Αυξανονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Ελλάδα, φτάνοντας τα 32, εκ των οποίων τα 17 στην Αττική. Τα υπόλοιπα προέρχονται από την Κρήτη (8), εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου (3) και είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος (4). Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Τα μέχρι πρότινος εντοπισμένα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 27.
Τα παραπάνω ενισχύουν την κατάσταση αυξημένης επιφυλακής στην οποία βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας και ενώ διεθνώς έχει σημαίνει συναγερμός σε κυβερνήσεις και ειδικούς για τις μεταλλάξεις, οι οποίες τείνουν να επαναπροσδιορίσουν την διάρκεια των lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Είχε προηγηθεί την Παρασκευή σύσκεψη στο υπ. Υγείας, με αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας για την στόχευση της δημιουργίας του δικτύου παρακολούθησης των μεταλλάξεων. «Έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα» διαβεβαίωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και επιτρέπονται λίγες χώρες έκτος ΕΕ.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις έχει ως εξής:
«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:
Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων.
Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.
Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα:
- 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
- 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
- 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
- 17 δείγματα από την Αθήνα.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.»
Tι φοβούνται οι ειδικοί
«Μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, όμως η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή», ανέφερε χθες η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα», ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας όπου η νέα μετάλλαξη φαίνεται να αποτελεί το 20% των κρουσμάτων.
Την ανησυχία του για το νέο στέλεχος, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό, εξέφρασε από την πλευρά του και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος Αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο φόβος ταχύτερης διάδοσης του ιού, όπως στην Μ.Βρετανία, βρίσκεται πίσω από την παράταση του lockdown στη Γερμανία μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου και από την ανησυχία της ΕΕ που εξετάζει από εβδομάδα να επιβάλει νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Την ανησυχία επιτείνουν οι χθεσινές δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον ότι το νέο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στην Βρετανία και εν συνεχεία έχει ανιχνευθεί μέχρι σήμερα σε πάνω από 60 χώρες, όχι μόνο έχει αυξημένη ικανότητα μετάδοσης κατά 60%-70%, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμη και θανατηφόρο.
Έτερος συναγερμός έρχεται από μια διαφορετική μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί στην Νότια Αφρική. Ερευνα του Εθνικού της Ινστιτούτου υποστηρίζει ότι το στέλεχος μπορεί να αχρηστεύσει τα εμβόλια, χωρίς ωστόσο αυτό να ανησυχεί ιδιαίτερα τις φαρμακευτικές, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η επικαιροποίησή τους μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα και άμεσα. Σε κάθε περίπτωση τα νέα στελέχη του ιού απειλούν να ανατρέψουν τα δεδομένα για τη πανδημία και μαζί τους τις εκτιμήσεις ότι μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και θα έχει εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού, αυτή θα έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Επίσης, η ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις επιδημίες (ECDC) έχει καλέσει τα μέλη της να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα "εντός των προσεχών εβδομάδων" με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.