Το κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα ανακοινώνουν στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Το σχέδιο αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια κυβερνητικών συσκέψεων, στις οποίες μετείχαν και οι επιστημονικά αρμόδιοι για το ζήτημα.
Ξεκινώντας τις σχετικές ανακοινώσεις, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε το σχέδιο για τις κλίνες Covid-19 και τις κλίνες ΜΕΘ στα νησιά, σημειώνοντας ωστόσο πως σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομισθούν σε νοσοκομεία αναφοράς.
Παράλληλα, τόνισε πως στα νησιά ενισχύθηκε το ιατρικό προσωπικό, ενώ έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας.
Στη συνέχεια ανέφερε πως έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι δομές έχουν στελεχωθεί. Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις.
Για τις κινητές ομάδες Υγείας και τις πλωτές μονάδες Υγείας
Για τις κινητές ομάδες Υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης και την ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων ή πιθανών κρουσμάτων, ενώ μεταξύ άλλων η στρατηγική περιλαμβάνει τη διεξαγωγή τεστ, τη συλλογή στοιχείων και τη διαδικασία της ιχνηλάτησης. Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας ήδη έχουν ληφθεί 32.481 δείγματα και έχουν διενεργηθεί 1.577 αποστολές.
Παράλληλα, 9 μονάδες επεκτείνονται στη νησιωτική χώρα και αναμένεται η συγκρότηση άλλων 106.
Παράλληλα, οι πλωτές μονάδες υγείας, για την ενίσχυση των κρουσμάτων σε κατοίκους και τουρίστες, πιο γρήγορα. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με δήμους μικρών νησιών, ενώ θα γίνουν διαγνωστικά τεστ σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί και η εθελοντική συνδρομή των ΜΚΟ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η συγκρότηση 106 Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.Οµ.Υ). σε: Σαλαµίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Κύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθο, Λέσβο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Σάµη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήµνο, Σάµου, Χίο, Σύρο, Άνδρο, Σαντορίνη, Κάλυµνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Τήνο και Κρήτη.
Μοριακοί αναλυτές µε µεγάλες δυνατότητες θα µεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο . Προβλέπεται επιπλέον η προσθήκη µικρών αναλυτών (PoC) σε συγκεκριµένα νησιά για τις έκτακτες καταστάσεις .
Σχεδιάζεται η εγκατάσταση µικρών αναλυτών στα παρακάτω νησιά: Μύκονο, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήµνο, Σκιάθο, Κεφαλλονιά, Κάρπαθο, Μήλο, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως. Νησιά µε µικρό αριθµό αναµενόµενων τουριστών θα εξυπηρετούνται από τα πλησιέστερα νησιά µε την κατάλληλη υποδοµή.
Η σημασία του testing
Η κυβέρνηση θα μεταφέρει μοριακούς αναλυτές σε νησιά. Ακτινωτός σχεδιασμός για μείωση των απαιτούμενων μεταφορών δειγμάτων. Για τις έκτακτες περιπτώσεις, θα αναπτυχθούν τεστ και στα νησιά.
Η μεταφορά δείγματος σε συγκεκριμένα κέντρα όπως το ΕΚΕΑ έχει να κάνει με μαζικές δειγματοληψίες. Οι κινητές ομάδες θα χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες εξορμήσεις.
Τα δείγματα θα ελέγχονται στην ενδοχώρα, ωστόσο σε έκτακτη περίπτωση θα γίνονται και στα νησιά, κάτι που θα αυξήσει την ασφάλεια των νησιών. Ήδη, έχουν εγκατασταθεί μοριακοί αναλυτές σε νησιά, με στόχο να καλυφθούν πάνω από είκοσι.
Νησιά όπως η Μύκονος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα, τα Κύθηρα, η Λήμνος, η Σκιάθος, η Κεφαλονιά, θα έχουν μοριακό αναλυτή.
Στην Αττική, τα νησιά Αργοσαρωνικού είναι δικτυωμένα με πλωτά μέσα, ενώ θα υπάρξει και δυνατότητα αεροπορικής μεταφοράς.
