναντίληψη με την τουρκική πλευρά- ότι πρέπει να στηριχθούν οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν ώστε να φιλοξενήσουν όσους θέλουν να μεταναστεύσουν και να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση».
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα γίνουν αποθήκες μεταναστών, με την Ελλάδα να έχει ήδη αναλάβει ένα αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ στην προσφυγική κρίση του 2015.
Η φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και το νομικό υπόβαθρο για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου είναι σαφώς διαφορετικά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2015-16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το στίγμα της διαχείρισης μιας ενδεχόμενης νέας κρίσης έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε ξανά εκείνες τις χαοτικές στιγμές που ζήσαμε το 2015 ή να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι», προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές προς το έδαφός της.
Μέτρα επιτήρησης
Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, που βρίσκεται στο χωριό Χειμώνιο στον Έβρο βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στα χερσαία σύνορα είναι έτοιμες να δείξουν την ίδια αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το Μάρτιο του 2020. Στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται και τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν μέρα και νύχτα στο Αιγαίο.
Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει λάβει αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, ενεργοποιώντας τμήματα του Στρατού Ξηράς, με δυνατότητα πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων.
Εξίσου ενισχυμένες είναι και οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με την ΕΛΑΣ σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής, την οποία επιβλέπει νυχθημερόν το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ) στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας.
Στην επιτήρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και το Ζέπελιν, το οποίο διαθέτει ραντάρ και θεσμικές κάμερες, σε συνεργασία της Frontex με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα.
«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα»
«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, μετά τη χθεσινή επίσκεψή τους στον Έβρο.
«Αποτελεί απόφασή μας - κι αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού που μεταφέρουμε σήμερα εδώ στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας και στους τοπικούς φορείς - η υπεράσπιση των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών. Είναι γνωστό ότι εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέσα στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις, ωστόσο ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς τις πιθανές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν».
Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».
Στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά: «Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».
Διαβάστε ακόμη:
Νότης Μηταράκης: Η Τουρκία δεν θα γίνει πύλη εισόδου με τη χώρα μας απροσπέλαστη