Spiegel: Η επιτυχημένη διαδρομή της Ελλάδας μέσα στην κρίση του κορονοϊου

Spiegel: Η επιτυχημένη διαδρομή της Ελλάδας μέσα στην κρίση του κορονοϊου

Ένα ακόμη εγκωμιαστικό άρθρο για την χώρα μας και την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας με τίτλο "Η επιτυχημένη πορεία της Ελλάδας μέσα στην κρίση" αφιερώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει σοβαρή διασπορά του κορονοϊoύ

Το περιοδικό τονίζει ότι ένα πρόσθετο επιβαρυντικό στοιχείο που είχε να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση ήταν και η μεγάλη δυσπιστία των Ελλήνων έναντι των πολιτικών καθώς και των κρατικών θεσμών, σε συνδυασμό με το οικονομικό κόστος της πολυετούς κρίσης, που αποτελούσαν "συνταγή για καταστροφή".

Το δημοσίευμα μάλιστα περιλαμβάνει και ένα διάγραμμα που συγκρίνει τα κρούσματα και τους νεκρούς σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία. "Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού σαρώνει ακόμη μεγάλα τμήματα της Ευρώπης η Ελλάδα κατέγραφε μέχρι τις 3 Μαϊου συνολικά 2,626 κρούσματα και 133 θανάτους, ενώ 37 ασθενείς παρέμεναν στις ΜΕΘ. Αριθμοί για τους οποίους η Ελλάδα κέρδισε τα εγκώμια διεθνών οργανισμών, ξένων κυβερνήσεων και διεθνών ΜΜΕ" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παρά τις δυσκολίες, όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Ελλάδα αντιμετώπισε απροσδόκητα καλά την πανδημία (οικονομία, σύστημα υγείας, γερασμένος πληθυσμός).

Το γερμανικό Μέσο θεωρεί ότι η επιτυχία βασίζεται σε 4 λόγους.

Αρχικά αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ακούσει από τον Φεβρουάριο τις προειδοποιήσεις από Έλληνες επιστήμονες και διαβουλεύτηκε διεθνώς αναγνωρισμένους εμπειρογνώμονες, όπως τον Ηλία Μόσιαλο.

Στη συνέχεια σχολιάζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε γρήγορα πολιτικές αποφάσεις με τα περιοριστικά μέτρα να ξεκινούν στις 27 Φλεβάρη.

Το δημοσίευμα σχολιάζει και την στάση των πολιτών λέγοντας ότι «οι Έλληνες ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση και έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».

Τέλος όπως αναφέρεται η Ελλάδα εργάστηκε για να αυξήσει τον αριθμό των κλινών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία κατά περισσότερο από 70%.