Καμπανάκι συναγερμού χτυπά στις υγειονομικές αρχές της χώρας λόγω της σταθερής αύξησης κρουσμάτων κατά 40-60 σε ημερήσια βάση. Ενόψει και των πρώτων πτήσεων σήμερα από Βρετανία - χώρα με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο - οι οποίες μέχρι και τις 22 Ιουλίου πρόκειται να φτάσουν στις 208, εξετάζεται σοβαρά η λήψη νέων προληπτικών μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι σενάρια για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, λήψη μέτρων στα νυχτερινά μαγαζιά, αλλά και για επαναφορά, εφόσον κριθεί απαραίτητο, του ορίου των έξι ατόμων ανά τραπέζι. Ακριβής εικόνα θα υπάρξει μετά την σύσκεψη που έχει προγραμματισθεί για τις 16.30 υπό τον πρωθυπουργό, με την συμμετοχή πλειάδας εμπλεκόμενων υπουργών και υφυπουργών.
Στην λογική αυτή πρόκειται να ενταθούν και οι διαγνωστικοί έλεγχοι στα ελληνικά αεροδρόμια, το προσωπικό του ΕΟΔΥ ενδέχεται να ενισχυθεί και τα μέτρα πιθανώς να αυστηροποιηθούν.
Η μια πτυχή είναι η αμιγώς υγειονομική. Tα 58 κρούσματα που προστέθηκαν μόνο χθες, εκ των οποίων τα 28 στις πύλες εισόδου, επιβεβαιώνουν μια έντονα ανοδική τάση. Η άλλη πτυχή, που προβληματίζει εξίσου την κυβέρνηση, αφορά στην φετινή πορεία της τουριστικής σεζόν και είναι η αιτία για το άνοιγμα των συνόρων σε χώρες με προβληματική ακόμη επιδημιολογική συμπεριφορά. Τα σύνορα με Σουηδία ανοίγουν την επόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου, με ΗΠΑ πιθανώς προς τα τέλη του μήνα, ανάλογα και με την εκεί πορεία της πανδημίας, ενώ από σήμερα καταφτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια, οι πρώτες πτήσεις από Βρετανία.
Συνολικά για σήμερα αναμένονται 21 πτήσεις από βρετανικούς προορισμούς, φτάνοντας αθροιστικά μέχρι αύριο βράδυ τις 39, ενώ για μέχρι και τις 22 Ιουλίου ο προγραμματισμός μιλάει για 208, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες αυτές θα πραγματοποιηθούν.
Οι πρώτες πτήσεις από Βρετανία μετά την άρση της απαγόρευσης αεροπορικών δρομολογίων που τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα, αφορούν τους παρακάτω προορισμούς:
- 7 τον αερολιμένα Ζακύνθου
- 5 το αεροδρόμιο της Ρόδου
- 4 την Κεφαλλονιά
- 3 την Σκιάθο
- και μία στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
Για αύριο είναι προγραμματισμένες συνολικά 18 πτήσεις από Βρετανία προς ελληνικά αεροδρόμια : 5 προς Κέρκυρα, 3 προς Κω και προς Ζάκυνθο, 2 προς Μυτιλήνη και από μια προς Χανιά, Σαντορίνη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη.
Μεγάλος αριθμός από τις παραπάνω πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από από αεροπορικές εταιρείες που ανήκουν σε tour operators, όπως η Thomson. Δεδομένου ωστόσο του θολού ακόμη τοπίου που επικρατεί στην αγορά, της έξαρσης της πανδημίας που καταγράφεται στην Βρετανία και πιθανών ακυρώσεων, είναι πιθανό ο τελικός αριθμός των παραπάνω πτήσεων να είναι μικρότερος.
Παρά το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς, η τουριστική βιομηχανία κρατά ακόμη «μικρό καλάθι». Η επιβατική κίνηση κατά το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία ελέγχει η Fraport ήταν 88% κάτω από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε μόλις 160.000 επιβάτες και για τα δεκατέσσερα αεροδρόμια. Όσο για τις πτήσεις αυτές ήταν 80% λιγότερες από πέρυσι.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση επιβάλει περισσότερα τεστ και ελέγχους της φόρμας PLF στα αεροδρόμια. Τα όσα διεξάγονται είναι ήδη περισσότερα τεστ έναντι εκείνων που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, ενώ ένας μικρός αριθμός αεροπορικών εταιρειών δεν φαίνεται ακόμη να τηρεί τους κανόνες σχετικά με τη συμπλήρωση της φόρμας PLF.
Διαβάστε ακόμα:
- Έφτασε η πρώτη πτήση με 90 Βρετανούς τουρίστες στην Κέρκυρα
- Μ. Λαζανάς: Πρέπει να απαγορευτούν οι μετακινήσεις Ελλήνων έξω από τα βόρεια σύνορα