Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί 429.000 δόσεις και θα εμβολιαστούν περίπου 215 χιλιάδες άνθρωποι, αναμεσά τους και 126 πρόσωπα της πρώτης γραμμής, απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της Κυβέρνησης και τη συνέχεια του Κράτους, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ έθεσε το τέλος Ιουνίου ως ορόσημο, καθώς τότε θα έχουν παραληφθεί οι συνολικά 25 εκατομμυρίων δόσεων που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός εφόσον το επιθυμεί.
«Θα έχουμε παραλάβει 429.000 εμβόλια της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου» εξήγησε από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι αναμένονται εγκρίσεις και άλλων εμβολίων κατά της COVID 19, προκειμένου τον Φεβρουάριο να είμαστε σε ικανό αριθμό εμβολίων.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται επιπλέον 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις, ενώ τα παραπάνω νούμερα αναμένεται να αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna, οπότε και θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της Astrazeneca, το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.
Έφτασε σήμερα στην Αθήνα η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί παρελήφθησε με ειδική πτήση η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer με 83.850 δόσεις οι οποίες θα κατανεμηθούν στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, προκειμένου να γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Εκτιμάται ότι ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα ξεκινήσει στις 4 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20, όταν και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Κατά την παραλάβή τους, ο κ. Χαρδαλιάς, σε μία σύντομη δήλωσή του τόνισε ότι «συνεχίζουμε βάση του επιχειρησιακού μας σχεδίου», χωρίς να πει περισσότερα.
Ο μεγαλύτερος όγκος της προμήθειας των εμβολίων προβλέπεται να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, με στόχο να έχουν εμβολιαστεί οι πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ως τον Ιούνιο.
Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά σειρά προτεραιότητας
1η φάση
- Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
- Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
- Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
- κέντρων αποκατάστασης
- Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης
2η φάση
- Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
- Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
- Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
- Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
- Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
- Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
- Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
3η φάση
- Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Εμβολιαστικά κέντρα
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σταδιακή ενεργοποίηση 480 εμβολιαστικών κέντρων, δηλαδή -όπως διευκρινίζεται- 1.018 γραμμών εμβολιασμού (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κινητές μονάδες κ.α.), καθώς και δύο επιπλέον σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.
Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού
Φαρμακεία, ΚΕΠ και δύο ψηφιακοί τρόποι θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Όπως έχει ενημερώσει ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο πολίτης με βάση την προτεραιοποίηση που θα ανακοινωθεί, θα έχει την δυνατότητα να κλείσει τα 2 ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου (με συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία) με τους εξής τρόπους:
- Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr
- Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
- Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Θα υπάρχει επιβεβαίωση των ραντεβού αλλά και δυνατότητα αλλαγής, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι τρόποι για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού.
Σχεδιάζεται επίσης μηχανισμός προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην προτεραιοποίηση ανεξάρτητα αν έχει ΑΜΚΑ.
Διενέργεια εμβολιασμού
Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
- Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
- Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Υπενθύμιση Ραντεβού
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Διενέργεια Εμβολιασμού
Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό – αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.