Με ραντεβού η εξυπηρέτηση πολιτών, άδειες για υπαλλήλους
Μέτρα για Δημόσιο - Αυτοδιοίκηση

Με ραντεβού η εξυπηρέτηση πολιτών, άδειες για υπαλλήλους

Άδειες ειδικού σκοπού, λειτουργία υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας, εξυπηρέτηση πολιτών με ραντεβού και έκτακτες προσλήψεις κατά παρέκκλιση των διατάξεων περιλαμβάνουν τα μέτρα για το Δημόσιο και την Αυτοδιοίκηση όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, προτρέποντας να υπάρχει ψυχραιμία, ενότητα, αλληλεγγύη και πειθαρχία στα μέτρα ώστε να εξέλθουμε από την κρίση αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων εντάσσεται η διευκόλυνση όλων των εργαζομένων με παιδί έως 15 ετών να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού –τη δυνατότητα αυτή έχουν αξιοποιήσει 15.000 υπάλληλοι- ενώ με υπουργική απόφαση που υπογράφεται σήμερα θα προβλεφθεί ειδική άδεια να απουσιάζουν όσοι είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου (με πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, διαβήτη, καρκίνο ή μεταμοσχευμένοι).

Παράλληλα, αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού θα δίνεται και όσους έχουν οδηγίες να παραμένουν σε κατ΄ οίκον περιορισμό χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από υγειονομικές επιτροπές. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωράει το σχεδιασμό για δυνατότητα λειτουργίας από απόσταση υπολογιστών, ώστε οι υπάλληλοι να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι.

Όπως επίσης σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει σχέδιο για να λειτουργήσει εάν χρειαστεί μόνο με προσωπικό ασφαλείας, καθώς και με εναλλακτικό πρόγραμμα εργασίας. Στο πλαίσιο των μέτρων οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνεται ύστερα από ραντεβού και τις επόμενες ημέρες θα ισχύσει αυτό και για τα ΚΕΠ.

Υπάρχει πρόβλεψη για παράταση 2 μηνών στην υποβολή αιτημάτων από πολίτες και για τις διοικητικές προσφυγές, ενώ ήδη έχει παραταθεί η υποβολή αιτήσεων για τη δήλωση από ιδιοκτήτες των σωστών τετραγωνικών μέτρων ακινήτων τους στους δήμους.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών στη στήριξη δήμων και περιφερειών. Ήδη, δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση 15 εκατομμυρίων ευρώ για να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις προμήθειας όποιου υλικού απαιτείται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας σε δύο βάρδιες με ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας των εργαζομένων.

Δίνεται επίσης στην Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα έκτακτων προσλήψεων μέχρι 4 μήνες κατά παρέκκλιση των διατάξεων, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος ήδη ο τομέας Πολιτικής Προστασίας ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς έχει απόλυτη εξουσία να προσλάβει και να αποσπάσει υπαλλήλους ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, όπου θα προστεθούν δυνάμεις με προσωπικό από τα ΚΑΠΗ και παιδικούς σταθμούς που έχουν κλείσει για να συνδράμουν ηλικιωμένους οι οποίοι έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης, φαρμάκων και άλλες.