Παγκόσμιο συναγερμό σήμανε η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για τον κοροναϊό καθώς η εξάπλωσή του συνεχίζεται εκτός Κίνας.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τεντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους ανακοίνωσε πως παρά την εξαίρετη και έγκαιρη αντιμετώπιση του ιού από τις κινεζικές αρχές και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύματα εκτός Κίνας, πρέπει να σημαίνει συναγερμό δεδομένου ότι υπάρχουν συστήματα υγείας ανά τον πλανήτη με πολύ λιγότερες δυνατότητές αντιμετώπισης.
«Τις προηγούμενες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες της εμφάνισης ενός ιού άγνωστου μέχρι πρότινος, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου επιδημία» ανέφερε στις δηλώσεις του γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού σήμερα στην Γενεύη. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπάρχει πλέον ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωσή του [νέου κορονοϊού]».
Σήμερα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ανέφερε ότι η κήρυξη «Παγκόσμιου Συναγερμού» δεν σημαίνει ότι ο Οργανισμός δεν έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς από πλευράς Πεκίνου για αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, ενώ συνεχάρη την κυβέρνηση της Κίνας «για τις προσπάθειές τους για ανάσχεση της επιδημίας, παρά τις διαφαινόμενες πιθανές οικονομικές επιπτώσεις». Ο Τεντρος επίσης δήλωσε ότι «Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν».
Επίσης δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «Η μεγαλύτερή μας ανησυχία είναι το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να εξαπλωθεί σε κράτη με πιο αδύναμα συστήματα υγείας και τα οποία δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τα επιδημικά φαινόμενα», ενώ ανέφερε πως «Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών».
The full statement by @DrTedros on IHR Emergency Committee on new #coronavirus 👉 https://t.co/4Ui8D6Mke8 pic.twitter.com/92rihQmclE
— World Health Organization (WHO) (@WHO) January 30, 2020
Την Τετάρτη ο Τεντρος Ανχάνομ Γκεμπρεγιέσους επεσήμανε εξάλλου ότι «η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων από κοινού με τα στοιχεία για εύκολη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Κίνας, είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά», προσθέτοντας ότι «παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας είναι σχετικά μικρός, ωστόσο υφίσταται η πιθανότητα για μια πολύ μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας».
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Timew τα χιλιάδες νέα κρούσματα στην Κίνα και η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο σε πολλές χώρες δικαιολογεί την επανεξέταση αυτής της απόφασης από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του οργανισμού.
Η απόφαση του ΠΟΥ που χαρακτηρίζεται επισήμως «Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος» επισημαίνει σε όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών ότι το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο υγείας στον κόσμο πιστεύει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή.
Οι κυβερνήσεις στη συνέχεια λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το εάν θα κλείσουν τα σύνορά τους, θα ακυρώσουν πτήσεις, θα θέσουν σε καραντίνα άτομα που θα φτάσουν στα αεροδρόμια ή θα λάβουν άλλα προστατευτικά μέτρα.
LIVE: Press conference on the Emergency Committee meeting on #2019nCoV https://t.co/hTQam7RWc9
— World Health Organization (WHO) (@WHO) January 30, 2020