Σκληρός και επιθετικός απέναντι τόσο στην ΕΕ όσο και στην επίσημη προσκεκλημένη και ομόλογό του από την Ισπανία εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζοντας την τακτική των υψηλών τόνων. Αντιθέτως, από την πλευρά της η Αράντσα Γκονθάλεθ Λάια διέκρινε μια κάποια σχετική αισιοδοξία, καθώς ισχυρίστηκε πως βρέθηκε «σημείο συνεννόησης», το οποίο επιτρέπει «την αναβολή για ένα τουλάχιστον μήνα των ερευνών (για υδρογονάνθρακες), που δημιουργεί χώρο για διάλογο ανάμεσα στις πλευρές».
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την παραπάνω εκτίμηση. Κινούμενος σε τελείως διαφορετικό μήκος κύμτος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, επέκρινε δριμύτατα την «Επιχείρηση Ειρήνη» της ΕΕ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ επέμεινε στην απόφαση της κυβέρνησής του να μετατρέψει σε τζαμί το μνημείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
«Τι στόχο έχει η επιχείρησή σας; Η μοναδική της αποστολή είναι να ελέγχει τα πλοία μας που μεταφέρουν τρόφιμα και εξοπλισμό, κάτι που δημιουργεί εντάσεις. Μπορεί να επιθεωρήσει τα όπλα που έρχονται από την Αίγυπτο; Έλεγξε τα αεροσκάφη από τη Συρία ή από τη Ρωσία; Μπορεί να ελέγξει τα αεροπλάνα και τα όπλα που έρχονται απευθείας από τη Γαλλία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;», αναρωτήθηκε, στις δηλώσεις του.
Παράλληλα, διάσταση απόψεων καταγράφηκε και στο θέμα της Αγίας Σοφίας. «Εμείς, ως Ισπανία, επιθυμούμε να συνεχίσει να λειτουργεί ως κοινό μας σπίτι. Είναι η κοινή μας κληρονομιά», σημείωσε η Γκονθάλεθ Λάια, για να δεχθεί την εξής απάντηση του Τσαβούσογλου: «Εάν αυτό που λέει είναι πως θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για να την επισκέπτονται όλοι, ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, τότε εντάξει. Εάν, όμως, εννοεί ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη ως τόπος λατρείας και για άλλες θρησκείες, είναι κάτι που δεν το αποδεχόμαστε. Είναι ένα τζαμί».