Οικονόμου: «Καθαρές εξηγήσεις» Μητσοτάκη σε Ερντογάν - Δεν θα επιστρέψουμε στο 2015

Οικονόμου: «Καθαρές εξηγήσεις» Μητσοτάκη σε Ερντογάν - Δεν θα επιστρέψουμε στο 2015

Συναντίληψη για την προσφυγική κρίση που ενδέχεται να προκύψει από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Ωστόσο, ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι η Ελλάδα δεν επιστρέψει στο 2015 και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, «έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικής πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση».

Όπως είπε, «είμαστε σε εγρήγορση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την κρίση στο Αφγανιστάν».

«Ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορα της δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές ‘15 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι άλλο ο ανθρωπισμός» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση σε ό,τι αφορά νέες προσφυγικές ροές που ενδέχεται να προκύψουν από το Αφγανιστάν, ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Η συνομιλία διήρκεσε μισή ώρα, έγινε σε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους

Tην Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της ΕΕ και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν  τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Διαβάστε ακόμη:

Νότης Μηταράκης: Η Τουρκία δεν θα γίνει πύλη εισόδου με τη χώρα μας απροσπέλαστη