Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί με βιντεο-σύνδεση, με κορυφαίους ηγέτες από τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική την επόμενη εβδομάδα, στην πρώτη συνάντηση μετά την κρίση στην Ουκρανία, αναφέρει το AFP.
Η ισχυρή λέσχη των αναδυόμενων οικονομιών BRICS που ιδρύθηκε το 2009 φιλοξενεί πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Τρία από τα μέλη του - η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική - απείχαν από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Στρατιωτικοί δεσμοί - Προειδοποίηση από ΗΠΑ
Η Κίνα και η Ινδία διατηρούν ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και αγοράζουν σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου της. Ο Σι σε κλήση την Τετάρτη διαβεβαίωσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Κίνα θα υποστηρίξει τα βασικά συμφέροντα της Μόσχας για «κυριαρχία και ασφάλεια» - με αποτέλεσμα η Ουάσιγκτον να προειδοποιεί το Πεκίνο ότι κινδυνεύει να καταλήξει «στη λάθος πλευρά της ιστορίας».
Η Νότια Αφρική, μια από τις λίγες αφρικανικές χώρες που ασκεί διπλωματική επιρροή εκτός της ηπείρου, αρνήθηκε επίσης να καταδικάσει τη ρωσική στρατιωτική δράση, για να διαφυλάξει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς.
Ο Σι θα προεδρεύσει της συνόδου κορυφής των BRICS στις 23 Ιουνίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Παρασκευή, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.
Το φετινό θέμα επικεντρώνεται στην «ενθάρρυνση συνεργασιών υψηλής ποιότητας BRICS (και) εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη», είπε ο Χούα.