Στο βόρειο Αιγαίο, δυνατότητα τέστινγκ υπάρχει στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Ουσιαστικά το σχέδιο δίνει πολλές δυνατότητες για testing, που θα επιλέγεται με βάση τις επιμέρους συνθήκες.
Αντίστοιχα σχέδια διασύνδεσης έχουν διαμορφωθεί για το βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, που είναι συνδεδεμένα και με τα κέντρα αναφοράς.
Επί της ουσίας, ανέφερε ο κ. Κικίλιας, υπάρχει η δυνατότητα για τουλάχιστον τρεις επιλογές.
Διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε και τη διαδικασία μεταφοράς για έλεγχο του δείγματος, από το στάδιο λήψεις, μέχρι και την παραλαβή από τον φορέα υποδοχής ή το εργαστήριο. Η μεταφορά θα γίνεται είτε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο.
Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η απάντηση για το δείγμα να έρχεται μέσα σε λίγες ώρες.
Αεροδιακομιδές
Το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του 1 ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα). Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την προμήθεια άλλων 10, με το σύνολο στις 11, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από τα νησιά σε νοσοκομείο της ενδοχώρας.
Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με ειδικά αεροσκάφη. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία αλλά και την Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού.
Στ. Πέτσας: Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα
«Το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η δουλειά που κάνει όλα το προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των άλλων συναρμόδιων υπουργείων ώστε να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε όλοι ένα ασφαλές καλοκαίρι ιδίως φέτος με τη εξέλιξη της πανδημίας. Σε όλους εμάς υπενθυμίζει την ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. «Ανοίγουμε τις πύλες μας στον κόσμο αλλά είναι φανερό ότι δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Με σχέδιο προχωρούμε ώστε να έχουμε υλοποιήσει την πρώτη μας προτεραιότητα που είναι η ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Χ. Θεοχάρης: Πως θα ανοίξει ο τουρισμός
Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού και τα βήματα τα οποία θα ακολουθηθούν τις επόμενες εβδομάδες ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης
Όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα ανακοίνωσε έγκαιρα πώς θα ανοίξει από τις 15 Ιουνίου, υπό την αίρεση ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς στον τομέα της Υγείας, προσέθεσε δε πως η χώρα ακολουθεί πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και μάλιστα τις «συνδιαμορφώνουμε γιατί επηρεάζουμε τις αποφάσεις», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη: «Από 15/6 αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία», ενώ παράλληλα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπεται μόνο essential traveling. Τόνισε δε ότι συνεχίζεται η απαγόρευση αεροπορικών ταξιδιών από Μ. Βρετανία και Τουρκία ανεξαρτήτως της λίστας της EASA. «Από 1/7 έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά», είπε.
Όσο αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι για τώρα εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα, ενώ τόνισε ότι από 1/7 επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, ο κ. Θεοχάρης είπε πως αναφορικά με τις 15 Ιουνίου, παραμένουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία. «Από 1/7 ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα», είπε.
Τα μέτρα προληπτικού ελέγχου
Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου και μετά από τεστ ετοιμότητας, στις αφίξεις μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσοι εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα υπάρχουν δειγματοληπτικά τεστ και αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα. Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο ασθενής θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.
Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, θα υπάρξουν τεστ για όλους, ενώ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, θα τίθενται σε 1 ημέρα αυτοπεριορισμού. Εφόσον το τεστ είναι θετικό, ο ασθενής θα τίθεται σε καραντίνα.
Από την Ιη Ιουλίου, για όλες τις χώρες προέλευσης, όλοι οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν με την άφιξή τους ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα διεξάγονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ σε περίπτωση κρούσματος θα επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο καραντίνας.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ξενοδοχεία που θα παίξουν αυτόν τον ρόλο. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το σχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτρέψει στην τουριστική βιομηχανία να ενεργοποιηθεί, αλλά και να υποδεχθεί η Ελλάδα ανθρώπους με ασφαλή τρόπο και στο τέλος της σαιζόν και έχοντας επιτύχει όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας να μπορέσουν να το κάνουν, αλλά και να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν.