Κρίσιμη για τις από εδώ και πέρα αποφάσεις της κυβέρνησης αποτελεί η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμοξιολόγων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Το θέμα της μάσκας, όπως και η κατάργηση των «μεικτών» χώρων ψυχαγωγίας και η λειτουργία χώρων μόνο για εμβολιασμένους -πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο- θα απασχολήσουν την συνεδρίαση των ειδικών. Ανάλογα με τις αυριανές εισηγήσεις των ειδικών και τα νέα δεδομένα από την πορεία του κορονοιού, θα ληφθούν και οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις.
Στην περίπτωση που καταργηθούν οι «μεικτές» επιχειρήσεις, τότε αναμένεται να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους για την αναγκαιότητα εμβολιασμού τους, ενώ θα σφίξει περαιτέρω ο κλοιός ώστε να υπάρξει συμμόρφωση.
Την ίδια στιγμή, με γρίφο ισοδυναμεί η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Μέτρο που έχει να κάνει κυρίως με τις τουριστικές περιοχές. Οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της εκ νέου χρήσης της, με την κυβέρνηση να θυμίζει ότι αυτή ουδέποτε καταργήθηκε. Η αλήθεια είναι ότι η χρήσης της έχει αρκετές πρακτικές δυσκολίες ειδικά σε μία περίοδο όπου κυριαρχούν υψηλές θερμοκρασίες.
Κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές έχουν επιδοθεί σε μια μάχη με το χρόνο προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» στη χώρα. Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα πρέπει να κινούνται πάνω σε μια λεπτή γραμμή, καθώς από τη μια πρέπει να προλάβουν την διασπορά του κορονοϊού και από την άλλη να μην διακοπούν εκ νέου οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, ειδικά εν μέσω τουριστικής σεζόν.
Οι ειδικοί έχουν στραμμένο στο βλέμμα τους σε εκείνες τις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση στους δείκτες θετικότητας. Πρωταθλητής είναι το Ρέθυμνο, όπου το ποσοστό θετικότητας σκαρφάλωσε στο 1,85% μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ ακολουθούν τα Γρεβενά (0,93%), τα νότια προάστια της Αθήνας (0,84%), ενώ από κοντά ακολουθεί και η Μύκονος (0,65%). τα Γρεβενά παρουσιάζουν θετικότητα 0,93%. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στο Ρέθυμνο εντοπίστηκαν 69 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στο Ρέθυμνο και 239 στα νότια προάστια της Αθήνας.
Αυτό που θεωρείται δεδομένο είναι ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα κλείσει με επιδείνωση των δεικτών, ενώ το στοιχείο που αναμένεται να κρίνει την ένταση και το χρόνο εφαρμογής των μέτρων θα είναι η πίεση στα νοσοκομεία.
Έπειτα από την αρχική «ψυχρολουσία» της απότομης αύξησης των κρουσμάτων που κατεγράφη μέσα σε μία εβδομάδα, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις.
Στην λογική αυτή, πληροφορίες περί κατάργησης εκ νέου της μουσικής στα μαγαζιά μοιάζουν να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, όπως και οι πληροφορίες περί οριζόντιων περιοριστικών μέτρων σε νομούς στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου.