Όλο και περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πολύ πιθανό ένα δεύτερο επιδημικό κύμα της νόσου Covid-19 φέτος το φθινόπωρο και χειμώνα. Σε αυτό συντείνουν ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, η διευθύντρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Άμον αλλά και ο Ζονγκ Νασαν κορυφαίος λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του κρατικού κέντρου αναπνευστικών λοιμώξεων της Κίνας.
Οι παραπάνω ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πλανήτης δεν έχει ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό λέγοντας ότι η έλλειψη ανοσίας αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας για την "μεγάλη πρόκληση" ενός δεύτερου κύματος.
Ο Ρέντφιλντ, μιλώντας στους Financial Times θεωρεί πιθανό ότι θα χρειαστεί ξανά ένας δεύτερος γύρος περιοριστικών μέτρων (lockdown) μετά το καλοκαίρι, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες τις δυνατότητες ιχνηλάτησης νέων λοιμώξεων για να αποφύγουν άλλη μία κρίση δημόσιας υγείας, καθώς προς το τέλος του έτους η εποχική γρίπη πιθανώς θα συμπέσει με ένα δεύτερο κύμα της Covid-19. Ο Ρέντφιλντ παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε μειονεκτική θέση όταν "χτύπησε" ο κορονοϊός, αλλά οι ελλείψεις σε τομείς της δημόσιας υγείας προηγούνταν της προεδρίας Τραμπ.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι "εάν έχουμε μία σεζόν γρίπης, όπως είχαμε το 2018, όταν σχεδόν 80.000 άνθρωποι πέθαναν, αυτό από μόνο του θα βάλει σε μεγάλο στρες το σύστημα υγείας μας. Αν μετά προσθέσεις και τον κορονοϊό, μπορεί να δει κανείς το στρες στο σύστημα υγείας".
Επίσης, ο Ρέντφιλντ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και έκανε ειδική αναφορά στις αεροπορικές εταιρείες, τις οποίες κάλεσε να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα. «Αν πρόκειται να βρίσκεται στο μεσαίο κάθισμα στριμωγμένος ανάμεσα σε άλλους δύο επιβάτες, αυτό πιθανώς δεν είναι το καλύτερο μέρος για να είσαι», όπως ανέφερε.
Από την πλευρά του ECDC, η δρ Άμον σημείωσε στην εφημερίδα Guardian ότι "το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα", όχι αν θα υπάρξει. Όπως εκτίμησε, σήμερα η ανοσία του πληθυσμού σε διάφορες χώρες κινείται μεταξύ του 2% και του 14% και στην Ευρώπη συνολικά, ίσως, βρίσκεται γύρω στο 10%. "Πράγμα που αφήνει ακόμη το 85% έως 90% του πληθυσμού ευάλωτο", όπως λέει.
"Ο ιός βρίσκεται γύρω μας, κυκλοφορώντας περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο… Δεν θέλω να δημιουργήσω μία καταστροφολογική εικόνα, αλλά νομίζω πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε τελείως", συμπλήρωσε.
Ο δρ. Νασαν προειδοποιεί στο CNN τις κινεζικές Αρχές να μην εφησυχάσουν καθώς ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος είναι ιδιαίτερα υπαρκτός, την ώρα που νέα κρούσματα κορωνοϊού κάνουν σποραδικά την εμφάνισή τους τόσο στη Γουχάν όσο και σε άλλες επαρχίες της βορειοανατολικής Κίνας. "Η πλειοψηφία των Κινέζων εξακολουθούν να είναι επιρρεπείς σε μία πιθανή μόλυνση από τον Covid-19, εξαιτίας της έλλειψης ανοσίας", λέει ο λοιμωξιολόγος.
Επιπρόσθετα, η λήψη μέτρων μετά την εμφάνιση νέων κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές της Κίνας θα είναι η "νέα κανονικότητα", είπε στους Financial Times ο Σι Τσεν, ειδικός στη δημόσια υγεία από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.