Αρνείται να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα έργα ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών και ανάπλασης στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, προβάλλοντας ως αιτία ότι η αρχική συμφωνία μιλούσε για την ανέγερση νοσοκομείου, και καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.
Στην ουσία, η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση της, λέει «όχι» στα 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πληγέντων που είχε δωρίσει το 2020 η Κύπρος για να ανεγερθούν σπίτια για να στεγάσουν τις ευπαθείς ομάδες που διέμεναν στην περιοχή και επλήγησαν από την πυρκαγιά, και αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη δική τους στέγη. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικές μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να ψηφίσει μια ρύθμιση με αμιγώς κοινωνικό πρόσημο, καθώς την Τετάρτη είχε δηλώσει παρών στη Βουλή στη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Τότε είχε προτάξει ως επιχείρημα για τη στάση του το γεγονός ότι το νοσοκομείο θα λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου, τώρα προβάλει ως αιτία ότι στην αρχική συμφωνία υπήρχε πρόβλεψη για τη δημιουργία νοσοκομείου και αρνείται να ψηφίσει υπέρ της ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών για τους πυρόπληκτους. Σημειωτέον ότι κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας είχε φτάσει στο σημείο να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη από τις οικογένειες των νεκρών της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και να τον χαρακτηρίσει υπεύθυνο για το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας.
«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια», ανέφερε μεταξύ άλλων στην Βουλή, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Και εξήγησε ότι η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πυρόπληκτων και πως η αλλαγή έγινε κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Όσο για τον τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτση μίλησε για μείζον πολιτικό σκάνδαλο άγνοιας ή λανθασμένης διάθεσης πόρων», ενώ ο εισηγητής της μειοψηφίας Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επενδύσει στη δημόσια υγεία.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, χαρακτήρισε άψογη τη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού αρωγής πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και διαχειρίζεται η Βουλή και οι υπουργοί Επικρατείας, Υποδομών και Οικονομικών.
Μάλιστα, τοποθετούμενος στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση του μνημονίου Αθηνών-Λευκωσίας, που αφορά στη χρηματική δωρεά της Κύπρου, με σκοπό την υλοποίηση έργων υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής (ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στη Ραφήνα και διαμόρφωση χώρου δασικής αναψυχής), ο κ. Τασούλας είπε ότι, από τα περίπου 37 εκατ. ευρώ που υπήρχαν αρχικά στον λογαριασμό, σήμερα υπάρχουν περίπου 24,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευθεί 6,9 εκατ. ευρώ έως τις εκλογές του ‘19 και 7,5 εκατ. ευρώ μετά τις εκλογές του ‘19. Όπως σημείωσε, στον ειδικό λογαριασμό, στον οποίο συμμετέχει και η Βουλή, έγιναν διαχειριστικοί έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές για τις χρήσεις ‘18, ‘19 και ‘20, από τους οποίους βρέθηκε ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, ενώ αναμένεται να ελεγχθεί και η χρήση του 2021. «Δεν αρκούμαστε στον εσωτερικό έλεγχο αλλά αποστέλλονται τα αποτελέσματα ελέγχου, και όλο το απολογιστικό υλικό, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για περαιτέρω κατασταλτικό έλεγχο. Συνεπώς, η πλευρά της νομιμότητος είναι κατοχυρωμένη» είπε ο κ. Τασούλας.
Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως νωρίτερα και ο παριστάμενος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, είπε ότι από τις 18/7/2019 έχουν διατεθεί περίπου 821 χιλιάδες ευρώ για αμοιβή 11 μελετών που ανατέθηκαν στο (ή διά μέσου του) ΤΕΕ για την υλοποίηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, περίπου 550 χιλιάδες ευρώ που κάλυψαν αποζημιώσεις αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης των πυροπλήκτων και περίπου 6,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ανάγκης υλοποίησης της β' φάσης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου «που είναι το μεγάλο κόστος».
Παιδιατρικό Νοσοκομείο
Το περιστατικό με το Μάτι έρχεται λίγες μόλις μετά την στάση του στην Βουλή να καταψηφίσει τη σύμβαση μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρκος και του ελληνικού Δημοσίου για τη κατασκευή του «Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Και ενώ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών». Το παρών του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ένα νοσοκομείο που όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, εκτός του ότι θα είναι στολίδι αρχιτεκτονικά, θα έχει 243 κλινικές θέσεις, 33 θέσεις ΜΕΘ, 230 θέσεις για την ψυχική υγεία και 46 θέσεις ΤΕΠ. Παράλληλα στην αρχική του ανάπτυξη θα έχει 716 θέσεις εργασίας και στην πλήρη ανάπτυξή του θα φτάσει τις 1.010 θέσεις. Σημειωτέον πως ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2018 είχε υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα. Τη Τετάρτη στην Βουλή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τριανταφυλίδης και ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, είχαν δικαιολογήσει την ουδετερότητα με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση «εργαλειοποιεί τη δωρεά, μετατρέποντας το νέο νοσοκομείο σε Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου».