Στην γνωστή γραμμή της δημιουργίας νεοαγανακτισμένων και της εκμετάλλευσης ενός κλίματος δυσφορίας για να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση με όπλα την πανδημία και την οικονομία, κινήθηκε ξανά κατά την σημερινή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να αποδομήσει την διαχείριση της κρίσης. Ταυτόχρονα παρείχε έμμεση στήριξη στον Π. Πολάκη για την χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Σ. Τσιόδρα και των λοιμωξιολόγων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η επιστήμη δεν είναι όπως ένα άλλο σύστημα αξιών, δεν είναι όπως η θρησκεία, απαιτεί τεκμηρίωση και αμφισβήτηση”.
Η συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Αλ. Τσίπρας, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ευθεία επίθεση Πολάκη κατά των επιστημόνων και του Σωτήρη Τσιόδρα, είχε ως σκοπό την εκμετάλλευση των δυσκολίων που προκαλεί η πανδημία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους. Και παρ’ ότι η μια μετά την άλλη χώρα πανευρωπαϊκά καταφεύγουν σε lockdown, εκείνος επέλεξε να επιτεθεί στον Κυρ. Μητσοτάκη, χρεώνοντας του την ευθύνη για την καραντίνα. Ταυτόχρονα ζήτησε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και σύγκλυση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, για να δείξει ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση.
Σχετικά με τις επιθέσεις που δέχονται οι λοιμωξιολόγοι από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Πολάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρείχε με τις δηλώσεις του κάλυψη στον στενό του συνεργάτη. Επιχείρησε να τηρήσει κάποιες αποστάσεις λέγοντας ότι σέβεται τους επιστήμονες, εντούτοις απέφυγε να καταδικάσει ευθέως την επίθεση Πολάκη που είχε κατηγορήσει τα μέλη της επιτροπής ότι λένε επιστημονικές αρλούμπες και είναι όργανα πολιτικής προπαγάνδας.
Στάθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το lokcdown, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον κ. Τσιόδρα είπε «o Σωτήρης». «Εμείς εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες ακόμα και όταν διαφωνούμε μαζί τους. Εμπιστευόμαστε και κυρίως τους σεβόμαστε. Δεν υπήρχε περίπτωση εγώ να αποκαλώ με τον μικρό του όνομα τον κ. Τσιόδρα και να τον καλώ να δείξει τα slides. Και δεν κρύβουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις πίσω τους», σημείωσε.
Σε άλλο σημείο και επικαλούμενος τα επιχειρήματα του Γ. Μαγιορκίνη για την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, είπε :«Η επιστήμη δεν είναι όπως ένα άλλο σύστημα αξιών. Δεν είναι όπως η θρησκεία. Απαιτεί τεκμηρίωση και αμφισβήτηση. Γι’ αυτό απαιτείται διαφάνεια. Δεν είναι ζήτημα προσώπων. Εμείς τα βάζουμε με την κυβέρνηση που εργαλειοποιεί την επιστήμη».
Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής
Ταυτόχρονα ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής λοιμοξιολόγων, προαναγγέλλοντας και την κατάθεση σχετική τροπολογίας. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τις συζητήσεις στην Επιτροπή των Επιστημόνων. Ο προβληματισμός αφορά τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά και την επιχειρούμενη εργαλειοποίηση των επιστημόνων και της επιτροπής από την κυβέρνηση. Είναι αδιανόητο. Θα καταθέσουμε τροπολογία για υποχρεωτική δημοσιοποίηση των πρακτικών», είπε.
Ταυτόχρονα κατά την προσφιλή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι χρεώνει στους νέους την έξαρση της πανδημίας, επιχειρώντας έτσι στην ουσία να αλιεύσει πολιτικά οφέλη από το συγκεκριμένο χώρο.
«Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού», είπε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για εγκληματική αδράνεια και εγκληματικό εφησυχασμό, ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την οικονομία και ότι δεν μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
Κινήθηκε στην ουσία στην γραμμή του σκληρού «ροκ», χρεώνοντας για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση την πανδημία και κάθε μια από τις επιπτώσεις της, καθώς την κατηγόρησε για ελλιπή μέτρα σε οικονομία, τουρισμό, σχολεία, κλπ.
Την ίδια ώρα, ζήτησε τη σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην περίπτωση που όπως είπε «οι εξελίξεις υπερβαίνουν τον κ. Μητσοτάκη». «Αν ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά. Να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας», είπε και μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι ο ίδιος για ένα έβρισκε η χώρα ένα κοινό πλαίσιο δράσης θα « έθετα σε διάθεση της κοινωνίας υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής».
Και ενώ γνωρίζει καλά ότι η Ελλάδα δεν έχει τις δημοσιονομικές αντοχές άλλων χωρών, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έδωσε λίγα για την οικονομία, κάνοντας συγκρίσεις με άλλες χώρες. «Παρ’ όλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε, έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ)».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ζήτησε προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, που θα συμβεί σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα με την επέκταση συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού. Αιτήθηκε, ακόμα, την αναμόρφωση μισθολογίου, αλλά και την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων. Επιπροσθέτως, μίλησε για δωρεάν δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού, καθώς επίσης και για ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται, με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί. Για τις επιχειρήσεις πρότεινε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, δηλαδή απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων, επιδότηση της εργασίας και , τέλος, άμεση απαγόρευση εξώσεων και ρευστοποιήσεων.